StoryEditorOCM
4 kantunaPROBLEMI NA OTOKU

Župnika Tomislava Vlahovića mještani prozivaju zbog fizičkog nasilja, domaćici crkve je rekao da će je ‘tući ako treba‘, a negira i koronavirus

Piše ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ
22. kolovoza 2020. - 10:39

Nezadovoljstvo mještana tri otočke župe na Dugom otoku – Sali, Žman i Luka – zbog, u najmanju ruku, neobičnog ponašanja tamošnjeg svećenika i župnika, don Tomislava Vlahovića, kulminiralo je ovih dana optužbama za fizičko nasilje i prijavom Zadarskoj nadbiskupiji od koje traže hitnu reakciju.

Zadnji slučaj, zbog kojeg je prijavljen Nadbiskupiji, dogodio se nedavno u mjestu Luka. Župljani dogootočke župe svetog Stjepana tvrde da don Vlahović "šerifuje" mjestom i kako je u vrijeme korone bez pitanja u svećeničku zgradu doveo 40 mladih ljudi iz Slavonije, a potom i odgurnuo 73-godišnju domaćicu župe Miru Šutrin jer jednom od njih nije htjela dati ključeve crkve.

Svećenik je domaćici zaprijetio da je neće sahraniti, poručio da ne smije više na misu s obitelji i da će je "i tući ako zatreba". Zbog njegovog ponašanja na misi je od tada, kako navode u prijavi, tek dvoje, troje ljudi, a svećenik k tome za vrijeme kiše namjerno drži prozore otvorenim zbog čega je crkva u lošem stanju.

Kaže da korona ne postoji

Ovo nisu jedine optužbe na njegov račun. Kako doznajemo, i u susjednim župama već su duže vrijeme nezadovoljni njegovim shvaćanjem aktualne epidemiološke situacije. Naime, don Vlahović je, kažu nam njegovi župljani, uvjeren kako je korona zapravo velika svjetska prijevara pa se, u skladu s time, ne želi pridržavati nikakvih zaštitnih mjera ili preporuka. Normalno je držao mise u karanteni i kad je to bilo zabranjeno, ne nosi masku niti u crkvi ima dezinfekcijska sredstva. Svoje stavove propagira javno s oltara i ne libi se osobno prozivati one koji misle drukčije.

Šira javnost je don Tomislava upoznala još 2018. godine, kada je dekretom biskupa Vojnog ordinarija, kao župnik u Perušiću kod Benkovca i kapelan Policijske uprave zadarske, razriješen službe u Ministarstvu unutarnjih poslova. Ovog svećenika, mještani Benkovca tada su prijavili Ministarstvu unutarnjih poslova da ih je iz njima nepoznatih razloga, zaustavio u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske. Pritom im je, kako su tvrdili, prijetio batinama i privođenjem ako se ne budu ponašali u skladu s njegovim naredbama.

Čeka se presuda

Dvojica mladića, Luka Ojurović (24) i Šime Miletić (21), tada su nam ispričali kako ih je mladi svećenik, kojega su prepoznali, zaustavio uz pomoć policijske palice i želio ih legitimirati. Kada su ga upitali broj značke, još im je i zaprijetio: "Reci kolegi neka uđe u auto! Nek' se smiri ili ću ga prebiti i privesti u šibensku policiju".

Cijeli su slučaj mladići i njihove obitelji prijavili i Ravnateljstvu policije i Zadarskoj nadbiskupiji, a kapelanovo razrješenje epilog je cijele priče. Na njegovo mjesto, Vojni ordinarijat imenovao je novog kapelana, don Martina Jadreška, župniku sa zadarske Plovanije.

Slučaj je završio podizanjem optužnice protiv Vlahovića, a presuda još uvijek nije donesena.

KOMENTAR NADBISKUPIJE
Ključ sukoba je u ključu župne crkve

O cijelom slučaju komentar smo potražili i u Zadarskoj nadbiskupiji.
– Nakon primljenog dopisa iz župe sv. Stjepana u Luci provjeravamo spor koji je, čini se, nastao zbog ključa župne crkve, koji drži gospođa Mira Šutrin, a župnik, koji je upravitelj crkvenih dobara, ključa nema. Kad je župnik zatražio ključ da napravi kopiju, pa da može služiti misu za skupinu mladih koji su sa svojim svećenikom došli iz Slavonije, gospođa Šutrin je, kako izvješćuje don Tomislav, uskratila dati ključ. I tu su nastale nesuglasice koje će Nadbiskupija dodatno provjeriti. Žao nam je što je došlo do spomenutih nesuglasica. Želja nam je da u duhu crkvene discipline, međusobnog razgovora i uvažavanja, spomenuti nesporazumi što prije budu prevladani – poručili su iz Nadbiskupije.

19. travanj 2024 01:14