StoryEditorOCM
4 kantunaGIORGIO PINTO OGORČEN STANJEM I ODNOSOM PREMA GRADSKOM ZELENILU

"Sijeku sve što im se nađe pred putom!"

Piše Iva Ivanac
7. srpnja 2017. - 10:26
pinto2-060717

- Svjedoci smo da nam je grad svakim danom sve zagađeniji, a da se s druge strane uništava priroda, pluća našeg grada. Sijeku sve što im se nađe pred putom – kaže Giorgio Pinto, stanovnik Maraska parka, ogorčen stanjem i odnosom prema zelenilu u Zadru. Nazvao nas je i požalio se na nekontroliranu sječu desetljećima starih stabala u gradskim perivojima koja se, naglašava, uvijek režu s nekim "višim" razlogom, ali se taj razlog nikada na kraju ne realizira. Tako grad iz godine u godinu ostaje sakat za prirodne ljepote, a novih stabala je sve manje. Posljedice takve "zelene" politike koju provode nadležne gradske službe vidjele su se nekidan, kad je Zadar pogodilo olujno nevrijeme. Prorijeđeni perivoji prvi su stradali pod udarom orkanske pulentade...

- Prije godinu dana su iznad parka Vruljice posjekli staru jelu veličine preko 20 metara. Tada sam zvao sve žive, ali nitko nije došao – govori nam Giorgio koji je htio da se u njegovom kvartu spasi park koji krasi stari borovi. No izgleda da taj scenarij nije moguć, jer je dobar dio stabala u toj maloj šumi već posjećen. Tamošnji park trenutno služi kao parkiralište osobnih automobila, ali po ljeti i kamp prikolica čiji turisti, kako kaže, ne mare niti malo za zelenilo pa na tom području znaju i nuždu obavljati.

- Naša djeca se nemaju sada gdje igrati osim na betonu jer se ruši sve pred sobom - napominje Giorgio, nabrajajući nekoliko primjera u Zadru gdje su šume posjećene zadnjih nekoliko godina.

- Možemo početi od pilanja čitave borove šume na Boriku kod bivše tvornice Primorka, pa preko sječe stoljetnih borova na Vruljici i šume na Veterinarskoj stanici. Posječena su stabla na Bilom brigu, par kod bivšeg TIZ-a. Tu je posječen drvored od 15 fafarikula (kostela) za što smatram izravno odgovornim djelatnike Nasada. Oni su u ulici Miroslava Krleže izvadili drvored visokih stabala koji su odvajali cestu od parka i štitili park od ispušnih plinova – navodi Giorgio dodajući da je u parku Vladimira Nazora ispilano 50 posto stabala koja su također imala ulogu štitila od automobilskog zagađenja.

- Najveći je problem što se nemate kome obratiti za pomoć. Oni koji bi trebali skrbiti o gradskom zelenilu najčešće su ti koji ga, po mom mišljenju, nekontrolirano sjeku. Obični ljudi, kao što sam i ja, ništa ne govore, svi glavu okreću kao da nisu njihova posla. Išao sam i kod udruga koje se bave očuvanjem okoliša, ali ni oni nisu reagirali. Kao da nikoga nije briga što se iz dana u dan smanjuju zelene površine na području grada, što se sve manje stabala sadi i što se, istodobno, sve više zagađivača kreće u našem bliskom okruženju. Zato sam vas i zvao. Da konačno netko tko može uvidi da stvari ne idu dobrim putem i da se takav nekontrolirani kaos nad zelenilom mora obustaviti. Bez zelenila, nemamo ni mogućnosti zdrave budućnosti – poručuje Giorgio Pinto.

02. svibanj 2024 19:44