StoryEditorOCM
ĐiradaU SUBOTU

Proslava Međunarodnog dana plesa i u Zadru: u programu sudjeluje oko 350 malih i velikih plesača

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2023. - 09:07

I ove godine plesnom “svetkovinom” u Zadru obilježit će se Međunarodni dan plesa na kome će se ponovo okupiti plesne grupe, ansambli, udruge i škole. Na Poljani Pape Ivana Pavla II u subotu, 29. travnja u 10 sati započeti će program u kojem će sudjelovati oko 350 malih i velikih plesača.

Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne ni nacionalne granice. Ples je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek i autor i sredstvo i samo umjetničko djelo. Ples je stariji od ljudske povijesti. Oduvijek obilježava, izražava i prati osnovne preokupacije pojedinca i zajednice.

Svjetski dan plesa obilježava se u svijetu od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a u Hrvatskoj od 1999. I ove godine, Zadarski plesni ansambl kao najstariji plesni ansambl na ovom području u suradnji s ostalim plesnim udrugama organizira i obilježava Međunarodni dan plesa. Ova proslava simultano će se održati u svim hrvatskim gradovima. U Zadru će se u subotu na špici pokazati:

Udruga TIM iz Preka, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa, Udruga In Flux, Klub ritmičke gimnastike Sirena, Sportski plesni klub Bellus, Ladies jazz i Zadarski plesni ansambl

Proslava se održava u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, a zahvala za podršku u organizaciji ide Glazbenoj školi Blagoje Bersa.

Hrvatsku poruku u povodu Međunarodnog dana plesa za 2023. uputio je renomirani baletni umjetnik Tomislav Petranović, koja glasi:

Klasični balet zasigurno je jedan od najzahtjevnijih vidova plesne umjetnosti koja ima svoje stroge zahtjeve i pravila pa se tako plesači klasičnog baleta često muče s tehnikom, formom, tjelesnim ograničenjima, frustracijama zbog građe tijela koja odstupa od kanona rigidne akademske baletne tehnike i klasične baletne ljepote.

Pri tome ponekad vrlo malo vremena ostaje za uživanje u samom plesu, a kada nam se i učini da uživamo često je to tek trenutak oslobađanja od samokritike.

Klasični balet opstao je na leđima vlastitih odricanja i truda te tako zaslužio mjesto koje danas ima. Kažu kako bez “znoja, krvi i suza“ nema umjetnosti i zato, trgnite se, budite kreativni, uložite napor i uspjeh će doći.

Ipak, ovu poruku pišem prisjećajući se malog dječaka koji je prije mnogo godina zaplesao na zvukove klavira odgajateljice u vrtiću dječje nesputano, s velikim poletom i predanošću. Želim vam svima točno taj nevjerojatni trenutak uživanja u plesu koji je meni zauvijek promijenio život i dao mi snage uhvatiti se u koštac s ovom daleko najtežom plesnom formom.

Dakle, ako postane teško, zatvorite oči i sjetite se da je ples puno više od forme i tehnike…

Ples je sreća…. i zato plešite!

29. svibanj 2024 01:07