StoryEditorOCM
4 kantunaPRESICA ŽUPANIJSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA

Gdje će se ponavljati izbori, a gdje su glasovale osobe koje nisu ni pristupile biralištima...

Piše Ana Franić
22. svibnja 2017. - 17:14
dip_presica1-220517.JPG

U nedjelju je u Zadarskoj županiji na 250 biračkih mjesta glasovanju pristupilo 73.798 birača od kojih je 69.625 bilo važećih listića (94,35 posto glasova), a nevažećih 4.173 (5,65 posto), objavljeno je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji Državnog izbornog povjerenstva za Zadarsku županiju.

- U nekim općinama drugi krug je ovisio o doslovno tri ili četiri glasa pa će birači za tjedan dana opet na izbore u općinama Pag, Kali, Kolan, Pakoštane, Posedarje, Povljana, Sali, Škabrnji, Vrsi i Galovac. U općini Polača kandidat za načelnika je dobio ravno 50 posto glasova, ali srećom nema protukandidata pa je to bez drugog kruga - rekao je Boris Babić, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva i Županijskog suda u Zadru.

Za sada će se izbori ponoviti u gradu Obrovcu, u mjestu Bilišani zbog toga što je u svih pet glasačkih kutijama pronađeno viška listića.

- U kutijama za župana i Županijsku skupštinu pronađena su dva listića viška, u kutiji za gradonačelnika i Gradsko vijeće jedan listić viška i za pripadnika srpske nacionalne manjine tri listića viška, objašnjava Jadranka Nižić Peroš, predsjednica Prekršajnog suda u Zadru, napominjujući kako neizvjesnu situaciju imaju i Benkovcu gdje su zaprimili prigovor od SDP-a u svezi biračkog mjesta u Buliću. Na tom biračkom mjestu glasovale su osobe koje nisu pristupile glasovanju, a odluka hoće li doći do ponavljanja će se donijeti najkasnije u roku od 48 sati.

U nekim općinama su rezultati izbora bili objavljeni s velikim zakašnjenjem što je izazvalo pomutnju kod mnogih, nitko nije znao razlog tomu.

- Iznenadio nas je Galovac koji ima jedno biračko mjesto, a tako dugo je trajalo do objave rezultata. Mislim da su problemi nastali na biračkim mjestima gdje je razlika između glasova za načelnika bila malena i u tom slučaju su se više puta prebrojavali glasovi te je zbog toga došlo da kašnjenja objave rezultata. Željeli su izbjeći svaku mogućnost da dođe do pogreške. Ista situacija je bila i u Škabrnji. Više puta su pregledavali i prebrojavali glasačke listiće, objasnila je Jadranka Nižić Peroš.

Izborno povjerenstvo je zaprimilo primjedbe za nekoliko slučajeva kršenja izborne šutnje, ali su još u fazi prikupljanja dokumentacije koju će proslijediti nadležnom povjerenstvu koje će utvrditi što se točno dogodilo. Ukoliko se utvrdi da je došlo do kršnja izborne šutnje nadležno povjerenstvo je dužno podnijeti prekršajnu prijavu Prekršajnom sudu.

10. svibanj 2024 11:38