StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

U Osnovnoj školi Smiljevac obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika, evo kompletni program

Piše Zadarski.hr
12. ožujka 2023. - 09:43

U Osnovnoj školi Smiljevac obilježavaju se  Dani hrvatskoga jezika – 16. ožujka, u četvrtak, s početkom u 18,15 – predstavom učenika pod naslovom Dok je srca, bit će i Kroacije.

- Ove godine posebno smo nadahnuti velikom 150. obljetnicom rođenja hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša. U svojevrsnoj vremeplovnoj priči susrest će se na pozornici A. G. Matoš i Ivan Kukuljević Sakcinski od čijega je prvoga govora na hrvatskome jeziku u Saboru prošlo 180 godina. Predstava će podsjetiti i na još dvoje značajnih hrvatskih književnika čiju 150. obljetnicu rođenja također ove godine obilježavamo – Mariju Jurić Zagorku i Dinka Šimunovića. Putujući u 1483. godinu, prisjetit ćemo se i još jedne značajne godine za povijest hrvatskoga jezika – 540. obljetnice od tiskanja prve hrvatske knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, a sve ćemo zaokružiti bližom poviješću – 1967. godinom – kada je potpisana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika- poručuju iz škole. 

Poseban gost je zadarski glazbenik Duje Stanišić

Osim predstave, u školi će se, istoga dana, u 13,00 upriličiti književni susret sa zadarskim književnikom Tomislavom Marijanom Bilosnićem.

 Dio predstave čini i scenska igra Zašto Dragojla (posvećena Dragojli Jarnević, književnici i prvoj hrvatskoj planinarki), audio jezični savjeti pod nazivom Jezična klopka, videozapis iz zadarskoga Perivoja od slave i dio projekta Minuta za pravopis.

U školskome holu bit će postavljena prigodna izložba posvećena Antunu Gustavu Matošu, vizualizacija Matoševih pjesama, podsjetnik na Deklaraciju i prvu hrvatsku tiskanu knjigu te radovi učenika razredne nastave nadahnuti glagoljičkim pismom.

- Projekt Dani hrvatskoga jezika predviđen je školskim kurikulom, a program su priredili sljedeći učitelji: prof. hrvatskoga jezika: Josipa Jurjević, Marina Marijačić, Ivana Galac, Milena Škara, Zrinka Merčep, Mirna Stanić, Bojana Bilosnić; knjižničarke: Ivana Ivković, Marija Matek; prof. likovne kulture Biljana Jelenković, učiteljice razredne nastave Antonija Marcelić i Merina Rogić- navode iz škole. 

03. svibanj 2024 13:55