StoryEditorOCM
Zadar plusPERFEKCIONISTICA U KREATIVNOM NEREDU, ETABLIRANA ZADARSKA KOSTIMOGRAFKINJA

Anita Goreta: "Glumac se s kostimom treba suživjeti, mora ga zavoljeti"

16. siječnja 2018. - 19:29
kostimi4-160118

Školovana modna kreatorica Anita Goreta (35) godinama je radila u trgovini odjeće i paralelno kreirala vlastite mini kolekcije. Reakcije okoline na njezin dizajn bile su uglavnom pozitivne, ali je nerijetko dobivala komentare kako je tako oslikana odjeća nešto što bi zapravo samo ona mogla nositi te da bi možda bilo najbolje da započne raditi za kazalište. Pa je tako i učinila!

Da je na pravome mjestu svjedoči čak 27 kazališnih predstava u Zadru od 2015. godine u kojima je u većini bila glavna kostimografkinja, a njezin rad na dječjoj predstavi „Carevo novo ruho“ koja trenutačno igra u zadarskom HNK naprosto je senzacionalan. Upoznajte Anitu, kreativku s bogatim unutarnjim životom, perfekcionisticu u vlastitom neredu, etabliranu kostimografkinju zadarske nezavisne scene.

Velike ljubavi

- Moje su velike ljubavi umjetnost, glazba, Nick Cave i David Bowie pa nerijetko tu privrženost koristim kao inspiraciju za posao. Radim na mnogo projekata, nekad se zna dogoditi da radim i na tri predstave odjednom. Uživam najviše u početnom i u završnom dijelu procesa - to su istraživanje (npr. povijest, umjetnost i glazba) i ukrašavanje – završni dodir. Sve između iscrpljujući su sati sjedenja za šivaćom mašinom. Kako radim kod kuće, dogodi se da danima ne iziđem van, osim ako moram na neku probu - kazuje nam tako Anita kako izgleda dan i sam kreativni proces jednog kostimografa koji svojim radom vizualno zaokružuje sve segmente predstave i uvelike glumcu pomaže da „uđe“ u ulogu. No, naravno, glumac se s kostimom mora suživjeti, u protivnom mu je samo opterećenje...

Odlučili smo stoga na probi dječje predstave „Carevo novo ruho“ dramske skupine Drame plus pod vodstvom Vinka Radovčića i uživo vidjeti je li se osam mališana u dobi od 6 do 11 godina stopilo s Anitinim raskošnim zlatno-bijelim kostimima, jesu li radosni dok ih oblače i veseli li ih svaka nova izvedba i proba. Oduševljenje se nije moglo sakriti, ni njihovo, ali ni naše! Oni su mali, a veliki, iskusni glumci čije su noge već takle daske Hrvatskog narodnog kazališta, zato pazimo na svaki detalj, čekamo ih da se spreme i fotografiramo tek kad je sve na svome mjestu - svaki gumbić zakopčan, svaka kapica na glavi, svaka zlatna cipelica na nozi. Koliko veselja na jednome mjestu! Fali im šminka, kažu, ali to ćemo vidjeti tek na pravoj predstavi.

- U ovoj je predstavi svaki lik inspiriran nekom povijesnom ličnošću poznatoj po tome što je jako držala do svog ruha. Tako je inspiracija za cara bio Luj XIV., za kraljicu Elizabeta I., za varalice Mozart, dok je inspiracija za kor bila mađarska krvava grofica Elizabeth Bathory. Svi su oni živjeli u različita vremena, u različitim zemljama i razdobljima u umjetnosti. Kako bi se u svemu tome dobio sklad i sve se zapravo povezalo u jednu priču, za kostime sam koristila dvije boje – dominantnu zlatnu i nježnu boju vanilije, objašnjava Anita, dodajući kako su ove opravice nešto najljepše na čemu je dosad radila. A najteže? 

- Moj prvi kostim bila je Hobotnica u predstavi „Sirena Mariola“ i to mi je do danas ostao najzahtjevniji kostim za izradu, ali sam posebno ponosna na njega - odgovara nam. Vrlo su zapaženi bili i njezini kostimi za predstave „U Zemlji čudesa“ i „U ime Shakespearea“, zatim pauk Pustinjak i vrabac Sivokap iz predstave „Bajka o Maslačku“ Dragon teatra, za koje joj je inspiracija bio već spomenuti uzor - David Bowie. Trenutno šiva za predstavu „Put oko svijeta“ kazališne udruge "Igrajmo se", redateljice Lucije Dovranić, a nada se da će uskoro raditi na horor predstavi po uzoru na Grand Guignol, francusko horor kazalište. I da, ima još jedan san oko kojeg se zaista trudi – svoju malu radionicu i barem jednog pomoćnika.

Snovi o suradnji s Burtonom

- A kad smo već kod snova... Da ne razočaram sve one koji me poznaju, moram reći da bih voljela surađivati s Timom Burtonom - govori nam Anita za kraj. Ubrzo se opraštamo jer moramo odjuriti dalje - mališanima proba počinje, radi se ozbiljno i vrijedno, nema više mjesta šali i razgovorima. Ne želimo smetati, a pogotovo si pokvariti doživljaj njihove izvedbe na pravim daskama koje život znače. Tko predstavu „Carevo novo ruho“ nije gledao prvi put, može to zajedno s nama učiniti 9. veljače. Jeste li spremni za zlatnu čaroliju?

19. travanj 2024 08:14