StoryEditorOCM
4 kantunaINVENTURA GRADONAČELNIKA: U ZADNJIH PET GODINA ZADRU 150 MILIJUNA KUNA IZ EUROPE

Zadrani znaju čemu služe EU fondovi

Piše Zadarski.hr / Promo
3. travnja 2018. - 12:20
Gradonačelnik Zadra Branko Dukićmaslenica12-220118

Grad Zadar je u zadnjih pet godina izgradio kapacitete za povlačenje europskog novca i realizirao više od 80 milijuna kuna EU sredstava, čime je znatno poboljšao gradski proračun i otvorio nove mogućnosti za bolju i bržu realizaciju mnogih važnih strateških projekata. U ovome trenutku Grad Zadar provodi projekte u vrijednosti novih 70 milijuna kuna, a ne treba zaboraviti da je osigurano dodatnih 35 milijuna eura za financiranje gradskih projekata iz ITU instrumenta EU-a.

Sve to Grad Zadar svrstalo je među najuspješnije hrvatske gradove u povlačenju novca iz EU fondova. Ističući važnost EU fondova za razvoj grada, gradonačelnik Branko Dukić o toj uspješnoj provedbi i realizaciji kaže:
– Unutar gradske uprave postignuta je još tješnja koordinacija među upravnim odjelima i intenzivirana komunikacija s ustanovama, institucijama i građanskim udrugama. Ta je suradnja rezultirala efikasnijom pripremom i provedbom brojnih novih projekata (su)financiranih sredstvima iz EU fondova, na što smo se posebno koncentrirali. Uložili smo maksimalne snage i znanje da u što većoj mjeri iskoristimo novac iz EU fondova u cilju razvoja grada i time smanjimo opterećenje proračuna. Siguran sam da smo u tom nastojanju i uspjeli.

Obnova Providurove palače i Bedema

– Zadarska kulturno-povijesna spomenička baština, koja je prepoznata i vrednovana u svjetskim okvirima, odnedavno dodatno istaknuta dobivanjem UNESCO-ove markice, obnovit će se upravo europskim novcem. Za obnovu i uređenje dva iznimna zadarska kulturna dobra

– Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna (Muraj) – kroz projekt "Zadar baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.", za koji je nedavno održana početna konferencija, osigurana su europska sredstva – kazao je Dukić.

Novi vozni park javnog prijevoza

Zadar s visokim turističkim prometom i razvojem poduzetništva stavljen je pred izazov u postizanju ravnoteže za okoliš, domicilno stanovništvo, zahtjeva za razvojem i stvaranjem dodatne vrijednosti. Kako bismo zadovoljili sve te parametre, kao i činjenicu da je Zadar prometno središte sjeverne Dalmacije, fokus zadarske gradske uprave usmjeren je na održivost prometa u gradu, a takve programe nudi i Europa, nastavio je gradonačelnik Dukić.

– Europskim novcem Grad Zadar kupit će nove autobuse za javni prijevoz. Ukupno 18 gradova i općina na području Zadarske županije potpisalo je sporazum o obnovi voznoga parka "Liburnije". Projekt nabave novih autobusa vrijedan je 36 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz europskog kohezijskog fonda, a preostalih 15 posto pokriva resorno ministarstvo. "Liburnija", koja sada ima 85 autobusa, ovim natječajem dobiva novih 25 autobusa, a njih osam bit će prilagođeno osobama s invaliditetom – istaknuo je gradonačelnik.

Dostavna vozila na Poluotoku

Radi uspostave učinkovitog i održivog prometnog razvoja, a u skladu s europskim i nacionalnim prometnim strategijama, Grad Zadar započeo je i projekt "Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija", koji je odobren za sufinanciranje u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija". Ukupna vrijednost projekta je 4.010.000 kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz EU-a.

Vrjednije od osiguranih sredstava iz programa "Interreg" jest namjena projekata "CityMobilNet" i "Aspire", koja donosi stručnu studiju za regulaciju dostavnih vozila na Poluotoku. Gradonačelnik Dukić naveo je da je to problem koji dijelimo s mnogim europskim gradovima, a rješavamo ga izradom novog modela regulacije prometa dostavnih vozila u gradskoj jezgri. U ovom razdoblju ugovoren je izrađivač studije urbane logistike Poluotoka.

Zaposlena 52 pomoćnika u nastavi

Dukić je istaknuo kako europski fondovi omogućuju realizaciju mnogih naših potreba na različitim društvenim područjima:
– Iako su najistaknutiji i najprepoznatljiviji projekti infrastrukture, kroz europske programe omogućili smo zadovoljenje potreba osjetljivih skupina u društvu, ali i otvorili nova radna mjesta. Dobar primjer za to je projekt "Škola puna mogućnosti", kojem je ove godine dodijeljeno gotovo osam milijuna kuna. U okviru projekta zaposlena su 52 pomoćnika u nastavi za 54 učenika s teškoćama, a s posebnim ponosom ističem da i Grad Zadar, iz svoga proračuna, financira još 19 pomoćnika za 22 učenika.

Centar za mlade

Gradonačelnik je podsjetio i na projekt Centra za mlade, za koji je Grad Zadar na korištenje dobio nekretninu u bivšoj Vojarni Stjepana Radića.

– Da je to projekt od strateške važnosti, potvrđuje i činjenica da je prepoznat na listi za financiranje projekata iz EU fondova, a sredstva su osigurana kroz Integrirana teritorijalna ulaganja, tzv. ITU program. ITU instrument preznačajan je za Grad Zadar jer znatno proširuje mogućnosti planiranja i razvoja grada i gradskih projekata s ukupno 35 milijuna eura do 2020., koliko je Gradu stavljeno na raspolaganje.

Zbog važnosti projekta i potrebe izvršavanja delegirane funkcije posredničkog tijela za ITU mehanizam, ustrojili smo Odsjek za provedbu ITU mehanizma unutar Upravnog odjela za EU fondove. Podsjetit ću da je u kolovozu 2017. potpisan ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za tehničku pomoć Gradu Zadru s ciljem uspješne provedbe ITU mehanizma. Predmetnim ugovorom dodijeljeno je 8.908.393,86 kuna nepovratnih sredstava za pokriće operativnih troškova rada i aktivnosti povezanih s implementacijom ITU mehanizma do 2023. godine.

Budućnost je stigla

Dosadašnji uspjesi na ovom polju, među ostalim, rezultirali su i time da je Grad Zadar prepoznat kao lokalni i međunarodni partner u povlačenju novca iz europskih fondova, ističe gradonačelnik Dukić.

– Svjesni smo doprinosa EU fondova u razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga. Dosadašnji uspjesi i rezultati su nam motivacija, a EU fondovi prilika i trajna obveza koju moramo i dalje koristiti gdje god je to potrebno kako bi Zadar nastavio gospodarski jačati i rasti kao grad, na radost svih nas koji u njemu živimo – zaključio je zadarski gradonačelnik Dukić.

 

PODUZETNIČKI INKUBATOR I START-UP PODUZEĆA
Gradonačelnik Dukić naglasio je kako se uspješno razvija i projekt rekonstrukcije Poduzetničkog inkubatora, za koji su dobivena sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te su provedene pripreme za pokretanje nabave za radove na uređenju i rekonstrukciji inkubatora koji se očekuju tijekom 2018. godinu.
Radi jačanja poslovne infrastrukture i poboljšanja usluga za potporu inovacijama i aktivnostima klastera i poboljšanja start-up poduzeća u prekograničnim područjima, provodi se projekt CODE. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru, u sklopu prostora Studentskog doma uredit će se i pokrenuti studentski IT coworking prostor naziva CODE HUB.
– Ne treba posebno naglašavati koliko je to značajno za naše Sveučilište i studente koji dolaze studirati u naš grad, budući da će im ovaj projekt pomoći da se kroz cjelogodišnji program na praktičan način educiraju, upoznaju i umreže s predstavnicima IT sektora. Što se tiče same procedure, pokrenuta je izrada dokumentacije za CODE HUB, te nabava za građevinske radove i uređenje prostora – najavio je gradonačelnik.

01. svibanj 2024 22:47