StoryEditorOCM
Đirada"EKO ZADAR" I ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI ORGANIZIRALI IZLOŽBU RADOVA MATURANATA

Od reklamnih majica „za spavanje“ ili majica „za u masline“ kreirali i stvarali unikatne kreacije, nosive i originalne

Piše Zadarski.hr
23. studenog 2018. - 20:30

Povodom Europskog tjedna za smanjenje otpada udruga “Eko-Zadar” i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar postavili su izložbu „Zadar reciklira“ u Gradskoj knjižnici Zadar, ogranak Arbanasi. Na izložbi su predstavljeni radovi s edukativno-kreativnih radionica “Reciklirajmo zajedno”. Radionice se treću godinu za redom organiziraju s maturantima smjerova dizajna tekstila i dizajna odjeće. Mentorice koje su vodile učenike kroz ovaj projekt su Sandra Bačić i Kate Prskalo te Atana Grbić iz udruge „Eko - Zadar“. Radionice su financirane od strane Grada Zadra. Izložba "Zadar reciklira" postavljena je do 30. studenoga.

Maturanti su od reklamnih majica „za spavanje“ ili majica „za u masline“ kreirali i stvarali unikatne kreacije, nosive i originalne. I ovaj put se pokazalo da kreativnost nema granica kad od nečeg starog nastaje nešto novo.

Osim redizajna majica, maturanti su platnene vrećice oslikavali bojama za tekstil, koristeći svoj novi rječnik engleskih skraćenica, korištenih u svakodnevnom govoru. Inspiraciju je potaknula izložba Andya Warhola pa su platnene vrećice oslikavane dizajnom pop-arta.

Njihovoj dobi bliska i uvijek moderna tematika pop arta motiv je za češće korištenje platnenih vrečica. Moderne, unikatne i originalne platnene vrećice, svojim svakodnevnim korištenjem mogu zamijeniti 1.000 plastičnih vrećica. Ako znamo da se jedna plastična vrećica u prosjeku koristi 6 minuta, a u okolišu ostaje preko sto godina, potreba za izbjegavanjem plastičnih vrećica, danas je bitnija nego ikada ranije.

Tijekom svog radnog vijeka, današnji maturanti Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar susresti će se s velikom količinom tekstilnog otpada. Potrebno ih je osvijestiti o štetnom učinku proizvodnje pamuka na planetu, ogromnih količina kemikalija koje se koriste za proizvodnu i bojanje materijala, te na kraju lanca; o količinama tekstilnog otpada koji završi na deponijima, te u šumama, morima i rijekama diljem svijeta. Tijekom radionica mlade potičemo na njihovu osobnu odgovornost kao budućih potrošača te ih educiramo o odgovornoj kupovini tj. o isključivom pronalaženju proizvoda koji su reciklirani i/ili se mogu reciklirati. Količine proizvedenog tekstila potrebno je zbrinuti na odgovarajući način te ujedno aktivnije raditi na redizajnu postojećeg tekstila.

Na svim našim radionicama naglasak stavljamo na koncept “3R”; Reduce, Reuse, Recycle - smanjiti, ponovo iskoristiti (oporabiti), reciklirati.

04. svibanj 2024 09:36