StoryEditorOCM
Zadar plusNAJBOLJI HRVATSKI MLADI BEND JEREMIAH'S

Od starog kina u Sv. Filipu i Jakovu do svjetskog blues natjecanja u Memphisu

11. prosinca 2017. - 14:30
Frane Škara, Mirta Juran, Luka Ćetkovićjeremiah_band-071217

Zadar i Sv. Filip i Jakov imaju najbolji mladi bend u Hrvatskoj u 2017. godini! Šesteročlani tim zvučnog imena Jeremiah’s u prostoru Hard Place-a u Zagrebu okitio se ovom laskavom titulom, a nedavno su pobijedili i na 9. Croatian Blues Challengeu održanom u zagrebačkom Jiggy baru, čime su ostvarili pravo predstavljati hrvatske snage na Međunarodnom Blues Challengeu u gradu bluesa - Memphisu sredinom siječnja. U konkurenciji od pet finalista odsvirali su pet autorskih pjesama i osvojili i publiku i žiri.

Odlučili smo stoga upoznati ove glazbenike u njihovim dvadesetim i ranim tridesetim godinama na putu prema gore i zasluženo ih predstaviti. Oni koji stvaraju blues glazbu ukrašenu funkom i ojačanu rockom, čija je energija na live nastupima neobjašnjivo dobra, a glazbeni entuzijazam zarazan su Jeremija Eškinja (bubanj), Roko Vodopija (gitara), Mirta Juran (vokal), Luka Ćetković (bas gitara), Frane Škara (usna harmonika) i Ante Brzić (truba, vokal).
Kako ubrzo saznajemo od Luke, koji je u bendu zajedno sa svojom bas gitarom od samih početaka, sve je započelo 2011. godine i to pod imenom „Jeremija i prokletnici“ s probama na daskama starog kazališta i kina u Sv. Filip i Jakovu, onako, čisto da popune dan... Prvu postavu činili su dakle Jeremija, Luka i Roko, a kroz godine priključivali su im se redom Ante, Frane, a na koncu i pjevačica Mirta i po malo mijenjali zvuk i stilski izričaj.

- U novoj postavi odlučili smo promijeniti ime, izbaciti „prokletnike“. Prije smo to nekako i bili, stalno su nam se događale neke nezgode prije ili za vrijeme nastupa – nevrijeme, puknut bubanj, pokvaren auto..., govori Luka kroz smijeh. Na koncu ipak zajedno zaključuju kako im novo ime donosi bolje rezultate! Danas sviraju u podrumu tog istog kina, ali ne samo obrade, već imaju svoje autorske pjesme, sve na engleskom jeziku, sve bolje zvuči, a uskoro će se svi moći u to uvjeriti jer izlazi njihov prvi album „Time to Rob“.

- Naš bi stil nazvao progresivnim bluesom. To je u biti fancy ime za fuziju bluesa, rocka, funka, žestokih riffova, nešto psihodelije..., opisuje Frane. Sve pjesme nastaju njihovom zajedničkom suradnjom, no Roko uvijek prvi ima neku dobru ideju, a kad on zasvira gitaru, svi se počnu priključivati i tako nastaje pjesma. Do sada je bend Jeremiah’s uglavnom zabavljao ljubitelje bluesa i rocka na raznim festivalima i klubovima dalmatinske regije, a reakcije publike uvijek su bile odlične, ponajviše zbog zajedničke energije kojom zrače na live nastupima.

- Uvijek svi nekako ističu tu našu zajedničku energiju na pozornici. Zato smo na taj način odlučili snimiti i album. Svi zajedno, odjednom, u kinu. Takakv način snimanja općenito je kompliciraniji jer pjesme trebaju biti vrlo dobro uvježbane, no nama je tako jednostavnije. Trebalo nam je dva tjedna, za ukupno sedam autorskih pjesama. Uskoro izlazi i naš prvi spot za pjesmu s novog albuma, naziva „Monkey“, najavljuje Mirta.

Spot će biti javno objavljen prije odlaska u Memphis, a album će ipak pričekati njihov povratak iz SAD-a, jer trenutno im je u fokusu blues natjecanje u Memphisu gdje će se predstaviti kao jedan od 200 najboljih blues bendova na svijetu. Festival koji će trajati od 16. do 20. siječnja za njih predstavlja najveći uspjeh u dosadašnjoj glazbenoj karijeri, koja će, sudeći po tome kako zvuče, kako izgledaju, kakvu energiju nose i s kolikim entuzijazmom o njoj govore, zasigurno još dugo i uspješno trajati.

Prvi koncert na mjestu prvih koraka
U četvrtak 14. prosinca u kinu Sv. Filip i Jakova Jeremiah’s će po prvi puta održati koncert na mjestu gdje je njihova glazbena priča i započela i mjestu gdje sve ove godine održavaju probe. Sav novac prikupljen od donacija bit će iskorišten za njihov odlazak u Memphis gdje će boraviti deset dana i osim sudjelovanja na blues natjecanju, snimiti i dvije nove autorske pjesme u Nashvilleu.
24. travanj 2024 22:08