StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: U KONCERTNOJ DVORANI BRAĆE BERSA U KNEŽEVOJ PALAČI

Predstavljen koncertni klavir vrijedan 350 tisuća kuna

Piše Ana Franić
16. siječnja 2018. - 15:14
klavir-160118

Novi koncertni klavir Bösendorfer Conservatory 200, vrijedan 350.655 kuna, predstavljen je u utorak u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači. Zahvaljujući donacijama Grada Zadra i Lions kluba Zadar kulturna scena u gradu je obogaćena i podignuta na novu razinu.

- Zadarski Lion klub dio je najveće svjetske humanitarne organizacije koja se bazira na humanitarnom radu i pomaganju potrebitima. Prije nekih sedam godina došli smo na ideju da pomognemo obnovi koncertne dvorane, a par godina kasnije smo organiziranjem ljetnog festivala Zadar Classic Open Air sakupljali dobrotovorne priloge upravo za klavir. Ponosni smo što smo inicijatori i dio jednog ovakvog projekta, rekao je dr. Nikša Milić, predsjednik zadarskog kluba.

U prosincu 2017. godine klavira dug dva metra kupljen je kroz sustav javne nabave, a financirali su ga Grad Zadar u iznosu od 235 tisuća kuna te Lions klub Zadar s 122 tisuće kuna.

- Jako smo sretni da napokon u posjedu imamo svoj instrument. Klavir je kupljen kod tvrtke Euro Unit Yamaha, jedinog zastupnika Yamahe u Hrvatskoj. Od donacija Grada i Lionsa ostalo nam je još 6.344 kune koje ćemo iskoristiti za koncert predstavljanja klavira. Koncert će se održati u subotu 20. siječnja u 20 sati, a nastupit će poznati pijanist Lovro Pogorelić. Ulaz će biti besplatan, kao zahvala svim građanima koji su pomogli u obnovi Koncertne dvorane, objasnila je Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.

U ime Grada Zadra na predstavljanju je sudjelovao Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport.

- Kada smo obnovili Kneževu palaču i Koncertnu dvoranu uvidjeli smo da je klavir koji se sada nalazi na Sveučilištu prevelik. Počeli smo razmišljati kako i na koji način osigurati adekvatan instrument za ovaj prostor. Stjecajem okolnosti Lionsi su imali sredstva koja su sakupljali čitavo vrijeme za Kneževu palaču. S njima smo se dogovorili da se taj novac u suradnji s nama uloži u kupnju klavira uz pomoć kojeg smo oplemenili kulturnu scenu Zadra, kazao je Dunatov.

- Naša zadaća u Lions klubu Zadar je pomaganje potrebitima, ali i lokalnoj zajednici. Prihvatili smo prijedlog naše članice, Nives Konzulić i pokrenuli akciju "Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači" koja je predstavljena na Božićnom balu 2012. godine, a prvi novčani prilog dao je naš ugledni maestro Vladimir Kranjčević. Godinu kasnije počeli smo s organizacijom ljetnog festivala Zadar Classic Open Air, prvog takozvanog uličnog festivala u našem gradu, s ciljem prikupljanja sredstava za koncertnu dvoranu, a tijekom pet godina održavanja festivala priređeno je 60 koncerata, objasnila je Davorka Mezić iz Lions kluba Zadar dodajući kako će klavir pomoći vraćanju predratnog sjaja Kneževoj palači.

18. travanj 2024 16:17