StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTARSTVO NALOŽILO RUŠENJE NA POMORSKOM DOBRU ISPOD SVJETIONIKA

Uklonite ogradu, plaža mora biti svima dostupna

Piše Iva Ivanac
16. studenog 2017. - 12:30
svjetionik1-261017

Željezne ograde koje ograđuju pomorsko dobro ispred svjetionika Oštri rat na Puntamici u Zadru moraju se ukloniti, a ograđena plaža treba ponovno postati javno dostupna.

Rezultat je to provedenog očevida Lučke kapetanije Zadar, kojim je utvrđeno da je ograđeno pomorsko dobro, odnosno obala, izuzeto iz opće upotrebe, što se protivi Zakonu o pomorskom dobru.

"Na osnovi izrađenog inspekcijskog zapisnika, tvrtki 'Plovput' dano je rješenje da ukloni žičanu ogradu, a Gradu Zadru da ukloni betonski dio zida ograde, čime će se prostor ponovno vratiti u prvobitno stanje te biti javno dostupan", stoji u službenom odgovoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Inspekcijski nadzor poduzet je slijedom anonimne građanske prijave sukladno Pomorskom zakoniku i Zakonu o pomorskom dobru, odnosno Zakonu o sigurnosti plovidbe.

Zakup zgrade

Svjetionik na Puntamici u vlasništvu je državne tvrtke "Plovput", ali je svjetioničarska zgrada od prošle godine u zakupu tvrtke "Punta Lanterna", čiji su vlasnici austrijski bračni par Mona i Walter Hummer te Lek Doći. Vlasnici su zakupili svjetionik na deset godina i preuređuju ga u luksuznu vilu sa sedam apartmana.

No, problem je nastao kad je tvrtka "Plovput" dala u zakup svjetioničarsku zgradu, ali ne i pet čestica na kojima se zgrada svjetionika nalazi. Ugovorom o zakupu austrijski je par tako "prisvojio" i dio pomorskog dobra ispod svjetionika koji je već bio ograđen visokom žičanom ogradom. Štoviše, upustili su se u obnovu ograde koja onemogućava pristup kupačima na tom dijelu obale, što je u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i pravom na nesmetano uživanje pomorskog dobra.

Na tu činjenicu upozorili su nadležni ljudi iz zadarske Lučke kapetanije, ali i iz ureda za izdavanje koncesija Zadarske županije, gdje smatraju da je "Plovput", iako državna tvrtka, trebao imati koncesiju za korištenje svjetionika i dijela obale. "Plovput" ništa od toga nije imao, ali je svejedno dao zgradu u zakup, pa se ulaskom privatnog investitora u javni objekt postavilo pitanje poštovanja pozitivnih zakona. Ispalo je da država nije u stanju provoditi svoje zakone, odnosno da je "Plovputu" progledavala kroz prste, a kad se pojavio privatni investitor, koji je u obnovu zgrade uložio više od 400 tisuća kuna, državna su tijela počela "trenirati strogoću".

Cijela se stvar dodatno zakomplicirala kad je tvrtka najmitelj "Punta Lanterna" na svojim internetskim stranicama isključivo na njemačkom jeziku oglasila reklamu za najam objekta, ističući kao svoje prednosti na lokaciji da njihov objekt zbog ograde ima ekskluzivnost privatnog kupališta i mogućnost privatnih vezova.
Kad smo tim povodom pokušali razgovarati s vlasnikom Lekom Doćijem, bio je primjetno uznemiren zbog našeg poziva te nas je uputio na svojeg odvjetnika Rikarda Perkovića. Perković je izjavio da tamo ograde postoje godinama i da nemaju koncesiju jer im nije ni bila potrebna. Uz to je dodao kako svatko može s morske strane doći na "njihovu" plažu – plivajući.

Adut za zaradu

Štoviše, odvjetnik Perković krenuo je u medijsku ofenzivu na pojedinim portalima interpretirajući cijelu stvar u korist svojih klijenata, optužujući državu da je u sukobu sama sa sobom zbog neprincipijelnog provođenja vlastitih zakona. Perković je pritom "zaboravio" spomenuti neke osnovne činjenice u vezi sa svojim klijentima, a to je da su u najam dobili zgradu, ali ne i zemljište na pomorskom dobru koje su oni u svojim komercijalnim nastupima istaknuli kao najjači adut za dobru zaradu, te da je prije zakupa pristup obali bio koliko-toliko omogućen jer ograda oko svjetionika na nekoliko mjesta nije postojala i na dijelovima je bila srušena, a zakupodavac je obnovom podigao nove metalne ograde koje su potpuno onemogućile pristup pomorskom dobru.

No, troma državna tijela su se na koncu ipak pokrenula i sada traže od "Plovputa" uklanjanje žičane ograde, a od Grada Zadar betonski zid kako bi pomorsko dobro na Puntamici bilo dostupno svima.

09. svibanj 2024 22:08