StoryEditorOCM
4 kantunaPRIPREMITE SE, ZADAR JE I 'SLUŽBENO' PIZZA CUT GRAD

Novo zanimanje u Pučkom učilištu ulazi u radnu knjižicu: priprematelj pizza i bureka!

Piše L.B.
15. svibnja 2018. - 11:23
burek

- Priprematelj bureka i pizza je posebno zanimanje. To ne spada u pekare, oni imaju svoj odvojeni program. Nazvan „Priprematelj/ica pizza i bureka“, ovo zanimanje nakon stručnog osposobljavanja ulazi u radnu knjižicu i prevodivo je. To znači da se takav verificirani tečaj može prevesti dolaskom u bilo koju zemlju Europske unije i u svakoj vrijedi – kaže Jagoda Gluščević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Zadru.

Novim zanimanjem, pripremateljem bureka i pizza, koje je ponuđeno u Pučkom učilištu, ova je ustanova zaokružila cjelokupni ugostiteljsko – turistički program za restorane i hotele. No uvođenjem ovog stručnog usavršavanja potvrđeno je i da Zadar ostaje „pizza cut“ grad.

- Ne možemo pobjeći od toga. Cijeli grad miriše na pizzu, iako treba istaknuti da u Zadru postoje i vrhunski restorani. Ako imamo niskobudžetne letove, onda imamo i takve potrošače. Stoga je procjena za uvođenje zanimanja priprematelj pizza i bureka ispravna – kaže Jagoda Gluščević.

Osposobljavanje za ovo zanimanje traje 144 sata, od kojih je veći dio praktičan rad koji se odvojeno obavlja u zadarskim pizzerijama i „buregdžinicama“. Iako je za ovaj tečaj potrebno imati 18 godina, za upis je dovoljna završena osnovna škola.

Za ugostiteljsko – turistički program Pučko učilište, kako je naglasila ravnateljica Gluščević, sada ima sva potrebna zanimanja: pekare, barmene i priprematelje koktela, kuhare i konobare te slastičare koji su podijeljeni u dva „smjera“: slastičar za jednostavne slastice i slastičar specijalist nacionalnih slastica. Uz zanimanje sobarica, voditeljica wellnessa, maserka, pa čak i asistent/ica maseru (ili maserki) s gurmanskim pripravcima u wellnessu, Pučko učilište svojom je ponudom pokrilo i potrebe hotela.

- Imamo još jedno novo zanimanje, voditelj EU projekata. No za ovo stručno usavršavanje je potrebno imati završeni šesti stupanj obrazovanja – navela je Gluščević.

Polaznici koji završe neki od tečaja iz ugostiteljske branše u velikom broju odlaze, ili su već otišli u inozemstvo. Cijene tečajeva u Pučkom otvorenom učilištu Zadar su prihvatljive, može se plaćati i u ratama, pa interes ne čudi. Uz to, u ponudi je i pet najzastupljenijih europskih stranih jezika – engleski, talijanski, njemački, francuski i španjolski jezik.

01. svibanj 2024 07:33