StoryEditorOCM
4 kantuna‘STIGLO NA NAPLATU‘

Sud se složio da Reno Sinovčić mora platiti 5.4 milijuna eura odštete zbog izvlačenja novca iz NK Zadra: čeka se pravomoćnost presude!

Piše B.S.
24. siječnja 2024. - 20:50

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu u aferi ‘Ribar‘ u cijelosti je prihvaćen imovinsko - pravni zahtjev u iznosu od 5.466.168,45 eura s kamatama, što je Srđan Dvornik, stečajni upravitelj NK Zadra tražio od prvooptuženog Rena Sinovčića.

Imovinsko- pravni zahtjev prema Sinovčiću stečajni upravitelj je postavio u kaznenom postupku koji se na zagrebačkom sudu vodi zbog izvlačenja novca upravo iz NK Zadra. Sinovčić je zasad nepravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora. Uz njega su krivima proglašena i dvojica bivših direktora NK Zadra Dalibor Zebić i Novica Erlić.

Erlić je osuđen na 11 mjeseci zatvora, a Zebić na 10 mjeseci, no zatvorske su im kazne zamijenjene radom za opće dobro.

- U kaznenom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu u kojem je postavljen imovinskopravni zahtjev prema I- optuženiku u iznosu od 5.466.168,45 eura uvećano za zakonsku zateznu kamatu, pribavljen je pisani otpravak prvostupanjske presude kojom je zahtjev u cijelosti prihvaćen. Međutim navedena presuda nije postala pravomoćna jer je na istu izjavljena žalba te će o istoj odlučivati Visoki kazneni sud RH. Vezano uz Vaš upit o pravomoćnosti presude u gore navedenom predmetu protiv optuženog Rena Sinovčića i dr., obavještavamo Vas kako presuda nije pravomoćna, te kako su optuženici na presudu uložili žalbe o kojima će odlučivati Visoki kazneni sud RH - odgovorila je Tamara Pleše, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu

Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015. godine, a potvrđena u studenome 2017.

image
Damir Krajač/Cropix

Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im ne teret stavlja Uskok. Uskok je tvrdio da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Novicu Erlića optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.

Konačnu odluku o stečaju NK Zadra povukla je Financijska agencija na Dan grada Zadra 2020. godine kada je Trgovačkom sudu dostavila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog duga od 3.004.523,87 kuna, u što je uračunata kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima.

Najveći dio duga NK Zadra iznose neizvršene obveze prema bivšim igračima, a 35 posto dionica kluba u vlasništvu Sinovčića blokirano je zbog sudskih procesa.

Dvadesetak posto dionica kluba u vlasništvu je malih dioničara, dok je većinski vlasnik - Grad Zadar, čijih je nešto više od 40 posto dionica prestao financirati klub utvrdivši da je riječ o “rupi bez dna”. Novac koji je Grad trebao dati klubu za funkcioniranje otišao je na kredit koji je klub podigao prošlo ljeto upravo uz jamstvo Grada. Klub je očekivao i priljev novca od transfera Ivana Santinija iz Anderlechta u Kinu, ali on je otišao vjerovnicima duga.

Kako bi se zaštitila Škola nogometa NK Zadar jena istoj adresi na Stanovima dobio nasljednika. Osnovana je Udruga HNK Zadar.

25. travanj 2024 21:39