StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI DETALJI STRAVIČNOG ZLOČINA

DORH otkrio što su osumnjičenik i drugookrivljeni 20-godišnjak radili kobnog dana

Piše Ante Talijaš
28. ožujka 2017. - 20:14
cista_ubojstvo13-270317d

Tin Šunjerga (19), maturant šibenske Prometno-tehničke škole, osumnjičen za dvostruko teško ubojstvo, majke Silvane (46) i oca Marina (45) ispitan je u utorak na Županijskim državnom odvjetništvu za mladež, nakon čega je za njega od istražnog suca zatražen istražni zatvor - javlja Slobodna Dalmacija.

Kako doznajemo, Tin Šunjerga priznao je zločin i pred zamjenikom županijskog državnog odvjetnika izrazio duboko žaljenje i kajanje za ubojstvo svojih roditelja. On je, doznajemo, tijekom ispitivanja bio miran i staloženim riječima do najsitnijih detalja ispričao je način na koji je ubio majku i oca.

Govoreći o motivima koji su ga naveli na zločin, Tin Šunjerga naveo je verbalne sukobe s roditeljima koji su kulminirali posljednjih dana, odnosno da više nije mogao trpjeti stalne prigovore oca i majke o njegovom načinu života.

Oglasilo se ŽDO

O istrazi ubojstva u Čistoj Velikoj oglasilo se Županijsko državno odvjetništvu u Šibeniku. U njemu se, među ostalim navodi, da je prvookrivljeni za dva kaznena djela teškog ubojstva Tin Šunjerga u subotu u popodnevnim satima u obiteljskoj kući u Čistoj Velikoj obio sef i iz njega uzeo očev pištolj, te potom pozvao svog prijatelja -drugookrivljenog Ivana Škarića (20) da ide s njim u polje gdje su njegovi roditelji obavljali radove, na što je ovaj pristao ne znajući za njegove namjere.


U vrijeme dok je prvookrivljenikova majka Silvana upravljala automobilom marke Citroen Saxo šibenskih registarskih oznaka pri povratku kući, osnovano se sumnja da je prvookrivljenik ispalio metak u majčinu glavu u predijelu potiljka uslijed čega je ona zadobila ozljedu - prostrijelna rana glave i mozga od koje je odmah preminula.

Osnovano se sumnja da se potom Tin Šunjerga uputio prema obiteljskoj kući i došao do garaže u koju je u međuvremenu iz polja stigao i njegov otac, pa je iskoristivši trenutak dok mu je otac bio okrenut leđima, sa udaljenost od 30-tak centimetara od njegove glave, ispalio hitac u predjelu očeva potiljka nanijevši mu prostrijelnu ranu glave i mozga od koje je otac preminuo na mjestu događaja.

Nije prijavio

Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljeni 20-godišnjak u popodnevnim satima 25. ožujka 2017. u Čistoj Velikoj, nakon što je bio prisutan i vidio da je prvookrivljenik usmrtio na prethodno opisani način svoju majku u osobnom automobilu marke Citroen Saxo, izašao iz vozila te otišao svojoj kući bez da je nadležnim tijelima prijavio počinjenje tog kaznenog djela iako je znao da bi prijavljivanjem djela bilo omogućeno i znatno olakšano otkrivanje djela i počinitelja, a radi se o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora deset godina i teža.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog toga što je istražni zatvor nužan radi neometnog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške.

Otišao na zabavu

Inače, nakon svirepih ubojstva svojih roditelja, koja su izvršena u 16 i 17,30 sati, sumanuti ubojica pojavio se na rođendanskom zabavi u Gaćelezima, na kojoj je, prema priči sudionika, bio od 19 do 20 sati.

Kako nam je ispričao, pak, mještanin Čiste Velike Ante Šunjerga, ubojica je viđen u nedjelju ujutro kako šeće glavnom mjesnom ulicom s rukama u džepovima. Nakon toga svojim mercedesom došao je oko 9 sati do benzinske postaje u obližnjim Stankovcima, natočio 60 litara goriva, ne plativši račun, a o čemu je tamošnji zaposlenik izvijestio policiju.



Ubojica se potom starom cestom uputio prema Zagrebu, do kojeg je uspio doći, ali nakon pola sata zadržavanja pred ulazom u Zagreb, odlučio se vratiti natrag. Oko podne, pak, 'dignuti su i specijalci ATP-a Lučko, a na područje Čiste Velike došli su taktički timovi splitske jedinice specijalaca, kojima je pripadao i pokojni Marin. Angažiran je policijski helikopter koji je pak, locirao automobil u kojemu je pronađeno mrtvo tijelo Silvane.

Potjera

Pema planu potjere, temeljna i interventna policija bli su zaduženi za praćenje kretanje ubojice, a za uhićenje je bila zadužena specijalna policija. U nekoliko navrata specijalna policija imala je bliske susrete s bjeguncem, koji je vozio i u suprotnom smjeru. Antiteroristički timovi specijalaca blokirali su sve izlaze na kojima se bjegunac mogao očekivati. Konačno je oko 19 sati lociran u tribunjskoj Svetojurjevojskoj ulici.

Na specijalce je krenuo vozilom, ali uslijedila je dramatična završnica potjere. Hicima iz automatsko oružja mercedes je onesposobljen za vožnju, a splitski specijalci izvukli Tina Šunjergu neozlijeđenoga iz automobila i sproveli ga u pritvor.

24. svibanj 2024 17:18