StoryEditorOCM
4 kantunaINCIDENT S KRAJA LJETNE SEZONE 2013.

Osnivač Garden festivala Nick Colgan i njegova supruga Charlotte oslobođeni optužbe za napad na policajce u lounge baru!

26. studenog 2018. - 21:10
nick_charlotte_colgan3-1506

Bivši producent grupe UB40 i pokretač svjetski poznatog Garden festivala, 55-godišnji Nick Colgan i njegova 44-godišnja supruga Charlotte Colgan, oslobođeni su optužbe za incident s kraja ljetne sezone 2013. godine. Poznati supružnici bili su optuženi za kazneno djelo protiv javnog reda i mira, prisilom prema službenoj osobi u pokušaju, nakon što su u svom poznatom lounge klubu "Garden" u Zadru 29. rujna 2013. godine oko 2.50 sati odbili stišati glazbu i otići u policiju.

Policajci su tada uz primjenu zahvata "ključ na lakat" Colgana polegli na pod i stavili mu lisice, dok je Charlotte kako bi ga "spasila", vukla jednog od policajaca za ramena, no na koncu je i ona svezana, te odvedena u policijsku postaju. Tužiteljstvo je za Colgana zatražilo uvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine, a za njegovu suprugu osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine.

Nakon dokaznog postupka u kojem su Colgani porekli krivnju, sudac Općinskog suda u Zadru Ivan Marković odbio je optužbu tužiteljstva uz obrazloženje da su supružnici za inkriminirano kazneno djelo već pravomoćno oslobođeni u prekršajnom postupku u kojem im je stavljeno na teret da su počinili prekršaj protiv javnog reda i mira, što je u postupku naglasio Colganov odvjetnik Smiljan Bakočević.

Naglasio je kako je riječ je o istovrsnom djelu slijedom čega se optuženom ne može ponovo suditi. Policija je sporne večeri intervenirala nakon dojave građana o preglasnoj glazbi. Colgan je odbio njihovu zapovijed da ugasi glazbu jer je klub imao dozvolu do ponoći, te je, prema optužnici bio pod utjecajem alkohola neutvrđene koncentracije. Vidjevši da je pod znatnim utjecajem alkohola, troje policajaca je pozvalo pojačanje pa su u "Garden" došla još tri policajca.

Kada je Colgan po njihovoj zapovijedi odbio ući u policijsko auto, dvojica policajaca su ga, prema optužnici, prisilno uveli i posjeli na sjedište. No Colgan je, iskoristivši njihovu trenutnu odsutnost, samovoljno izašao iz automobila, i pri tome s obje ruke u predjelu prsa odgurnuo jednog od njih zbog čega ga je drugi morao obuzdati primjenom sredstava fizičke prisile.

U tom je trenutku do jednog od policajaca došla i Colganova supruga koja je policajca okrenutog leđima rukama uhvatila za ramena i povlačila unatrag kako bi supruga oslobodila iz policijskog hvata, što joj, kako stoji u optužnici, nije uspjelo. Nakon toga su je, kako se navodi, morali prisilno obuzdati, primjenom sredstava fizičke prisile.
Policajci su na sudu posvjedočili kako su Colganu u više navrata izdali zapovijed da ide s njima u postaju na što se on, kako su rekli, uporno oglušivao.

Na oslobađajuću presudu žalilo se tužiteljstvo: "Nije riječ o istom djelu!"

Navodeći kako presuda nije osnovana po zakonu, na presudu Općinskog suda u Zadru žalilo se Općinsko državno odvjetništvo. "U kaznenom postupku se osim javnog reda i mira štiti i život i tijelo službenih osoba koje obavljaju službenu radnju, pa se činjenica da su okrivljenici pravomoćno oslobođeni u prekršajnom postupku ne može smatrati presuđenom stvari", navodi se u žalbi Kerol Sablić Radman, zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Zadru.

Naime, kako pojašnjava, u prekršajnom postupku okrivljenicima je bilo stavljeno na teret da su vrijeđali i omalovažavali policijske službenike u trenutku kada su ih prisilno vodili do službenog policijskog vozila, tako što su se opirali, vikali, te vrijeđali policijske službenike na engleskom jeziku čime su počinili prekršaj iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Dakle posljedica opisanog prekršaja je izazivanje uznemirenosti kod građana radi drskog ponašanja i vrijeđenja službenih osoba na javnom mjestu. No u kaznenom postupku stavljeno im je na teret postupanje s ciljem spriječavanja službene osobe u obavljanju radnje koja je u okviru njihovih ovlasti na način da okrivljenici primjenjuju silu usmjerenu prema tijelima policijskih službenika u namjeri da ih spriječe u obavljanju službene radnje" - navodi se u obrazloženju Sablić Radman.

10. svibanj 2024 08:07