StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

Obilježavanje 14. obljetnice MAS-a: otvara se izložba djela iz fundusa Muzeja Mimara

Piše Zadarski.hr
2. svibnja 2023. - 13:17
U Zadru se, u sklopu obilježavanja 14.obljetnice djelovanja Muzeja antičkog stakla, otvara izložba djela iz fundusa Muzeja Mimara  ”Staklo staroga vijeka iz Muzeja Mimara”

Izložba „Staklo staroga vijeka iz Muzeja Mimara“ otvara se 4. svibnja 2023. u Zadru na 14. godišnjicu obilježavanja otvaranja MAS-a i predstavlja nastavak uspješne suradnje dvaju muzeja.

Nakon oštećenja koje su Muzej Mimara i njegova zbirka stakla pretrpili u potresu 2020.g. kolege iz zadarskog muzeja pružile su nezaboravnu pomoć – oštećeni predmeti iz zbirke stakla preneseni su u Zadar i restaurirani u muzejskoj radionici.

Kako bi zadarskoj publici približili povijest Muzeja Mimara, i posebice teške trenutke kroz koje je prošao kroz protekle 3 godine, ovom prigodom prezentira se i izložba “Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzej Mimara“.

“Zbirka stakla starog vijeka Muzeja Mimara predstavlja 70 predmeta koji prikazuju ponajbolje primjere starovjekovnog staklarstva. Ljepota umjetnosti stakla može se upoznati kroz izloške; Egipatski balzamarij i perla iz II. tisuć. pr. Kr., grčki amforiski i enohoa iz V i IV. St., Aleksandrijske zdjelice izrađene u I. st., Sirijske posude, šalice te djela nastala u Italiji i Porajnju u razdoblju od I.– IV. st. govore, pak, o istinskom bujanju staklarstva u doba Rimskog Carstva.“ ističe ravnateljica Muzeja Mimara, mr. sc. Lada Ratković Bukovčan u predgovoru i uvodu kataloga izložbe.

28. travanj 2024 02:33