StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: BRANITELJI UPALILI SVIJEĆE ZA GENERALA PRALJKA U JAZINAMA

Dilber: Ovo je dokaz da je sud u Haagu politički sud, a naši političari to nisu prepoznali!

Piše Zadarski.hr
29. studenog 2017. - 21:51
praljak_zadar12-291117

Večeras su se ispred spomenika poginulim braniteljima u uvali Jazine okupili građani, predstavnici gradske vlasti te branitelji i predstavnici braniteljskih udruga kako bi zapalili svijeću za generala Slobodana Praljka koji je danas na sudu u Haagu izvršio samoubojstvo nakon izricanja presude od 20 godina za zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Unatoč lošem vremenu i kiši, pozivu Tihomira Bakarića, savjetnika za branitelje gradonačelnika Dukića, da se paljenjem svijeće oda počast generalu Praljku, odazvalo se nekoliko desetaka Zadrana, branitelja i predstavnika braniteljskih udruga. 

- Zgrožen sam činjenicom da se danas dogodila presuda kakvu nitko od nas nije očekivao. Isto tako želim reći da sam o ovome govorio godinama međutim u hrvatskoj politici nije bilo dovoljno sluha. Danas smo svjedoci da je sud u Haagu političkom sudu, a ne sudu pravde. Naši političari to godinama nisu prepoznali. Podsjetiti ću vas da smo na čelu države imali predsjednika i to u dva mandata čija je teza bila da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, da smo imali ministricu vanjskih poslova s istom tezom. Možete misliti što su naši diplomati radili u vrijeme njenog mandata po ovom pitanju. Ova presuda zbog toga ne bi smjela iznenaditi nikoga koliko god mi danas bili ogorčeni - kazao je za HR Zadar Željko Dilber dodajući da je prije dvije godine u Saboru pokušao pokrenuti inicijativu s ministrom pravosuđa i ministarstvom vanjskih poslova o ovoj temi, svjestan opasnosti kvalifikacije o udruženo zločinačkom pothvatu, čak je u zadnjem mandatu Zorana Milanovića bila i pokrenuta određena inicijativa za pomoć i logistički suport šestorke u Haagu, međutim očito je bilo kasno, a vjerojatno i nedovoljno. Zato danas imamo to što imamo i trebamo se s tim nositi najbolje što znamo, zaključio je Dilber.    

Vitomir Burčul predsjednik HVIDRE „Donat" Zadar, rekao je kako su ovom presudom Hrvati stigmatizirani.  

- Jednostavno se vidi da je Haški sud politički sud. Politički sud koji je bez kriterija, znači od suđenja do suđenja, različiti kriteriji, najedanput su Hrvate proglasili krivcem za rat u BiH, kazao je Burćul za HR Zadar. 

10. svibanj 2024 13:53