StoryEditorOCM
ĐiradaKARTOGRAFSKA ZBIRKA

Državni arhiv u Zadru obilježava 20. rujna kao svoj dan, ovogodišnji rođendan slavi se uz predstavljanje novoizašle knjige

Piše Državni arhiv
16. rujna 2022. - 19:02

Državni arhiv u Zadru obilježava 20. rujna kao svoj dan i spomen na 1624. godinu kad je osnovan Arhiv Generalnog providura za Dalmaciju, preteča današnjeg Državnog arhiva u Zadru. Ovogodišnji rođendan slavi se uz predstavljanje novoizašle knjige u potpunosti nastale u toj ustanovi.

Knjiga "Kartografska zbirka Državnog arhiva u Zadru" opisuje izvorno arhivsko gradivo, tj. jednu od najpoznatijih zbirki arhiva, a  autorica je arhivistica Tamara Šarić-Šušak.

Knjiga opisuje 1306 raznih karata i 5 atlasa, planove, skice, projektne dokumentacije izgradnje cesta, mostova i regulacije vodotokova. Pojedine kartografske jedinice sastoje se od jedne, a katkada i nekoliko desetaka karata, listova, segmenata, skica, prerisa i sl. Karte  u ovoj Zbirci  nastale su u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Promatrano iz  povijesnog i zemljopisnog konteksta Zbirka sadrži karte bivše mletačke i austrijske provincije Dalmacije, Dalmacije za vrijeme francuske uprave, prostora nekadašnje Dubrovačke Republike, Istre, Zadarskog okruga, te njihovih manjih cjelina, kao i karte s područja nekadašnje Habsburške Monarhije i njenih zemalja, zatim Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Boke kotorske, Crne Gore, Papinske države, Ilirskih provincija, itd.  Zbirka sadrži razne rukopisne i tiskane  kartografske prikaze mikrolokaliteta, vojnih i političkih razgraničenja na hrvatskom povijesnom prostoru kao i karte svijeta i Zemljinih polutki.  Među autorima neki su od najpoznatijih kartografa hrvatske i europske provenijencije svoga vremena.

Osim praktične vrijednosti ove publikacije koja  donosi  informacije o sadržaju Kartografske zbirke i  omogućuje njenu  širu dostupnost i vidljivost, hrvatska javnost dobila je monografiju  o jednom specifičnom  spomeniku  kulturne baštine Republike Hrvatske. Publikacija je namijenjena širokom krugu korisnika: geografima, povjesničarima, demografima, lingvistima, povjesničarima umjetnosti, kao i studentima, učenicima i ostalima zainteresiranima za spomenute kartografske jedinice.

08. svibanj 2024 04:47