StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELO JE

Osmaši ‘na gradelama‘, pisali prvi od osam nacionalnih ispita; Ravnatelj Alvić: "Potrudili su se, bili su motivirani"; Ne misle svi kao Alvić...

Piše L.B.
13. ožujka 2023. - 16:50

Četvero u Lišanima, 80 u Stanovima. Brojke su različite, ali „muke“ u ponedjeljak svima iste: osmaši su pisali prvi nacionalni ispit. Prva generacija osmaša koja ga piše, i u ponedjeljak prvi od devet ispita: hrvatski jezik.

- Nisu se žalili da je bilo teško, ali tek treba vidjeti što su napravili. Oni znaju biti brzopleti, ne pročitati pitanja detaljno. Pogotovo se to može očekivati na nacionalnim ispitima na kojima ove, prve godine, nema ocjenjivanja niti bilo kakvog vrednovanja – kaže ravnatelj Osnovne škole „Zadarski otoci“ Davor Barić. U ovoj školi 84 osmaša je u ponedjeljak pisalo ispit iz hrvatskog jezika, jedini koji se piše puna tri sata i koji je podijeljen u dva dijela, sa 30-minutnom stankom. U prvom dijelu pisali su gramatiku, a u drugom dijelu su imali sat i pol vremena za esej, sukladno nekoj od tema iz lektire.

Barićev kolega Elvis Alvić, ravnatelj Osnovne škole Poličnik, iznenađen je angažmanom učenika, upravo zbog činjenice da se ovi prvi nacionalni ispiti ne ocjenjuju.

- Pitali su nas, kad smo ih pripremali na sve što ih u ožujku čeka, da li se ti ispiti ocjenjuju. Pitali su i da li rezultati na bilo koji način utječu na njihove upise u srednju školu. Očekivali smo, kad su na sve to dobili negativne odgovore, popriličnu nezainteresiranost. Danas su me iznenadili. Bili jako motivirani, nakon prvog dijela ispita se u stanci razgovaralo kako je bilo, vidjelo se da su se potrudili. Drago mi je da nisu apatični, da ih nije briga ako se ne ocjenjuje. S druge strane, nije bilo ni nervoze upravo zato što nije bilo ni ocjenjivanja – kazao je Alvić, ravnatelj OŠ Poličnik, gdje je u ponedjeljak nacionalni ispit pisalo 27 osmaša.

- Imamo dva razreda osmaša, nastavu u jednoj smjeni i nije bilo poteškoća. Nastavljamo dalje s ispitima – rekao je Elvis Alvić. Osmaše očekuju ispiti iz još sedam predmeta, u srijedu se piše strani jezik, a u petak matematika. Slijede ispiti iz biologije, fizike, geografije, kemije i iz povijesti. Niti iz jednog predmeta, u slučaju izostanka, nije moguće naknadno pisanje. Uvjeti pisanja su strogi i jednaki onima na državnoj maturi.

U zadarskoj OŠ Stanovi u ponedjeljak je nacionalni ispit iz hrvatskog jezika pisalo 80 osmaša. Ravnatelj Markica Perić ni po čemu ne ističe posebnost ovih ispita, kaže da je to sublimirano znanje od prvog do osmog razreda i da je, obilazeći osobno četiri učionice u kojima je po 20 osmaša pisalo ispite, svatko u svojoj klupi, stekao uvid u situaciju.

- Sve je prošlo relativno lagano, na učenicima nisam primijetio nervozu, odradili su taj ispit kao dio svojih ukupnih obaveza – rekao je ravnatelj Perić, dok je, pak, ravnateljica OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Lišana Ostrovičkih, Anita Gašparović, mišljenja da nacionalni ispiti, koje na razini Hrvatske piše oko 40 tisuća osmaša, neće pružiti pravu sliku stanja, odnosno pokazati realan presjek znanja učenika iz ovih osam predmeta.    

image

Ilustracija
 

Zeljko Puhovski/Cropix

- Rezultati na koncu neće biti realni jer se u mnogim školama, nekoliko tjedana uoči početka pisanja ispita, značajno pojačalo vježbanje iz tih predmeta, kako bi ispiti bili što bolje napisani – kazala je ravnateljica Gašparović.

Svatko voli da se „njegova“ škola pokaže u što boljem svijetlu, pa je isto tako poznato da je veliki broj roditelja plaćao repeticije iz više predmeta svojoj djeci, kako bi na ispitima prošli što je bolje moguće.

- Mi smo mala škola, po broju učenika. Četvero osmaša pisalo je u ponedjeljak nacionalni ispit. No situaciju detaljno pratimo, uključeni smo maksimalno – kazala je Anita Gašparović. U školi u Lišanima, gdje su učenici inače angažirani oko mnogih aktivnosti, u ponedjeljak nije vladao osobiti stres, jer su učenici svjesni da se napisano ne ocjenjuje.

Zadnji, osmi ispit, osmaši pišu 31. ožujka.

image

Ilustracija

Zeljko Puhovski/Cropix
27. travanj 2024 21:35