StoryEditorOCM
4 kantunaSPAŠENA KORNJAČA

Glavata želva Opat uspješno operirana na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, pronađena je kod Dugog otoka s progutanom udicom veličine 10 centimetara!

Piše Mišel Kalajžić
4. ožujka 2020. - 18:56

Uspješno je operirana glavata želva Opat na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Strogo zaštićena morska životinja pronađena je na zadarskom području s ribičkim najlonom koji joj je virio iz usta, pa se odmah posumnjalo da je progutala udicu. Zbog toga su u utorak na Fakultetu imali posebnog pacijenta – glavatu želvu nazvanu Opat.

Želva je pronađena u blizini Dugog otoka, s vidljivim ribarskim najlonom koji je virio iz usta. Na temelju protokola za djelovanje pri pronalasku ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, želva je proslijeđena našem kolegi Marinu Mirčeti dr. med. vet. u Zadar. Nakon toga dopremljena je na Veterinarski fakultet gdje su liječenje Opata preuzeli naši djelatnici pod vodstvom dr. sc. Maje Lukač. Na rendgenu je utvrđeno da je želva progutala udicu dužine gotovo 10 cm, koja se zaustavila duboko u jednjaku. Pod općom anestezijom pokušali smo udicu ukloniti endoskopom, no kako je ona perforirala jednjak, to nažalost nije bilo moguće. Zatim je učinjen kirurški zahvat pri čemu je otvaranjem prednjega dijela celoma udica uspješno uklonjena. Na daljnji oporavak i rehabilitaciju kornjača ide u Morski obrazovni centar Pula – centar za oporavak morskih kornjača. Želimo joj brz i uspješan oporavak! - objavili su u srijedu veselo stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kojima idu sve pohvale za spašavanje želve.

Kornjaču je pronašla posada ribarice "Opat" i spasila je iz mora te je dovezla u luku Gaženica. Kornjača im se zaplela u mrežu, a kad su je izvukli na brod, primijetili su da joj iz usta viri najlon udice koju je progutala duboko u utrobu. Želva je bila duga 50 centimetara i nazvana je Opat po ribarskom brodu koji ju je našao.
Odmah je nazvan veterinar Marino Mirčeta iz Veterinarske ambulante Puntamika koji ju je pregledao i prebacio kod sebe u ambulantu. Pokušao je tijekom dana izvaditi udicu koja se nalazila u utrobi, ali nije uspio jer je bila preduboko, što se vidjelo i na RTG snimci želuca. Veterinar Mirčeta već je nekoliko puta spašavao živote glavatim želvama i ima iskustva u tome, pa je procijenio da će biti potrebna operacija na Veterinarskom fakultetu koja je uspješno izvedena. Sad Opatu slijedi oporavak u Puli i nakon toga povratak u more, nazad u slobodu.

10. svibanj 2024 01:06