StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA GLADI U NARODNOM MUZEJU POD RAVNANJEM RENATE PEROŠ

Na jelo i piće po restoranima potrošili 58 tisuća kuna! Tko je to i gdje pojeo?!

17. studenog 2017. - 22:17
chagall3-040717-

- Sastanak sa ravnateljicom Narodnog muzeja Renatom Peroš imat ću slijedećeg tjedna. Rekao sam već ranije da ću temeljito proučiti poslovanje Muzeja i taj posao je započeo – rekao nam je u petak Zlatko Begonja, novoimenovani predsjednik Muzejskog vijeća (novi termin za ranije „Upravno vijeće“) Narodnog muzeja Zadar (NMZ). Kako je poznato, Begonju je imenovao zadarski župan Božidar Longin nakon saznanja da je ravnateljica Peroš za koordinatora Malog arsenala imenovala Davida Ricova sa zvanjem konobara.

Rad Narodnog muzeja i zapošljavanje u ovoj ustanovi je postao predmet interesa još nekih institucija i pojedinaca. Županijski vijećnik Stipe Bjeliš (MOST) zatražio je određenu dokumentaciju vezanu uz muzej, s obrazloženjem da je njegova obaveza provjeriti sve podatke i utvrditi istinu.

- Zadarska županija je osnivač NMZ-a, a Županijska skupština je krovno tijelo gdje ćemo o svemu ovome raspraviti. Ja sam već ranije tražio podatke o trošenju novca u Muzeju na razne usluge i reprezentaciju, jer sam primijetio da na te stavke odlazi 20 posto proračuna Muzeja. Županijski sam vijećnik i želim da se svi angažiramo po pitanju zakonitosti poslovanja bilo koje županijske ustanove – rekao je Bjeliš.

Vijećnik Akcije Mladih (AM) Marko Pupić Bakrač je iz Zadarske županije dobio odgovore na pitanja o troškovima reprezentacije u Narodnom muzeju, jer mu je, kaže, upalo u oči da u je istoj godini Opća bolnica Zadar (koja ima znatno više zaposlenika i veći proračun) na reprezentaciju potrošila manje od šest tisuća kuna, a Narodni muzej Zadar više od 58 tisuća kuna.

Uvidom u poslani troškovnik (radi se o 2016. godini), vidi se da je reprezentacija zapravo stavka koja se zove „konzumacija jela i pića“. To nisu domjenci, iako se u tekstu iz Muzeja navodi da se „troškovi reprezentacije odnose se na konzumaciju jela i pića prilikom otvaranja izložbi“.

Sve što se odnosi na domjenke vezane uz izložbe prikazano je u stavci „Ostali nespomenuti rashodi poslovanja“, na što je potrošeno 133 tisuće kuna. Hrana i piće po jednom domjenku iznosi i po nekoliko tisuća kuna, a prednjači izdatak „odojak“ za Smotru folklora, plaćen 5.400 kuna (plus piće tri tisuće kuna). Tu su i razna noćenja, cvijeće, pokloni…

Reprezentacija je, međutim, koštala daleko više u pojedinačnim iznosima. Više od 58 tisuća kuna potrošeno je isključivo na „konzumaciju jela i pića“. Najviše se ručalo i večeralo u restoranima na Trgu Petra Zoranića, u konobi Mamma mia na Boriku, te u nešto raskošnijim Kraljevskim vinogradima u Petrčanima.  Kraljevski vinogradi možda jesu raskošniji, ali samo jedan ručak na Trgu Petra Zoranića plaćen je, primjerice, 14 tisuća kuna.

Tko je pojeo 58 tisuća kuna, odnosno kome je sve „reprezentiran“ Narodni muzej u tim restoranima, nije nam poznato.

10. svibanj 2024 08:54