StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL GRADU ZADRU

Zadarska Udruga Svjetlo ostaje bez prostorija, a na internetu se pojavila peticija! Predsjednica: "Nismo je pokrenuli mi nego građani"

Piše Iva Ivanac
10. siječnja 2024. - 21:16

Pod nazivom "Molimo Grad Zadar da osigura prostor Udruzi Svjetlo Zadar" na internetu je pokrenuta peticija koja je u manje od 24 sata prikupila 228 potpisa. 

Zadarska Udruga Svjetlo koja skrbi o osobama s mentalnim oštećenjima s ciljem unapređenja njihova odgoja, obrazovanja, zapošljavanja, rehabilitacije te zdravstvene i socijalne skrbi do konca godine mora pronaći i akreditirati novi prostor za boravak članova Udruge. U sadašnjem prostoru koji se nalazi u vojnoj zgradi Novog kampusa Sveučilišta u Zadru neće više moći boraviti jer je ta zgrada predviđena za rušenje.

Zbog toga se rukovodstvo Udruge obratilo Gradu Zadru za pomoć pri pronalasku adekvatnog prostora. Međutim, iako iz naslova i teksta peticije izgleda kako se Grad oglušio na njihove probleme, iz Udruge nam govore kako oni nisu pokretači peticije te da s Gradom surađuju kako bi riješili problem prostora. 

- Ljudi su u dobroj namjeri da pomognu Udruzi kreirali peticiju, međutim ovim putem želim istaknuti kako Udruga zasada dobro surađuje s Gradom Zadrom. S Gradom i pročelnikom Ureda gradonačelnika Antom Ćurkovićem smo dogovorili kako će pitanje prostora riješiti do 15. veljače. Kako taj datum još uvijek nije došao, zaista ne bih kritizirala Grad jer su nas i u utorak zvali da su pronašli jedan prostor koji prvo moraju vidjeti te kada saznaju u kakvom je stanju i vide je li zadovoljava sve naše potrebe, javit će nam se, ističe predsjednica udruge Svjetlo Irena Palčić.

Dodala je i kako im je Grad nudio već jedan prostor, ali koji nije odgovarao njihovim potrebama te se nada kako će ovaj prostor, o kojem još mora pričekati sve informacije, biti adekvatan za smještaj udruge. Također je istaknula kako se Udruga do kraja ove godine treba preseliti u novi prostor, ali kako su pitanje seljenja i pronalaska novog prostora već aktivirali jer je za novi prostor potrebno dobiti sve odgovarajuće dozvole, a cijeli taj proces može trajati neko vrijeme. 

Iz Grada Zadra ističu kako su cijelo vrijeme u kontaktu s Udrugom Svjetlo te kako pokušavaju riješiti njihov problem.

- Grad daje sve od sebe i nadamo se da ćemo do polovice veljače, kako smo se i dogovorili, riješiti njihov problem i pronaći uvjetan prostor koji će zadovoljavati sve njihove potrebe, istaknuo je pročelnik Ćurković. 

Evo što piše u opisu peticije...

- Udruga Svjetlo Zadar godinama se nalazi u neodgovarajućem prostoru predviđenom za rušenje, što će naposljetku rezultirati i ukidanjem licence za rad. Za sve članove Udruge, njihove obitelji, prijatelje i predstavnike Udruge to će značiti gašenje svih aktivnosti, gubitak utočišta za poludnevni boravak, mjesta za igru i opuštanje, zajedničko druženje te nemogućnost pružanja stručne pomoći. Svojim potpisom podržite Udrugu Svjetlo Zadar da što prije dobije odgovarajući prostor i budite dio daljnjih uspjeha Udruge! Podržite, potpišite i podijelite! Od srca Vam hvala!, stoji u opisu peticije. 

06. lipanj 2024 16:14