StoryEditorOCM
Zadar plusVEČERI HRVATSKOG FILMA

Dođite u kino Pogon kulture u Sv. Filipu i Jakovu, očekuje vas revija domaćih filmova i to besplatno!

Piše M.K.
8. prosinca 2017. - 13:24
24955728_1919388754979948_5271662845946621363_o

Večeri hrvatskog filma prikazuju se u Svetom Filipu i Jakovu, u kinu Pogon kulture.

Večeri hrvatskog filma građanima žednima kulture donosi udruga ANTROPOP u suradnji sa Zadarskom županijom, Općinom Sv. Filip i Jakov te Turističkom zajednicom Sv. Filip i Jakov.

- Svaki događaj, svaki osjećaj i svako iskustvo danas se prenosi vizualnim medijima. Svakodnevica je posredovana mobitelima, društvenim mrežama te raznim aplikacijama putem kojih se prezentira vizualna produkcija naših života.

Svatko može biti autor fotografije i video uradaka ali ne može svatko prikazati priču, doživljaj, iskustvo ili osjećaj kao cjelovit, a sažet te na svim razinama kvalitetan sadržaj pretočen u medij poput fotografije ili filma.

Pojava fotoaparata i kamere promijenila je način na koji gledamo i doživljavamo realnost. Pojava kino dvorana promijenila je način na koji se zabavljamo i družimo. Pojava velikih kino operatera promijenila je način na koji gledamo filmove, ali i filmove koje gledamo.

Ovim projektom teži se pokušaju vraćanja publike u manje kino dvorane. Odabir upravo hrvatskog filma kao reprezentativnog za ovaj proces potiče iz činjenice kako je hrvatska kino produkcija iznimnno bogata filmovima unatoč brojnim administrativnim preprekama.

Za neke od filmova znaju već svi. Posjetili su sve velike i značajne filmske festivale, bili su ili još uvijek jesu jedna od bitnijih tema kulturnih rubrika svih medija. S pravom, naravno. Međutim, većina ovih filmova egzistira nevidljiva hrvatskoj publici. Upravo zbog toga cilj ovog nastojanja je prikazati djela hrvatske produkcije, kako bi publika mogla uvidjeti da u Hrvatskoj postoje pojedinci koji stvaraju umjetnost na filmskim trakama dostojnu inozemnih, bogatih produkcija.

U tom duhu nadamo se prepoznavanju činjenice kako je za kreiranje kvalitetnog i lijepog sadržaja bitna volja, angažman, i upornost u radu u jednakoj mjeri koliko je bitan i novac. Ponekad čak i više od toga.

Filmovi će se prikazivati u kinu Pogon kulture u Sv. Filipu i Jakovu sa početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan - poručuju organizatori.

Raspored je slijedeći:

08.12.

Po čovika

Kratkometražni igrani film autorice Kristine Kumrić u trajanju od 20 minuta.

Mjesto u Dalmatinskoj zagori, jesen 1991. Desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.

Trst, Jugoslavija

Dugometražni dokumentarni film autora Alessia Bozzera u trajanju od 65 minute.

Trst, Jugoslavija film je o vremenu kada se masovno putovalo preko granice po komadić kapitalističkog sna, a Piazza Ponterosso u središtu Trsta postala je mit i omiljena šoping destinacija svakog građanina Jugoslavije. Tijekom 1970-ih i 1980-ih, predmet koji je simbolizirao ovaj mit bile su plave traperice.  Tih su godina milijuni Slavena putovali u Trst jednom ili dvaput godišnje, međutim, rat na Balkanu sve je prekinuo. Ovo je priča o švercu, o emancipaciji, o geopolitici, o modi, i uvod u neki novi svijet u kojem živimo danas. O svojim doživljajima iz tog vremena u filmu progovara i mnoštvo javnih figura među kojima su Rade Šerbedžija, Željko Senečić, Slavenka Drakulić, Denis Kuljiš i Goran Bregović.

09.12.

Kino otok

Kratkometražni dokumentarni film autora Ivana Ramljaka u trajanju od 35 minuta.

Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova, koji su im obilježili živote.

Je lektrika ubila štrige?

Dugometražni dokumentarni film autorice Viviane Brkarić u trajanju od 61 minute.

Kazivači iz svih dijelova Istre raspredaju priče o fantastičnim stvorenjima s Istarskog poluotoka: vampirima, vješticama, morama i vukodlacima. Neki pripovjedači prenose priče iz stare lokalne predaje, drugi prepričavaju anegdote poznanika, a neki su odlučili podijeliti i vlastita iskustva.

17.12.

Ne gledaj mi u pijat

Dugometražni igrani film autorice Hane Jušić u trajanju od 105 minuta.

Nakon što joj otac strada od moždanog udara, Marijana zauzima njegovo mjesto glave obitelji. Dok njezini neodgovorni majka i brat situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi ih uzdržavala. Kada stvari postanu nepodnošljivima, ona počne iskušavati svoje osobne granice susretima s nepoznatim muškarcima. No odlučiti što bi zapravo trebala učiniti sa svojom slobodom, veliko je iskušenje.

 

 

 

26. travanj 2024 12:26