stdClass Object ( [id] => 1308495 [title] => Obrušila se na načelnika Općine Kukljica i traži njegovu javnu ispriku: "Vama zdrav razum nije potreban? Vaše ponašanje je krajnje neodgovorno!" [alias] => obrusila-se-na-nacelnika-opcine-kukljica-i-trazi-njegovu-javnu-ispriku-vama-zdrav-razum-nije-potreban-vase-ponasanje-je-krajnje-neodgovorno [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vesna Benić, predsjednica Udruge "Stihovi i Note" i poznata Zadranka, uputila je opširno javno pismo načelniku Općine Kukljica Marinu Bošku od kojeg traži ispriku.

Evo što je Benić napisala u otvorenom pismu:

"Ovim putem molimo načelnika Općine Kukljice Marina Boška da se javnim putem ispriča sudionicima programa 2. Glazbeno književni susret "ŠtoKajČa" koji se trebao održati 27. srpnja 2023. na glavnom trgu Kukljice, koji je otkazan Vašom inicijativom bez dodatnog objašnjenja.

Događaj ste otkazali u 22 sata navečer nakon što smo šest dana prije imali dogovor da će se manifestacija održati te da je uvažen Zahtjev udruge “Stihovi i Note” za neposrednu dodjelu sredstava iz proračuna Općine Kukljica, obzirom da po Zakonu o udrugama nije raspisan natječajni postupak Javnog poziva za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Općine Kukljica za 2023. godinu.

Kao zakonski zastupnik udruge dobila sam zeleno svjetlo s Vaše strane, krenula u pripremu manifestacije, odmah javila svim sudionicima i drugim angažiranim suradnicima da bi nakon sedam dana morala ih obavijestiti da je sve otkazano. Stavili ste nas u iznimno neugodnu poziciju a mene osobno da ispadam kao neodgovorna i neprofesionalna što svakako nisam.

Molimo da se javno ispričate Ivi Pejković iz Zadra, književnici, glavnoj urednici ezadar portala i predsjednici udruge ZaPis, Dragici Reinholz visoko nagrađivanoj pjesnikinji iz Zagreba, Ines Kolegi iz Kali nastavnici PŠ Kali, Željku Sutloviću pjesniku iz Ždrelca i Ladi Šokota kantautorici iz Zadra koji su imali zakazano gostovanje u Kukljici kao sudionici ove znakovite kulturne manifestacije. Također molimo da se ispričate  i udruzi “Stihovi i Note” sa sjedištem iz Kukljice, svim suradnicima koji pridonose realizaciji ovog projekta/programa te posebno predsjednici udruge gospođi Vesni Benić.

Naime, Vaša odluka o otkazivanju ovog kulturnog događaja ne samo da je iznenadila sudionike i organizatore, već i nanijela ozbiljnu štetu kulturnom životu našeg mjesta Kukljice.

Prošle godine, na glavnom trgu Kukljice 2022., uspješno smo održali prvi međunarodni Glazbeno književni susret "ŠtoKajČa", kojim smo značajno doprinijeli kulturnom i turističkom razvoju našeg područja, no već i tada naišli smo na otpor s Vaše strane. Otpor prema našim programima/projektima pokazali ste i svih prijašnjih godina.

Vaše ponašanje je krajnje neodgovorno, neprofesionalno i svakako ne priliči načelniku jedne Općine. Također krajnje je neozbiljno da odgovornost za svoje odluke prebacujete na zaposlenike Općine Kukljica dovodeći ih u nezgodan položaj a posebice Zoranu Tomasov Majpruz pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kukljica. Ona je kao pročelnica  odgovorna za Natječajni postupak Javnog poziva za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Općine Kukljica, te je odgovorna i za provedbu, transparentnost i pravednost rezultata natječaja a kojeg Vi niste raspisali te smo tako postali jedina Općina u RH u godini 2023. koja nije raspisala i objavila natječaj kojim se sufinancira djelovanje udruga te ste na taj način udrugama uskratili njihovo pravo na djelovanje do kraja ove godine odnosno do prosinca 2023.

Dok drugi iskazuju toplu dobrodošlicu manifestacijama poput gore navedene Vi otkazujete događaj pozivom u 22 sata navečer, i to nakon što je udruga “Stihovi i Note” već sve dogovorila naivno vjerujući u Vašu profesionalnost i odgovornost. Niste ponudili nikakvo suvislo objašnjenje, zapravo teško je uopće prenijeti što ste rekli osim “nema smisla“ s napomenom “Ja sam načelnik, ja sam donio odluku i hoću da se poštuje!”.

No pitam Vas kada će te Vi početi poštovani Zakon o udrugama RH -Uredbu o kriterijima, mjerilima, i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i Pravilnik o financiranju javnih potreba Općine Kukljica i prestati samovoljno odlučivati.

Zar smatrate da nema Zakona jačeg od Vas ili Vam se uloga lokalnog šerifa toliko uvukla pod kožu da smatrate da Vam zdrav razum nije potreban?

Iako nisam Vaš glasač, želim istaknuti da sam uvijek spremna na suradnju, posebno kada je u pitanju dobrobit mjesta Kukljice. Međutim, ovim putem moram izraziti naše jasno neslaganje s Vašim opravdanjima i izjavama.

Ne želimo slušati takve nebuloze i besmislice. Slažem se da slične tvrdnje možda mogu biti primjerene za političko prepucavanje, ali to nije pravi način za komuniciranje s udrugom "Stihovi i Note" koja već deset godina uspješno organizira međunarodne kvalitetne projekte koje Vi niste u stanju nikada organizirati, a kamoli osmisliti.

Osvrnimo se na naše višegodišnje kulturno djelovanje i rad na dobrobit lokalne sredine. Udruga "Stihovi i Note" je 2022. zaprimila nagradu Donat za Kulturni doprinos i naša osnivačica, voditeljica i zakonski zastupnik, gospođa Vesna Benić, je priznata od strane Hrvatskog književnog društva - Ogranak Zadar i nadaleko poznat organizator raznih manifestacija s brojnim Pohvalama i Zahvalnicama.

Ponosni smo na naše postignuće i zalaganje za razvoj kulturne scene ne samo u Kukljici, nego i u Zadru, te smo uvjereni da naši projekti doprinose kvaliteti života naših mještana i posjetitelja.

Cilj program Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa” je promicanje hrvatskog identiteta i prenošenja Hrvatske jezične baštine štokavice, kajkavice, čakavice “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, kulturno dobro Republike Hrvatske (Rješenje Ministarstva kulture Z-7412, od 29. XI. 2019) koju ustrajno promiče i svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što u Selcima na otoku Braču. U dogovoru sa gospodinom Drago Štambukom predsjednikom udruge "Croatia Rediviva i veleposlanikom RH udruga "Stihovi i Note" iz Kukljice odlučila je u duhu “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što” kontinuirano raditi na integraciji hrvatskih jezičnih dionica i na bogaćenju hrvatske književne norme iz blistave ča-kaj-što leksičke nam pričuve.

Zar smatrate da nije vrijedno očuvati bogatstva hrvatske jezične kulturne baštine?

Vaši nerazumni postupci ozbiljno osiromašuju kulturni život našeg mjesta, te imamo potrebu pozvati na odgovornost zbog Vašeg ponašanja.

Preuzeli ste funkciju načelnika, lokalnog šerifa koji odlučuje samovoljno što će naše mjesto Kukljica imati ili nemati. Naglašavamo da upravo mještani, turisti i brojni posjetitelji Kukljice financiraju kasu s kojom upravljate, te Vam je obveza odgovorno upravljati tim sredstvima.

Nerazumne odluke i nedostatak sluha prema kulturnim inicijativama imaju ozbiljne posljedice. Vaša neodgovorna politika osiromašuje kulturnu ponudu našeg mjesta, smanjuje atraktivnost za posjetitelje i negativno utječe na identitet i razvoj naše zajednice.

Stoga vas pozivamo da preispitate svoje postupke, te da preuzmete odgovornost za donošenje odluka koje će poticati razvoj i napredak našeg kulturnog života. Svekolika dobrobit Kukljice trebala bi biti Vaš prioritet, te vas molimo da se fokusirate na suradnju i zajedničko djelovanje kako bismo svi zajedno doprinijeli prosperitetu našeg mjesta.

Za vrijeme Vaše vladavine izgubili smo sve kulturne manifestacije. Mjesto Kukljica što se tiče kulturnog sadržaja na otoku Ugljanu bilo je prvo u svemu. Zaboravili ste da smo jedini na otoku imali i Maticu hrvatske Ogranak Zadar – Povjereništvo Kukljica i godinama njegovali jezičnu baštinu. U turističkoj sezoni 2023. po metodi “panem et circenses” nudite 6 koncerata zadovoljavajući samo kratkoročne interese i nevažne potrebe, a od kulturnih manifestacija veliko NIŠTA. Izgubili smo Večeri čakavske poezije, Smotru folklora, Likovne kolonije i razne radionice, Promocije zbiri i svečana otvorenja izložbi, Koncert sakralne glazbe povodom Vele Gospe u crkvi Sv.Pavao,  Večeri kukljiške čakavske beside u dvorima, Koncerte klasične glazbe na otvorenom, Gastro večeri, Božićne koncerte i ostala međusobna okupljanja i jedinstvena druženja u Multimedijalnoj dvorani koja godinama zjapi prazna bez sadržaja. Sustavno, bez vizije, uskogrudno i s ograničenim svjetonazorom gušite mogućnost za napredak u svim segmentima.  

Također, predlažemo da preuzmete odgovornost i pokrijete troškove ove manifestacije koja će se 26.07. održati u Narodnoj knjižnici Kali iz Vašeg proračuna temeljem Čl. 6. Uredba o kriterijima, mjerilima, i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/2015,37/2021.) i temeljem Čl. 16. Pravilnika o financiranju javnih potreba Općine Kukljica i prestanete samovoljno odlučivati.

Na taj način ćete pokazati svoju podršku kulturi, očuvanju hrvatske kulturne baštine i kulturnim inicijativama na našim otocima.

Zahvaljujemo se Narodnoj knjižnici Kali na gostoprimstvu i mogućnosti da 2.Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa” nastavimo njegovati u njihovom prekrasnom prostoru te zahvaljujemo i TZ Općine Kali na susretljivosti.

U duhu blagosti, srdačan pozdrav i s poštovanjem!                                 

Vesna Benić predsjednica udruge"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNICA UDRUGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PREDSJEDNICA UDRUGE 0 9022 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-21 09:50:47 [created_by] => 3153 [created_by_alias] => Zadarski.hr [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-21 10:03:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-21 10:03:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Obrušila se na načelnika Općine Kukljica i traži njegovu javnu ispriku: "Vama zdrav razum nije potreban? Vaše ponašanje je krajnje neodgovorno!" [metakey] => ŠtoKajČa, stihovi i note, vesna benić, Marin Boško [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/21\/17922064.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Miskovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vesna Beni\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1271","hd_17922064_1920.jpg":"1920x1080","k_17922064_1280.jpg":"1280x1280","k_17922064_1024.jpg":"1024x1024","k_17922064_640.jpg":"640x640","k_17922064_480.jpg":"480x480","k_17922064_340.jpg":"340x340","k_17922064_220.jpg":"220x220","o_17922064_1280.jpg":"1280x847","o_17922064_1024.jpg":"1024x677","o_17922064_640.jpg":"640x423","o_17922064_480.jpg":"480x317","o_17922064_340.jpg":"340x225","o_17922064_220.jpg":"220x145","h_17922064_1280.jpg":"1280x854","h_17922064_1024.jpg":"1024x683","h_17922064_640.jpg":"640x427","h_17922064_480.jpg":"480x320","h_17922064_340.jpg":"340x227","h_17922064_220.jpg":"220x147","pp_17922064_1280.jpg":"1280x1628","pp_17922064_1024.jpg":"1024x1303","pp_17922064_640.jpg":"640x814","pp_17922064_480.jpg":"480x611","pp_17922064_340.jpg":"340x432","pp_17922064_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7979949 Threads: 2 Questions: 1658655359 Slow queries: 4931741 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111973335 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/obrusila-se-na-nacelnika-opcine-kukljica-i-trazi-njegovu-javnu-ispriku-vama-zdrav-razum-nije-potreban-vase-ponasanje-je-krajnje-neodgovorno-1308495 [printLink] => /zadar/4-kantuna/obrusila-se-na-nacelnika-opcine-kukljica-i-trazi-njegovu-javnu-ispriku-vama-zdrav-razum-nije-potreban-vase-ponasanje-je-krajnje-neodgovorno-1308495?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 724074 [name] => ŠtoKajČa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 12:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => stokajca [link] => /tag/stokajca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724075 [name] => stihovi i note [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 12:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => stihovi-i-note [link] => /tag/stihovi-i-note ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724076 [name] => vesna benić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 12:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-benic [link] => /tag/vesna-benic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 300661 [name] => marin boško [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-bosko [link] => /tag/marin-bosko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNICA UDRUGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obrušila se na načelnika Općine Kukljica i traži njegovu javnu ispriku: "Vama zdrav razum nije potreban? Vaše ponašanje je krajnje neodgovorno!" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3153 [name] => Lada Burčul [username] => lada-bur-ul [email] => lada-bur-ul@sd.hr [password] => $2y$10$v1Gdq3s2zrOsC.LNUOngme2FwOwxObhE3KEcC6k1Y0P1AfL365z1G [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lada-burcul-3153 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1671 [gender] => m [description] => [image] => 1671.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1671.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/17922064.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Miskovic/Cropix [mainImageDesc] =>

Vesna Benić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/17922064.jpg [title] =>

Vesna Benić

Jure Miskovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vesna Benić, predsjednica Udruge "Stihovi i Note" i poznata Zadranka, uputila je opširno javno pismo načelniku Općine Kukljica Marinu Bošku od kojeg traži ispriku.

Evo što je Benić napisala u otvorenom pismu:

"Ovim putem molimo načelnika Općine Kukljice Marina Boška da se javnim putem ispriča sudionicima programa 2. Glazbeno književni susret "ŠtoKajČa" koji se trebao održati 27. srpnja 2023. na glavnom trgu Kukljice, koji je otkazan Vašom inicijativom bez dodatnog objašnjenja.

Događaj ste otkazali u 22 sata navečer nakon što smo šest dana prije imali dogovor da će se manifestacija održati te da je uvažen Zahtjev udruge “Stihovi i Note” za neposrednu dodjelu sredstava iz proračuna Općine Kukljica, obzirom da po Zakonu o udrugama nije raspisan natječajni postupak Javnog poziva za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Općine Kukljica za 2023. godinu.

Kao zakonski zastupnik udruge dobila sam zeleno svjetlo s Vaše strane, krenula u pripremu manifestacije, odmah javila svim sudionicima i drugim angažiranim suradnicima da bi nakon sedam dana morala ih obavijestiti da je sve otkazano. Stavili ste nas u iznimno neugodnu poziciju a mene osobno da ispadam kao neodgovorna i neprofesionalna što svakako nisam.

Molimo da se javno ispričate Ivi Pejković iz Zadra, književnici, glavnoj urednici ezadar portala i predsjednici udruge ZaPis, Dragici Reinholz visoko nagrađivanoj pjesnikinji iz Zagreba, Ines Kolegi iz Kali nastavnici PŠ Kali, Željku Sutloviću pjesniku iz Ždrelca i Ladi Šokota kantautorici iz Zadra koji su imali zakazano gostovanje u Kukljici kao sudionici ove znakovite kulturne manifestacije. Također molimo da se ispričate  i udruzi “Stihovi i Note” sa sjedištem iz Kukljice, svim suradnicima koji pridonose realizaciji ovog projekta/programa te posebno predsjednici udruge gospođi Vesni Benić.

Naime, Vaša odluka o otkazivanju ovog kulturnog događaja ne samo da je iznenadila sudionike i organizatore, već i nanijela ozbiljnu štetu kulturnom životu našeg mjesta Kukljice.

Prošle godine, na glavnom trgu Kukljice 2022., uspješno smo održali prvi međunarodni Glazbeno književni susret "ŠtoKajČa", kojim smo značajno doprinijeli kulturnom i turističkom razvoju našeg područja, no već i tada naišli smo na otpor s Vaše strane. Otpor prema našim programima/projektima pokazali ste i svih prijašnjih godina.

Vaše ponašanje je krajnje neodgovorno, neprofesionalno i svakako ne priliči načelniku jedne Općine. Također krajnje je neozbiljno da odgovornost za svoje odluke prebacujete na zaposlenike Općine Kukljica dovodeći ih u nezgodan položaj a posebice Zoranu Tomasov Majpruz pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kukljica. Ona je kao pročelnica  odgovorna za Natječajni postupak Javnog poziva za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Općine Kukljica, te je odgovorna i za provedbu, transparentnost i pravednost rezultata natječaja a kojeg Vi niste raspisali te smo tako postali jedina Općina u RH u godini 2023. koja nije raspisala i objavila natječaj kojim se sufinancira djelovanje udruga te ste na taj način udrugama uskratili njihovo pravo na djelovanje do kraja ove godine odnosno do prosinca 2023.

Dok drugi iskazuju toplu dobrodošlicu manifestacijama poput gore navedene Vi otkazujete događaj pozivom u 22 sata navečer, i to nakon što je udruga “Stihovi i Note” već sve dogovorila naivno vjerujući u Vašu profesionalnost i odgovornost. Niste ponudili nikakvo suvislo objašnjenje, zapravo teško je uopće prenijeti što ste rekli osim “nema smisla“ s napomenom “Ja sam načelnik, ja sam donio odluku i hoću da se poštuje!”.

No pitam Vas kada će te Vi početi poštovani Zakon o udrugama RH -Uredbu o kriterijima, mjerilima, i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i Pravilnik o financiranju javnih potreba Općine Kukljica i prestati samovoljno odlučivati.

Zar smatrate da nema Zakona jačeg od Vas ili Vam se uloga lokalnog šerifa toliko uvukla pod kožu da smatrate da Vam zdrav razum nije potreban?

Iako nisam Vaš glasač, želim istaknuti da sam uvijek spremna na suradnju, posebno kada je u pitanju dobrobit mjesta Kukljice. Međutim, ovim putem moram izraziti naše jasno neslaganje s Vašim opravdanjima i izjavama.

Ne želimo slušati takve nebuloze i besmislice. Slažem se da slične tvrdnje možda mogu biti primjerene za političko prepucavanje, ali to nije pravi način za komuniciranje s udrugom "Stihovi i Note" koja već deset godina uspješno organizira međunarodne kvalitetne projekte koje Vi niste u stanju nikada organizirati, a kamoli osmisliti.

Osvrnimo se na naše višegodišnje kulturno djelovanje i rad na dobrobit lokalne sredine. Udruga "Stihovi i Note" je 2022. zaprimila nagradu Donat za Kulturni doprinos i naša osnivačica, voditeljica i zakonski zastupnik, gospođa Vesna Benić, je priznata od strane Hrvatskog književnog društva - Ogranak Zadar i nadaleko poznat organizator raznih manifestacija s brojnim Pohvalama i Zahvalnicama.

Ponosni smo na naše postignuće i zalaganje za razvoj kulturne scene ne samo u Kukljici, nego i u Zadru, te smo uvjereni da naši projekti doprinose kvaliteti života naših mještana i posjetitelja.

Cilj program Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa” je promicanje hrvatskog identiteta i prenošenja Hrvatske jezične baštine štokavice, kajkavice, čakavice “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, kulturno dobro Republike Hrvatske (Rješenje Ministarstva kulture Z-7412, od 29. XI. 2019) koju ustrajno promiče i svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što u Selcima na otoku Braču. U dogovoru sa gospodinom Drago Štambukom predsjednikom udruge "Croatia Rediviva i veleposlanikom RH udruga "Stihovi i Note" iz Kukljice odlučila je u duhu “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što” kontinuirano raditi na integraciji hrvatskih jezičnih dionica i na bogaćenju hrvatske književne norme iz blistave ča-kaj-što leksičke nam pričuve.

Zar smatrate da nije vrijedno očuvati bogatstva hrvatske jezične kulturne baštine?

Vaši nerazumni postupci ozbiljno osiromašuju kulturni život našeg mjesta, te imamo potrebu pozvati na odgovornost zbog Vašeg ponašanja.

Preuzeli ste funkciju načelnika, lokalnog šerifa koji odlučuje samovoljno što će naše mjesto Kukljica imati ili nemati. Naglašavamo da upravo mještani, turisti i brojni posjetitelji Kukljice financiraju kasu s kojom upravljate, te Vam je obveza odgovorno upravljati tim sredstvima.

Nerazumne odluke i nedostatak sluha prema kulturnim inicijativama imaju ozbiljne posljedice. Vaša neodgovorna politika osiromašuje kulturnu ponudu našeg mjesta, smanjuje atraktivnost za posjetitelje i negativno utječe na identitet i razvoj naše zajednice.

Stoga vas pozivamo da preispitate svoje postupke, te da preuzmete odgovornost za donošenje odluka koje će poticati razvoj i napredak našeg kulturnog života. Svekolika dobrobit Kukljice trebala bi biti Vaš prioritet, te vas molimo da se fokusirate na suradnju i zajedničko djelovanje kako bismo svi zajedno doprinijeli prosperitetu našeg mjesta.

Za vrijeme Vaše vladavine izgubili smo sve kulturne manifestacije. Mjesto Kukljica što se tiče kulturnog sadržaja na otoku Ugljanu bilo je prvo u svemu. Zaboravili ste da smo jedini na otoku imali i Maticu hrvatske Ogranak Zadar – Povjereništvo Kukljica i godinama njegovali jezičnu baštinu. U turističkoj sezoni 2023. po metodi “panem et circenses” nudite 6 koncerata zadovoljavajući samo kratkoročne interese i nevažne potrebe, a od kulturnih manifestacija veliko NIŠTA. Izgubili smo Večeri čakavske poezije, Smotru folklora, Likovne kolonije i razne radionice, Promocije zbiri i svečana otvorenja izložbi, Koncert sakralne glazbe povodom Vele Gospe u crkvi Sv.Pavao,  Večeri kukljiške čakavske beside u dvorima, Koncerte klasične glazbe na otvorenom, Gastro večeri, Božićne koncerte i ostala međusobna okupljanja i jedinstvena druženja u Multimedijalnoj dvorani koja godinama zjapi prazna bez sadržaja. Sustavno, bez vizije, uskogrudno i s ograničenim svjetonazorom gušite mogućnost za napredak u svim segmentima.  

Također, predlažemo da preuzmete odgovornost i pokrijete troškove ove manifestacije koja će se 26.07. održati u Narodnoj knjižnici Kali iz Vašeg proračuna temeljem Čl. 6. Uredba o kriterijima, mjerilima, i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/2015,37/2021.) i temeljem Čl. 16. Pravilnika o financiranju javnih potreba Općine Kukljica i prestanete samovoljno odlučivati.

Na taj način ćete pokazati svoju podršku kulturi, očuvanju hrvatske kulturne baštine i kulturnim inicijativama na našim otocima.

Zahvaljujemo se Narodnoj knjižnici Kali na gostoprimstvu i mogućnosti da 2.Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa” nastavimo njegovati u njihovom prekrasnom prostoru te zahvaljujemo i TZ Općine Kali na susretljivosti.

U duhu blagosti, srdačan pozdrav i s poštovanjem!                                 

Vesna Benić predsjednica udruge"

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Miskovic/Cropix
Jure Miskovic/Cropix

Vesna Benić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/obrusila-se-na-nacelnika-opcine-kukljica-i-trazi-njegovu-javnu-ispriku-vama-zdrav-razum-nije-potreban-vase-ponasanje-je-krajnje-neodgovorno-1308495 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7b4700374f1b7a8b143dfb749f39d1b8b3e693ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obru%C5%A1ila+se+na+na%C4%8Delnika+Op%C4%87ine+Kukljica+i+tra%C5%BEi+njegovu+javnu+ispriku%3A+%26quot%3BVama+zdrav+razum+nije+potreban%3F+Va%C5%A1e+pona%C5%A1anje+je+krajnje+neodgovorno%21%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fobrusila-se-na-nacelnika-opcine-kukljica-i-trazi-njegovu-javnu-ispriku-vama-zdrav-razum-nije-potreban-vase-ponasanje-je-krajnje-neodgovorno-1308495 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fobrusila-se-na-nacelnika-opcine-kukljica-i-trazi-njegovu-javnu-ispriku-vama-zdrav-razum-nije-potreban-vase-ponasanje-je-krajnje-neodgovorno-1308495 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNICA UDRUGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaPREDSJEDNICA UDRUGE

Obrušila se na načelnika Općine Kukljica i traži njegovu javnu ispriku: "Vama zdrav razum nije potreban? Vaše ponašanje je krajnje neodgovorno!"

Piše Zadarski.hr
21. srpnja 2023. - 12:03

Vesna Benić, predsjednica Udruge "Stihovi i Note" i poznata Zadranka, uputila je opširno javno pismo načelniku Općine Kukljica Marinu Bošku od kojeg traži ispriku.

Evo što je Benić napisala u otvorenom pismu:

"Ovim putem molimo načelnika Općine Kukljice Marina Boška da se javnim putem ispriča sudionicima programa 2. Glazbeno književni susret "ŠtoKajČa" koji se trebao održati 27. srpnja 2023. na glavnom trgu Kukljice, koji je otkazan Vašom inicijativom bez dodatnog objašnjenja.

Događaj ste otkazali u 22 sata navečer nakon što smo šest dana prije imali dogovor da će se manifestacija održati te da je uvažen Zahtjev udruge “Stihovi i Note” za neposrednu dodjelu sredstava iz proračuna Općine Kukljica, obzirom da po Zakonu o udrugama nije raspisan natječajni postupak Javnog poziva za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Općine Kukljica za 2023. godinu.

Kao zakonski zastupnik udruge dobila sam zeleno svjetlo s Vaše strane, krenula u pripremu manifestacije, odmah javila svim sudionicima i drugim angažiranim suradnicima da bi nakon sedam dana morala ih obavijestiti da je sve otkazano. Stavili ste nas u iznimno neugodnu poziciju a mene osobno da ispadam kao neodgovorna i neprofesionalna što svakako nisam.

Molimo da se javno ispričate Ivi Pejković iz Zadra, književnici, glavnoj urednici ezadar portala i predsjednici udruge ZaPis, Dragici Reinholz visoko nagrađivanoj pjesnikinji iz Zagreba, Ines Kolegi iz Kali nastavnici PŠ Kali, Željku Sutloviću pjesniku iz Ždrelca i Ladi Šokota kantautorici iz Zadra koji su imali zakazano gostovanje u Kukljici kao sudionici ove znakovite kulturne manifestacije. Također molimo da se ispričate  i udruzi “Stihovi i Note” sa sjedištem iz Kukljice, svim suradnicima koji pridonose realizaciji ovog projekta/programa te posebno predsjednici udruge gospođi Vesni Benić.

Naime, Vaša odluka o otkazivanju ovog kulturnog događaja ne samo da je iznenadila sudionike i organizatore, već i nanijela ozbiljnu štetu kulturnom životu našeg mjesta Kukljice.

Prošle godine, na glavnom trgu Kukljice 2022., uspješno smo održali prvi međunarodni Glazbeno književni susret "ŠtoKajČa", kojim smo značajno doprinijeli kulturnom i turističkom razvoju našeg područja, no već i tada naišli smo na otpor s Vaše strane. Otpor prema našim programima/projektima pokazali ste i svih prijašnjih godina.

Vaše ponašanje je krajnje neodgovorno, neprofesionalno i svakako ne priliči načelniku jedne Općine. Također krajnje je neozbiljno da odgovornost za svoje odluke prebacujete na zaposlenike Općine Kukljica dovodeći ih u nezgodan položaj a posebice Zoranu Tomasov Majpruz pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kukljica. Ona je kao pročelnica  odgovorna za Natječajni postupak Javnog poziva za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Općine Kukljica, te je odgovorna i za provedbu, transparentnost i pravednost rezultata natječaja a kojeg Vi niste raspisali te smo tako postali jedina Općina u RH u godini 2023. koja nije raspisala i objavila natječaj kojim se sufinancira djelovanje udruga te ste na taj način udrugama uskratili njihovo pravo na djelovanje do kraja ove godine odnosno do prosinca 2023.

Dok drugi iskazuju toplu dobrodošlicu manifestacijama poput gore navedene Vi otkazujete događaj pozivom u 22 sata navečer, i to nakon što je udruga “Stihovi i Note” već sve dogovorila naivno vjerujući u Vašu profesionalnost i odgovornost. Niste ponudili nikakvo suvislo objašnjenje, zapravo teško je uopće prenijeti što ste rekli osim “nema smisla“ s napomenom “Ja sam načelnik, ja sam donio odluku i hoću da se poštuje!”.

No pitam Vas kada će te Vi početi poštovani Zakon o udrugama RH -Uredbu o kriterijima, mjerilima, i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i Pravilnik o financiranju javnih potreba Općine Kukljica i prestati samovoljno odlučivati.

Zar smatrate da nema Zakona jačeg od Vas ili Vam se uloga lokalnog šerifa toliko uvukla pod kožu da smatrate da Vam zdrav razum nije potreban?

Iako nisam Vaš glasač, želim istaknuti da sam uvijek spremna na suradnju, posebno kada je u pitanju dobrobit mjesta Kukljice. Međutim, ovim putem moram izraziti naše jasno neslaganje s Vašim opravdanjima i izjavama.

Ne želimo slušati takve nebuloze i besmislice. Slažem se da slične tvrdnje možda mogu biti primjerene za političko prepucavanje, ali to nije pravi način za komuniciranje s udrugom "Stihovi i Note" koja već deset godina uspješno organizira međunarodne kvalitetne projekte koje Vi niste u stanju nikada organizirati, a kamoli osmisliti.

Osvrnimo se na naše višegodišnje kulturno djelovanje i rad na dobrobit lokalne sredine. Udruga "Stihovi i Note" je 2022. zaprimila nagradu Donat za Kulturni doprinos i naša osnivačica, voditeljica i zakonski zastupnik, gospođa Vesna Benić, je priznata od strane Hrvatskog književnog društva - Ogranak Zadar i nadaleko poznat organizator raznih manifestacija s brojnim Pohvalama i Zahvalnicama.

Ponosni smo na naše postignuće i zalaganje za razvoj kulturne scene ne samo u Kukljici, nego i u Zadru, te smo uvjereni da naši projekti doprinose kvaliteti života naših mještana i posjetitelja.

Cilj program Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa” je promicanje hrvatskog identiteta i prenošenja Hrvatske jezične baštine štokavice, kajkavice, čakavice “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, kulturno dobro Republike Hrvatske (Rješenje Ministarstva kulture Z-7412, od 29. XI. 2019) koju ustrajno promiče i svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što u Selcima na otoku Braču. U dogovoru sa gospodinom Drago Štambukom predsjednikom udruge "Croatia Rediviva i veleposlanikom RH udruga "Stihovi i Note" iz Kukljice odlučila je u duhu “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što” kontinuirano raditi na integraciji hrvatskih jezičnih dionica i na bogaćenju hrvatske književne norme iz blistave ča-kaj-što leksičke nam pričuve.

Zar smatrate da nije vrijedno očuvati bogatstva hrvatske jezične kulturne baštine?

Vaši nerazumni postupci ozbiljno osiromašuju kulturni život našeg mjesta, te imamo potrebu pozvati na odgovornost zbog Vašeg ponašanja.

Preuzeli ste funkciju načelnika, lokalnog šerifa koji odlučuje samovoljno što će naše mjesto Kukljica imati ili nemati. Naglašavamo da upravo mještani, turisti i brojni posjetitelji Kukljice financiraju kasu s kojom upravljate, te Vam je obveza odgovorno upravljati tim sredstvima.

Nerazumne odluke i nedostatak sluha prema kulturnim inicijativama imaju ozbiljne posljedice. Vaša neodgovorna politika osiromašuje kulturnu ponudu našeg mjesta, smanjuje atraktivnost za posjetitelje i negativno utječe na identitet i razvoj naše zajednice.

Stoga vas pozivamo da preispitate svoje postupke, te da preuzmete odgovornost za donošenje odluka koje će poticati razvoj i napredak našeg kulturnog života. Svekolika dobrobit Kukljice trebala bi biti Vaš prioritet, te vas molimo da se fokusirate na suradnju i zajedničko djelovanje kako bismo svi zajedno doprinijeli prosperitetu našeg mjesta.

Za vrijeme Vaše vladavine izgubili smo sve kulturne manifestacije. Mjesto Kukljica što se tiče kulturnog sadržaja na otoku Ugljanu bilo je prvo u svemu. Zaboravili ste da smo jedini na otoku imali i Maticu hrvatske Ogranak Zadar – Povjereništvo Kukljica i godinama njegovali jezičnu baštinu. U turističkoj sezoni 2023. po metodi “panem et circenses” nudite 6 koncerata zadovoljavajući samo kratkoročne interese i nevažne potrebe, a od kulturnih manifestacija veliko NIŠTA. Izgubili smo Večeri čakavske poezije, Smotru folklora, Likovne kolonije i razne radionice, Promocije zbiri i svečana otvorenja izložbi, Koncert sakralne glazbe povodom Vele Gospe u crkvi Sv.Pavao,  Večeri kukljiške čakavske beside u dvorima, Koncerte klasične glazbe na otvorenom, Gastro večeri, Božićne koncerte i ostala međusobna okupljanja i jedinstvena druženja u Multimedijalnoj dvorani koja godinama zjapi prazna bez sadržaja. Sustavno, bez vizije, uskogrudno i s ograničenim svjetonazorom gušite mogućnost za napredak u svim segmentima.  

Također, predlažemo da preuzmete odgovornost i pokrijete troškove ove manifestacije koja će se 26.07. održati u Narodnoj knjižnici Kali iz Vašeg proračuna temeljem Čl. 6. Uredba o kriterijima, mjerilima, i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/2015,37/2021.) i temeljem Čl. 16. Pravilnika o financiranju javnih potreba Općine Kukljica i prestanete samovoljno odlučivati.

Na taj način ćete pokazati svoju podršku kulturi, očuvanju hrvatske kulturne baštine i kulturnim inicijativama na našim otocima.

Zahvaljujemo se Narodnoj knjižnici Kali na gostoprimstvu i mogućnosti da 2.Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa” nastavimo njegovati u njihovom prekrasnom prostoru te zahvaljujemo i TZ Općine Kali na susretljivosti.

U duhu blagosti, srdačan pozdrav i s poštovanjem!                                 

Vesna Benić predsjednica udruge"

17. svibanj 2024 18:29