StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA POVODOM 25. GODINA UDDK KALELARGA

Tko nije darovao krv u akciji Kalelarge ne može se zvati Zadraninom!

Piše Ana Franić
10. travnja 2018. - 17:30
ddk10-100418.JPG

- Tomislav Ivčić proslavio je Kalelargu s pjevanjem, a mi u čitavom svijetu s darivanjem krvi. U svemu smo jedinstveni, a moj najveći ponos su naši darivatelji krvi koji su spasili mnoge živote, rekao je Venci Jurin, predsjednik Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga, na otvorenju izložbe fotografija u Gradskoj loži organiziranoj povodom 25. obljetnce djelovanja ovog najstarijeg i najvećeg kolektiva darivatelja krvi u Hrvatskoj.

Izložba je doslovno napunila prostor Gradske lože, na njoj su se pojavili brojni predstavnici zadarskog javnog života, uključujući gradonačelnika Branka Dukića, njegovog zamjenika Antu Babića, bivšeg župana Stipu Zrilića, bivšeg gradonačelnika Božidara Kalmetu, zamjenika ravnatelja Opće bolnice Edija Karuca, bivše šefice transfuzije Ivne Lucin te brojni drugi.

UDDK Kalelarga je tijekom četvrt stoljeća postojanja uspjela sakupiti preko 6,200 litara krvi, što je gotovo 38 barela, s kojom su spašeni nebrojeni životi, od Domovinskog rata do danas, ne samo u Zadru. Na nekoliko stotina izloženih fotografija zabilježene su gotovo sve akcije koje je Kalelarga svih ovih godina održala, a na njima su prikazani mnogi manje ili više poznati Zadrani, od političara i estradnjaka, do sportaša, odvjetnika, novinara, sudaca, liječnika, običnih građana...

- Kalelarga danas slavi 25 godina, a formirala se u trenutku kada je Zadar bio u jako teškoj situaciji. Započela je vojno redarstvena operacija Maselenica, broj stradalih i poginulih vojnika je rastao te je trebalo animirati stanovništvo kako bi dali krv. Vrlo često smo znali našim braniteljima koji su stradali na prvoj crti bojišnice poslati i par vojnika kako bi im oni odmah mogli darovati krv. Tisuće Zadrana prošlo je kroz Kalelargu, a onaj tko nije u organiziranoj akciji Kalelarge darovao krv ne može se ni zvati Zadraninom, kazao je Danijel Kotlar, zapovjednik 7. Domobranske pukovnije tijekom Domovinskog vrata, koji je od samih početaka vezan uz “Kalelargu” i dosad je darovao krv 55 puta.

UDDK Kalelarga redovito dva puta godišnje održava akcije darivanja krvi, a koliko njihov rad znači za zajednicu i javno zdravlje najbolje znaju u Općoj bolnici Zadar.

- Kalelarga je jedan od naših najvećih aktiva koji redovito održavaju svoje akcije koje uvijek imaju odličan odaziv, a nama izuzetno znače. Zahvaljujemo se svima koji se uvijek odazivaju i pokazuju veliko srce, rekla je dr. Marijana Nadinić, rukovoditeljica Odjela za transfuziju zadarske bolnice.

Bivši predsjednik Lige protiv raka, doktor Josip Bubičić, u ratu je radio kao kirurg u podrumu pedijatrije OB Zadar, a na izložbi se prisjetio značaja dobrovoljnih darivatelja krvi u ratu.

- Doprinos UDDK Kalelarga je neprocijenjiv jer smo zahvaljujući njima koji daruju dio sebe mogli raditi komplicirane zahvate i spašavati živote, kazao je dr. Bubičić.

Izložbu fotografija uredile su kustosice Narodnog muzeja, Nevena Štokić i Koraljka Alavanja u sklopu proslave Dana županije. Venci Jurin je istaknuo kako izložba ne bi bila moguća da nije bilo Ivana Perice, tajnika Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne “Termiti” koji je svojim objektivom zabilježio većinu akcija darivanja krvi te praktički omogućio izložbu fotografija.


Povijest medicine u Zadru
Zadarska povijest medicine je ponosna. U Zadru je 1611. godine osnovana prva hrvatska vojna bolnica, 1806. prvi Medicnski fakultet, a 1821. otvorena je prva Primaljska škola u Zadru. Prva operacija pod ester narkozom, četvrta u svijetu izvedena je 1847. godine u zadarskoj bolnici. Najstarije Hrvatsko lječničko društvo osnovano je 1868. godina, a prva organizacija Crvenog križa u Hrvatskoj utemeljena je 1878. godine u Zadru.
08. svibanj 2024 23:57