StoryEditorOCM
4 kantunaDOŠLA I MINISTRICA

Biogradski gradonačelnik na otvorenju obnovljene tržnice i ribarnice: "Izvođač je malo otega s radovima, ali glavno da nitko ništa nije ukra!"

Piše Mišel Kalajžić
30. travnja 2024. - 14:47

U Biogradu na Moru je nakon dvije godine radova svečano otvorena obnovljena tržnica i ribarnica. Na feštu je stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koju je dočekao biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

Tržnicu i ribarnicu zajednički su otvorile dvije biogradske piljarice Jeka i Stela i ministrica Vučković, a prostor je blagoslovio biogradski župnik don Nikola. Stela je 27 godina prodavala svoje proizvode na biogradskoj tržnici, a Jeka 30 godina i nisu mogle skriti uzbuđenje obnovljenim prostorom.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Moramo prvo malo sjesti, doći k sebi, onda ćemo hvaliti – kazale su Jeka i Stela otvarajući tržnicu i ribarnicu skupa s ministricom.

Radovi vrijedni 1,7 milijuna eura (plus PDV) započeli su još u svibnju 2022. godine. Projekt je povukao oko 800 tisuća kuna iz EU fondova, dok je ostali dio iznosa od oko 930 tisuća eura financiran iz gradskog proračuna. Izvođač radova je bila tvrtka Relince iz Splita, a stručni nadzor je obavio GIN Company iz Zadra.

Prostor tržnice izgleda zbilja odlično. Ono što Zadar nema, iako se takav projekt dugo pripremao, Biograd je sad dobio. Biogradska tržnica zaštićena je od sunca i kiše. Dobila je i modernu klimatiziranu ribarnicu, tržnicu s novim bancima, garderobu, spremišta, nove sanitarne čvorove koje istovremeno može koristiti preko 20 osoba. Osnovni ciljevi rekonstrukcije ribarnice i tržnice nisu bili samo izgled i funkcionalnost već omogućavanje domaćim ribarima i proizvođačima iz Biograda i okolice što lakše prodaje friške ribe, mekušaca, školjki, domaćih poljoprivrednih proizvoda, povrća, voća... Naravno, obnovljena tržnica i ribarnica postala je sad atraktivnija i turistima kojih u Biogradu već ima u značajnom broju.

image
Jure Miskovic/Cropix

tvorenje obnovljene tržnice i ribarnice pretvoreno je u pravu pučku feštu, a sav je show naravno „ukrao” gradonačelnik Ivan Knez. Pijaca, kako u Biogradu vole reći, više se svojim izgledom i kvalitetom usluge ne mora skrivati iza najboljih svjetskih tržnica, pročitao je Knez iz govora, a onda nastavio u svom stilu „iz glave”:

- Želim još jednom pozdraviti izvođača radova, je da je malo produžio, a čini mi se i kamate naplatio, ali nema veze. Glavno, da nitko ništa nije ukra, ako sam ja nešto ukra, oprostite mi – kazao je Knez izazvavši smijeh. Kasnije se u obilasku s ministricom raspitivao kod prodavača na ribarnici „švercaju li ribu ili su pravi ribari...”

Uglavnom, Knez je podigao raspoloženje uzvanika i same ministrice koja je istaknula kako joj je baš lijepo u Dalmaciji i u Biogradu na Moru, osobito zbog događaja koji odražava poruku Ministarstva poljoprivrede: a to je da se njen resor ne bavi samo dodjelom poljoprivrednog zemljišta već sveukupnim ruralnim razvojem, prehrambenom kičmom kontinenta, ali isto tako i potencijalima mediteranske poljoprivrede i motiviranjem Dalmacije da se generacijski obnovi u smislu poljoprivredne proizvodnje, zatim povezivanja kontinenta i morske Hrvatske, što na najbolji način uspijeva upravo u Zadarskoj županiji. Ona se zahvalila Knezu na pozivu, a pozdravila je i svog donedavnog kolegu Šimu Mršića s kojim je uspješno surađivala u Ministarstvu poljoprivrede.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Ovo je lijep projekt u kojemu smo naše napore udružili pa je grad financirao „kopneni” dio tržnice, a Ministarstvo poljoprivrede putem lokalne akcijske grupe ribarnicu – kazala je ministrica, dodavši kako je iz svih programa u Zadarskoj županiji ugovoreno 311 milijuna eura različitih potpora, među kojima su i izgradnja dviju ribarskih luka.

Teškoće u obnovu

Sam početak radova bio je usporen zbog pronalaska neeksplodirane granate iz Domovinskog rata, ali i zbog razine mora koja se podigla. Naime, biogradska ribarnica i tržnica sagrađena je nasipavanjem mora, a početak radova obilježilo i početak galopirajuće inflacije, poskupljenja građevinskog materijala, interijera, radova...

Sve je lijepo osim (previskih) cijena

Ono što povezuje biogradski i zadarsku tržnicu su – previsoke cijene, po kojima biogradska, mnogi su komentirali, čak i prednjači u odnosu na također skupu zadarsku: kilogram pomidora 5 eura, mjerica jagoda 4 eura, artičok euro po komadu, orasi 15 eura...

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
06. svibanj 2024 06:18