StoryEditorOCM
ĐiradaBODULSKO KRUNJENJE

Na otoku Ižu izabrat će se novi kralj, a zabava će uz TBF i Surka beatbox potrajati do ranih jutarnjih sati!

Piše Zadarski.hr
21. srpnja 2022. - 19:38

U organizaciji Udruge mladih Tarabuži - Veli Iž, te uz pomoć mještana, u subotu, 30.srpnja izabrat će se novi iški kralj. 

Biranje seoskog kralja ili dužda stari je europski običaj još iz srednjeg vijeka koji je bio rasprostranjen po većini naših otoka, a sačuvan je samo na otoku Ižu, u mjestu Veli Iž. Najstariji zapis o iškim kraljevima datira iz 1730. godine. Kralj se sigurno birao i prije, ali o tome nema zapisa. Od 1730. pa do 1879. poznato je čak 127 iških kraljeva.

Kralj se u staro doba birao na Sveta Tri Kralja (6. siječnja), a birali su ga redom glavar sela, starci, bivši kraljevi i starješine obitelji. Birali su ih na Slancu (mjesni trg) pod vedrim nebom pod "Štokovom smokvom", u prisutnosti cijelog sela, a mjesni je župnik bilježio imena izabranih kraljeva.

Obično se kraljeve biralo po 10, 12, 13 ili 14 godina unaprijed. To je bila neka vrsta "turna", reda, po kojem su jedan za drugim slijedili. Glavno je bilo da se obrede i u popis zavedu (taksiraju) sve obitelji, jer kralj je imao obvezu počastiti cijelo selo u više navrata, pa su se stoga mnogi zaduživali, pa čak i prezaduživali, pa i prodavali zemlju i maslinike kako bi vratili dugove. Nemali broj njih nije doživio povrat duga, pa su dug vraćale udovice ili sinovi. Stoga znamo da su mnogi nevoljko primali titulu kralja. 

Kralj nije imao neku zakonodavnu moć, niti mu se odavala neka posebna počast osim za vrijeme tri kolede (27. prosinca, 1. siječnja i 6. siječnja), kad se selo veselilo i lumpovalo, sve na račun kralja. Tada ga je povorka pratila na mise i s misa do kuće.

Kraljevske insignije bile su: štap, tamburin (bubanj) i rog. Dana 6. siječnja navečer, kad je svršila gozba na Slancu sa starim kraljem na začelju, ako novi kralj nije na njoj bio prisutan mnoštvo seljaka bi se uputilo do kuće novog kralja uz udaranje u bubanj i pjevanje, a katkad i pucanje iz pištole (mala puška u Velom Ižu). Stari je kralj na kućnim vratima predao novom kralju insignije: štap (uz riječi: "Ti si kralj za do godišća!"), tamburin i pečenu ili friganu ribu zubaca s jabukom u ustima.

Tek 1970. godine ovaj običaj se ponovno obnavlja i uz male stanke nastavlja do danas.

Danas se kralj bira ljeti. Nadodano mu je još par insignija (kruna, kožuh, diža itd), a posebno je atraktivan dolazak kralja u luku. Po novom običaju, stari kralj uvijek dolazi u seosku luku iz zaseoka Drage, uvale Maslinčica, s tri broda u alajo vezu, a u brodovima je svita obučena u narodne nošnje. Pjevaju se stare narodne pjesme, puše se u rog, pale se baklje uz veliki šušur.

Kad se kralj iskrca, prati ga povorka do Slanca, a mali mornari mu ispred nogu stavljaju janjeće kože kako kralj ne bi morao gaziti po golom tlu.

Na pozornici na Slancu se slavi i pjeva sa starim kraljem, a onda se bira novi. Podijele se žbice (šibe) muškarcima, a onaj koji izvuče najveću žbicu je kralj za tu godinu. Organizatori napominju da se već tad, u krugu onih koji su u povorci i organizaciji, zna tko će biti kralj. Žbice se podijele radi puka i publike, tako da biranje izgleda nasumično.

Tradicija su i igre "Jugo-zmorac" koje se odvijaju u tjednu uoči biranja iškog kralja. Selo se podijeli na dvije strane (jugo i zmorac) te se igraju razne igre poput nogometa, košarke, vaterpola, tenisa, skakanja u vrećama, potezanja konopa itd. Skupljaju se bodovi i na kraju dodjeljuje  pehar boljima.

U subotu, 30. srpnja, u 21 sat dočekat će se stari kralj, a sat kasnije, u 22 sata, izabrat će se novi iški kralj. U 23 sata koncert će održati legendarni TBF, a nakon njih u 01 sat Surka beatbox. 

Organizirani polazak iz zadarske Gradske luke ( G&V Line Iadera) bit će u 19 sati s povratkom u 6 ujutro. Cijena karte za brod je 40 kuna.

01. svibanj 2024 13:25