StoryEditorOCM
4 kantunaDRUGI DAN VATRENE KATAKLIZME U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Ovo je Mordor! Mještani Pristega: Spasio nas je Bog i kanaderi!

Piše Iva Ivanac
23. kolovoza 2017. - 10:35
pozar_pristeg11-220817

Sve je crno. Gdje god se okreneš: polja, kuće, putevi i ceste. Spaljena zemlja, kao Mordor. Nigdje života. Samo vika vatrogasaca i zlokobno pucketanje visokih plamenova.

- Bog i kanaderi, oni su nas spasili – govore nam mještani Samirića, zaseoka kod Pristega u zaleđu Vranskog jezera, gdje je u u noći s ponedjeljka na utorak vođena nadljudska borba vatrogasaca s vatrenom stihijom, najvećom na području Zadarske županije. Nakon neprospavane noći Samirići su i dalje u strahu od požara jer jutro, zahvaljujući buri, ne donosi smiraj. Kako sunce raste, vjetar se pojačava...

- Cilu noć smo dežurali, ali nema te vode koja krš, šmriku, raslinje i hrastovinu može ugasit. To stalno tinja, kaže Branimir Samirić, jedan od pripadnika "civilne zaštite". On je zajedno sa svojim sumještanima organizirao dežurstva za praćenje požara tokom cijele noći. Na licu mu se vidi umor kojeg svladava adrenalinskom napetošću.

- Vi ugasite požar na jednom, a on se rasplamsa na drugom mjestu. I tako u krug. Što vam to govori? Kako je to moguće? - govori Branimir dodajući kako se svi u mjestu pitaju kako je požar baš iznad Pristega uspio prijeći preko autoceste?

I stanovnike Pristega čeka još jedna neprospavana noć. Ali oni ne odustaju u branjenju svojih kuća, svi su kao jedan, rastrčani po gustoj makiji, vuku vatrogasna crijeva, nose sićeve s vodom, daju sve od sebe da spriječe najgore. Iako se to najgore već dogodilo. U Pristegu je vatra zahvatila dvije napuštene kuće, a u Popovićima je izgorjela jedna gospodarska zgrada.

Zapovjednik zadarske JVP Željko Šoša kaže da je šteta minimalna s obzirom na vatrenu frontu i izloženost gasitelja vatrenim koridorima. Naime, cijelo prijepodne i dobar dio poslijepodneva gasitelji kod Pristega i Lišana Ostrovičkih, iznad Benkovca, nisu imali pomoć iz zraka jer su kanaderi i zračni traktori bili premješteni na lokacije u Šibensko-kninskoj županiji gdje vatra guta Prominu i prijeti Drnišu. Ovdje se ljudi rukama brane od vatre, iz kuće iznose ono što imaju, grabe vodu i polijevaju vatrene jezičke koji ih višestruko nadvisuju. Nama sa strane izgleda kao sizifov posao, i nije da tako nije, ali tim ljudima, spremnim na obranu svog doma, ništa nije teško, ništa nije nemoguće. U okrijepi im pomažu žene koju su im baš u času kada smo razgovarali donijeli prijeko potrebnu vodu, ali i sendviče od pršuta i sira...

Veliki problem u gašenju požara kod Pristega i u cijelom tom području oko Benkovca stvaraju zaostale tenkovske i protupješadijske mine. Detonacije su se mogle čuti tokom cijele noći i jutra, na sreću, gore makija i mlada hrastova šuma, vinogradi i maslinici su zasad obranjeni.

- Sinoć je bilo katastrofa! Čuli smo kako mine pucaju, a vatra je došla skoro do kuća. Vatrogasci su spasili stvar, a i cijelo selo se diglo na noge. U svojih 49 godina ovo nisam nikada doživjela, a nadam se i da neću opet, dočekuje nas Draženka Anić pokazujući prstom iza svoje kuće gdje je vatra došla na nekih 70-ak metara.

Veliki problem je i vjetar koji puše i neprestano mijenja smjer. Čas sa sjevera, čas sa zapada. Gasitelji nikako ne mogu biti sigurni sa koje će ih strane vatra zaskočiti.

- Vjetar trenutno puše u smjeru kuća, ali može se ubrzo i okrenuti. Dosta toga u blizini je izgorjelo pa se nadamo da neće opet, govori Josip Anić dok sa njegovog balkona i sa sigurne udaljenosti promatramo gusti sivi dim kako zatvara nebo iznad Pristega.

Željko Šoša je cijeli dan u Lišanima Ostrovčkim. Tamo od jutra gore četiri požara, jedan do drugog, zajedno nekoliko kilometara vatrene fropnte. Šoša kaže da je to požar "uvezen" iz šibensko-kninske županije, a oni ga ovdje pokušavaju zasutaviti, makar obudati do večeri, kada su prognostičari najavili jačanje bure do orkanske snage.

- Ako do toga dođe, neće biti dobro. Dajemo sve od sebe da ovu stihiju obuzdamo. Upravo smo u pomoć dobili i dva zračna traktora. Kuće su obranjene i pod nadzorom gasitelja. Vjerujem da ćemo s njima uspjeti požar stvati pod kontrolu – kaže Šoša.

U utorak ujutro na područje Pristega i Benkovca stigle su svježe vatrogasne snage iz unutrašnjosti zemlje. Gasitelji iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeške i Koprivničko-križevačke županije došli su zamijeniti svoje umorne zadarske kolege.

- U Samirićima smo cijelo jutro i dežuramo na svim frontovima. Došli smo pomoći zadarskim kolegama, skačemo gdje god zatreba, kažu nam vatrogasci iz JVP-a Vinkovci.

U kasnim popodnevnim satima nedaleko Pristega počela je gorjeti borova šuma i raslinje na brdu iznad zaseoka Mandić i Bjelanović. Odmah su tamo upućena dva air-tractora. Hoće li to biti dovoljno, nitko ne može procjeniti. Što bi rekao jedan gospodin iz Zagreba, još jedan "interesantan i atraktivan" dan u Dalmaciji...

10. svibanj 2024 09:46