StoryEditorOCM
4 kantuna5.1 MILIJUN KUNA

Ministarstvo će finacirati hospicij na Babindubu za deset korisnika, a evo što bi sve budući Centar za koordinaciju palijativne skrbi trebao imati

Piše I. Ivanac
14. ožujka 2021. - 19:59

Ministarstvo državne imovine je prije dvije godine Zadarskoj županiji darovalo nekretninu, bivšu vojarnu u Babindubu vrijednu 3.6 milijuna kuna izgradnju hospicija. Krajem prošlog tjedna, tema prijeko potrebnog hospicija u Zadarskoj županiji opet je došla u prvi plan. Župan Božidar Longin je najavio kako je s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josipom Aladrovićem, dogovorio financiranje županijskog hospicija.

- Projekt hospicija, točnije Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, vrijedan je 6,4 milijuna kuna, a u njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb za bolesnike s neizlječivom bolešću, istaknuo je župan Longin dodajući kako je za zgradu koja će postati mjesto podrške, brige i pružanja pomoći bolesnim osobama, ali i njihovim obiteljima, izrađen glavni i izvedbeni projekt. Uz to je krajem ljeta prošle godine ishodovana i građevinska dozvola.

Projektom rekonstrukcije bivše vojarne Babindub koja se prostire na 592 kvadrata i koja se sastoji od podruma, prizemlja i prvog kata, osigurat će se mjesto za deset korisnika koji će boraviti u pet dvokrevetnih soba. Centar za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije imat će i prijemnu sobu, ordinaciju liječnika, soba za socijalnog radnika i psihologa, sobu za fizioterapeuta, mrtvačnicu, tihu sobu za molitvu i meditaciju, dnevni boravak za bolesnike, sobu za koordinatora službe i mobilni palijativni tim, te ostale pomoćne prostorije.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 5.1 milijun kuna bez PDV-a, odnosno 6.4 milijuna kuna s PDV-om.
Zadarska županija je prije sastanka s Aladrovićem mislila hospicij izgraditi uz pomoć europskih sredstava. Međutim, ministar Aladrović je kazao kako će troškove rekonstrukcije bivše vojarne u hospicij snositi resorno ministarstvo koje će sredstva prvo pokušati dobiti preko europskog socijalnog fonda, a ako u tom naumu ne uspiju, onda će unutar svog proračuna pronaći sredstva za rekonstrukciju trošne vojarne.

Centar za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije će tako omogućiti skrb za deset bolesnika čije zdravstveno stanje zahtjeva specijalističku multiprofesionalnu palijativnu skrb, a u projektu se navodi kako će korisnicima biti osigurana fizička udobnost, domaća atmosfera s tihim i privatnim zonama boravka, zadovoljenje duhovnih potreba, te sudjelovanje obiteljskih njegovatelja u palijativnoj skrbi.

Smještaj za starije u Crnom ili na Bokanjcu

Ministar Josip Aladrović sa suradnicima je u petak održao i radni sastanak s predstavnicima Grada Zadra. Uz ministra su na sastanku prisustvovali državni tajnici Marija Pletikosa i Šime Erlić, a razgovarali su s gradonačelnikom Brankom Dukićem i njegovim zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać. Glavna tema sastanka bila je intencija Grada da u iduće četiri godine poveća kapacitete u domovima za starije, bilo kroz gradnju na vlastitim zemljištima, bilo kroz partnerstvo s državom i privatnim investitorima. Državna tajnica Marija Pletikosa istaknula je kako je oko pet posto stanovništva starijeg od 65 godina treba smještaj u domovima, a Zadar još nije dosegao niti kapacitete za smještaj tri posto stanovništva, pa je gradnja novih domova nužnost. Predložene lokacije za izgradnju smještaja za starije osobe su Crno i Bokanjac.

03. lipanj 2024 09:38