StoryEditorOCM
4 kantunaŠKOLA U ŠKABRNJI ČEKA POTPIS SA ABU DHABIJEM:

Nagrada osnivača Emirata od 100 tisuća dolara za solarne panele uskoro na Županijskoj skupštini!

Piše M. Kalajžić
1. lipnja 2018. - 22:20
Ivana Ražov (treća s desna) i Marin Pavičić (drugi s desna) na skupu MIPRO

Osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji u konkurenciji 370 škola iz čitave Europe pobijedila je još u siječnju na međunarodnom natječaju kojega je organizirala Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata i dobila prestižnu nagradu Zayed Future Energy Prize 2018. u vrijednosti od 100 tisuća dolara. Škabrnja je pobijedila u dalekom Abu Dhabiju sa svojim projektom "Sretna škola plave ekonomije" koji se zasnivao na osiguravanju energije kroz postavljanju solarnih panela na školskoj zgradi, ali koji je povezivao i učeničku zadrugu koja proizvodi vlastito maslinovo ulje za školsku kuhinju, te projekt prikupljanja i recikliranja otpada.

Nagradu je jubilarni deseti put dodjeljivala Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata u spomen na osnivača emirata Zayeda bin Sultana Al Nahyana, a u proglašenju najboljih sudjelovao je osobno i princ Sheikh Mohammed bin Zayed. Pobjedu su ostvarile koordinatorica projekta Ina Matijević, voditeljica i realizatorica projekta, ujedno i nastavnica matematike u školi Ivana Ražov i učenica Leonarda Škara koja je predstavila projekt, svoju školu, Škabrnju i Hrvatsku i to u društvu pobjednika u ostalim kategorijama poput tvrtke Google i nobelovca Shujia Nakamure, izumitelja LED svjetla.

Iako je od pobjede u Abi Dhabiju prošlo skoro pola godine, novac od nagrade još nije implementiran. Gdje je zapelo? - pitali smo Marina Pavičića, ravnatelja škole koja je ovih dana upravo proslavila i svoj Dan škole.

- Sad smo u fazi ishođenja suglasnosti Zadarske županije koja je vlasnik škole. S obzirom da je vrijednost ugovora veća od pola milijuna kuna, potrebna je ta suglasnost županije za potpis ugovora kojega smo mi već dobili ugovor iz Emirata i priredili ga za potpisivanje. Županija je osigurala novac za izradu projektne dokumentacije za postavljanje tog solarnog sustava, točnije 43 tisuće kuna smo dobili za taj projekt koji će ući kao dio kapitalnih ulaganja u školu. Problem je što je županijski proračun već bio donesen u studenom prošle godine, mi smo nagradu dobili u siječnju, tako da je to moralo ući naknadno u proračun, a i ugovor iz Abu Dhabija dobili smo tek u svibnju. Zbog tog, rekao bih objektivnih razloga se uvjetno rečeno kasnilo. Projekt je radila tvrtka Neos iz Splita i taj ćemo projekt vjerojatno prezentirati u školi za desetak dana. Nadam se da bi u srpnju trebali potpisati ugovor i od tog dana teče službena implementacija tog projekta po fazama kakve su dogovorene – kaže ravnatelj Pavičić.

Zanimljivo je da je projekt predstavljen na znanstvenom skupu MIPRO u Opatiji u organizaciji Hrvatske udruge za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku. Projekt Sretna škola plave ekonomije obuhvaća zaokruženu cjelinu u četiri segmenata: obnovljivi izvori energije kroz inovativnu PV-T solarnu tehnologiju, razvoj poduzetništva kroz učeničku zadrugu Maslina, recikliranje i razvrstavanje otpada, prikupljanje i bilježenje informacija o klimatskim uvjetima kroz GLOBE program. Ovaj veliki uspjeh jedne male škole po mišljenju organizatora skupa u Opatiji, bio je nedovoljno medijski popraćen, pa je poziv na MIPRO 2018 bio mali doprinos ispravljanju tog izvanrednog uspjeha.

- Točno je da nismo dobili nikakvu rekaciju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iako smo se nadali, ali možda sam tome dijelom i ja kriv jer ih nisam službeno obavijestio. Mislio sam da su čuli iz medija pa će reagirati, ali eto nisu. Ono što je možda još važnije je da smo u međuvremenu prijavili školu i na energetski projekt EU fondova za energetsku obnovu zgrade kao jedina škola iz Zadarske županije. Moglo bi se dogoditi da bi se ta dva projekta realizirala u isto vrijeme što bi zapravo bilo dobro jer bi se na taj način osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji potpuno obnovila. Ova dva projekta zajedno vrijede preko četiri milijuna kuna i njihovom implementacijom postat ćemo prva energetski pasivna škola ne samo u Županiji već i u RH-a. S ponosom mogu reći da se malo koja ustanova, a još manje škola u RH-a se može pohvaliti da je svojom projektom pomela konkurenciju na međunarodnom natječaju i uspjela osigurati bespovratna sredstva kao što je to uspjelo našoj školi i vodstvu ove škole – zaključio je ravnatelj Pavičić.

Nastavnica Ivana Ražov: Oduševila sam svjetski žiri, ali kod nas još čekam stalni posao!
Nastavnica matematike u OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji Ivana Ražov odlično je predstavljala projekt svoje škole u Abi Dhabiju, ali i na skupu MIPRO u Opatiji i to na engleskom jeziku, u društvu pobjednika u ostalim kategorijama poput tvrtke Google i nobelovca Shujia Nakamure, izumitelja LED svjetla. I u Emiratima i u Opatiji osvojila je simpatije za način prezentacije projekta, međutim u vlastitoj sredini to joj, kaže, ne znači puno.
- Unatoč uspjehu kojega smo postigli, ja već više od deset godina ne mogu dobiti stalni posao, a sad uz nove zakone da šira i uža rodbina pokojnih branitelja imaju prednost, bojim se da neću nikad doći do posla. Žalosno je da me sa sveučilišta u Abu Dhabiju prepoznaju i nude da dođem k njima te mi jedna Gayatri Raguwa, predsjednica povjerenstva u Abi Dhabiju, nudi doživotno mentorstvo. Pisala sam i za Global Environment Education Partnership i uspješno predstavila projekt kojim su svi u svijetu zbilja oduševljeni, ali sve to kod nas malo i nimalo vrijedi – pomalo će razočarano Ivana Ražov.
03. svibanj 2024 11:43