StoryEditorOCM
ĐiradaGOSTUJUĆA IZLOŽBA

"Arheologija Općine Klakar“ u Arheološkom muzeju Zadar

Piše zadarski.hr
26. veljače 2024. - 11:56

Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati vas na otvorenje gostujuće izložbe Općine Klakar i Muzeja Brodskog Posavlja "Arheologija Općine Klakar“ u četvrtak, 29. veljače u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Općina Klakar nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji, istočno od Slavonskog Broda. Brojna i iznimno značajna arheološka nalazišta potvrđuju kontinuiranu naseljenost ovoga područja od razdoblja mlađeg kamenog doba ili neolitika pa do današnjih dana. Prve vijesti o arheološkim nalazima s ovoga područja sežu u 19. stoljeće kada pojedini predmeti (ostava novca iz Gornje Bebrine, ostava brončanih predmeta iz Donje Bebrine te bakrena križna sjekira i rimska vojna kaciga dospijevaju u tadašnji Narodni muzej u Zagrebu, a danas se čuvaju u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Obimom iznimno velika arheološka istraživanja na prostoru Općine Klakar uslijedila su od 2009. pa do 2018. na području lučkog područja Luke Slavonski Brod, a provelo ih je više institucija i privatnih arheoloških tvrtki. Istražene su velike površine prapovijesnih naselja sopotske kulture iz mlađeg kamenog doba i eneolitičke badenske kulture kao i naselja iz brončanog i mlađeg željeznog doba te iz razdoblja srednjeg vijeka. Rezultati ovih istraživanja ukazali su iznimnu arheološku baštinu brodskog Posavlja i naselja u sastavu Općine Klakar, a pokretni arheološki nalazi čuvaju se u fundusu Muzeja Brodskog Posavlja.

Prepoznajući veliki potencijal arheološke baštine, Općina Klakar inicirala je te financijski omogućila sustavna arheološka rekognosciranja cjelokupnih područja svih naselja u svom sastavu, a koja brodski muzej provodi od 2022. u cilju potpunijeg uvida i rasprostiranja arheoloških nalazišta. Jedan od dosadašnjih rezultata uspješne suradnje muzeja i Općine predstavlja i izložba "Arheologija Općine Klakar" na kojoj su prezentirani najznačajniji arheološki nalazi izrađeni od keramike, kamena, kosti, stakla, srebra, bakra, bronce i željeza datiranih od prapovijesti do srednjeg i novog vijeka.

26. travanj 2024 18:58