StoryEditorOCM
ĐiradaPOSTANI PLANINAR

Planinarsko društvo Belveder iz Biograda organizira Opću planinarsku školu, uključeni su i Stanica planinarskih vodiča Zadar i HGSS Zadar

Piše M.K.
5. rujna 2023. - 16:54

Opću planinarsku školu organizira Planinarsko društvo Belveder iz Biograda na Moru, a u izvedbi pomažu Stanica planinarskih vodiča Zadar i HGSS Stanica Zadar. Škola pruža osnovno obrazovanjplaninarstva kako bi se njeni polaznici znali sigurnije kretati u planini, bolje snaći u slučaju nezgode, upoznali s prirodom u kojoj će uživati, a time i produbili svijest o potrebi njenog očuvanja.

Opća planinarska škola temelj je i uvjet za škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinizam, speleologija, vodička služba). Gradivo se temelji na programu Hrvatskog planinarskog saveza, a podijeljeno je u dvije cjeline: teoretsku i praktičnu (vježbe u planini tijekom vikenda). 

Praktični dio odvijat će se kroz 8 izleta, od čega će najmanje 3 biti višednevna, sa noćenjem u planinarkom objektu ili šatoru. Teoretski dio sastoji se od 16 predavanja koja će se održavati četvrtkom u 18 sati u prostorijama PD Belvedera u kampu Sv. Dominik u Biogradu na Moru. Predavači i instruktori su iskusni planinari, vodiči i članovi HGSS-a.

Polaznici škole mogu biti isključivo članovi osnovnih planinarskih udruga članica HPS-a s plaćenom članarinom za tekuću godinu i s navršenih 15 godina, a do punoljetnosti je potrebna suglasnost roditelja ili staratelja.

ZAVRŠNI ISPIT I DIPLOMA

Po završetku predavanja i vježbi polaznici škole polažu ispit pred komisijom sastavljenom od predavača. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su prisustvovali barem 70 posto vježbi i predavanja. Polaznicima koji su uspješno završili školu uručit će se diplome HPS-a o završenoj Općoj planinarskoj školi.

KOTIZACIJA

image

Planinarska škola Belveder

Planinarska škola Belveder/Slobodna Dalmacija

Kotizacija za Opću planinarsku školu iznosi 70 € (527.42 HRK), a u nju su uključeni: organizacija škole, pomoćno uže od 5 metara i planinarski udžbenik.

U kotizaciju nisu uključeni troškovi izleta (prijevoz i hrana). Prijevoz na izlete nije organiziran i odvija se u vlastitom aranžmanu (dogovorom između sudionika izleta).

UPISI

Prijave za upis možete slati na službeni email Društva: pd.belveder@gmail.com.

BROJ SUDIONIKA JE OGRANIČEN!

INFORMACIJE:

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na službeni email Društva: pd.belveder@gmail.com ili voditelju škole Borisu Golemu na mob: 091 600 1283.

NAPOMENE:

Tijekom škole, voditelj prati pohađanje predavanja te zalaganje sudionika u provođenju praktičnih vježbi i zadataka te za svakog polaznika utvrđuje zadovoljava li uvjete uspješnosti završetka škole.

Uvjeti uspješnog završetka škole su: zalaganje u ispunjenju zadataka, sudjelovanje na najmanje 70 posto izleta, sudjelovanje na najmanje 70 posto predavanja.

U slučaju da polaznik, iz opravdanih razloga, nije mogao sudjelovati u dovoljnom broju predavanja ili izleta, voditelj škole može odrediti dodatne uvjete, npr. sudjelovanje na dodatnim izletima, vježbama ili slično.

Sudionici škole/izleta obavezni su biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, sa markicom za tekuću godinu te iskaznicu za vrijeme izleta imati kod sebe.

Prijavom na školu/izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica.

Mala planinarska škola

Planinarsko društvo Paklenica u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar organizira 7. po redu Malu planinarsku školu koja će se održati u periodu od 15. 9. do 22. 10. 2023.

Djeca u dobi od 10 do 14 godina (viši razredi Osnovne škole) će u školi upoznati osnove planinarstva i usvojiti osnovna planinarska znanja i vještine potrebne za siguran boravak u planinama. Djeca na izlete idu samostalno, bez roditelja. Broj polaznika je ograničen.

Program škole:

16.09. Musapstan - Team building, osnove planinarstva, planinarska oprema i planinarska etika, povijes planinarstva

23.09. Sv. Mihovil (Otok Ugljan) - Kretanje u planinama, čvorologija

30.09-01.10. Promina - Planinarska infrastruktura, Orijentacija, meteorologija, opasnosti u planinama, prva pomoć i spašavanje

07.10. Špilja Modrić - osnove speleologije, krški reljef, zaštita i očuvanje  prirode

15.10. Kanjon NP Paklenica/Lišane - osnove sportskog penjanja, top rope stijensko penjanje, čvorovi

21.-22.10. NP Paklenica, Planinarski dom Paklenica - Završni vikend, ponavljanje usvojenih znanja i vještina

Plan je podložan promjenama sukladno raspoloživosti objekata, prijevoza, vremenskoj prognozi i drugim subjektivnim i objektivnim poteškoćama.

Kotizacija za pohađanje škole iznosi 60 eura i u nju su uključeni stručno vođenje na izletima, dječji planinarski dnevnik i pomoćno uže tzv. zamka, prijevoz te topli obroci na višednevnim izletima.

Tijekom škole voditelj prati pohađanje predavanja te zalaganje sudionika u provođenju praktičnih vježbi i zadataka te utvrđuje za svakog polaznika zadovoljava li uvjete uspješnosti završetka škole. Uvjeti uspješnog završetka škole su: zalaganje u ispunjenju zadataka, sudjelovanje na najmanje 70 posto izleta škole.

U slučaju kada zbog opravdanih razloga polaznik nije mogao sudjelovati u dovoljnom broju predavanja ili izleta, voditelj škole može odrediti dodatne uvjete, npr. sudjelovanje na dodatnim izletima, vježbama ili slično. Polaznicima koji su uspješno završili školu uručit će se diplome HPS-a o završenoj Dječjoj planinarskoj školi.

Sudionici škole/izleta obavezni su biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, s markicom za tekuću godinu te iskaznicu za vrijeme izleta imati kod sebe.

Prijavom na školu/izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom. pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica.

Prijava na školu/izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

Voditeljica škole: Ana Majica 099/2869222, info i prijave: maliplaninari.zd@gmail.com (u prijavi obavezno navesti: ime i prezime djeteta, datum rođenja i razred, kontakt broj roditelja)

30. travanj 2024 13:57