StoryEditorOCM
ĐiradaKOMORNI ORKESTAR

Večeras u Svečanoj dvorani Sveučilišta spoj pastorale, mistike i (ne)poznatih oblika – na repertoaru su Bersa, Debussy, Končić i Strauss

Piše M.K.
20. studenog 2023. - 17:22

Večeras u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru od 20 sati poslušajte spoj pastorale, mistike i (ne)poznatih oblika – na repertoaru su Bersa, Debussy, Končić i Strauss. Dirigent Pavle Zajcev ravnat će Zadarskim komornim orkestrom kojem će se pridružiti i sjajni solisti – Marija Pavlović na klarinetu, Pieter Nuytten na fagotu i Veronika Ćiković na harfi.

Svaka skladba koja se može pronaći na programu predstavlja svijet za sebe koji vas ne može ostaviti ravnodušnima, a pritom će vas i inspirirati bojama, teksturama i impresijama koje se međusobno nadopunjuju kroz različite oblike! Bersina orkestralna intima i glazbena oaza Idila nastala je potkraj 19. stoljeća te se i dalje predstavlja kao autentično djelo koje naši glazbenici rado i često izvode. Prema predgovoru Mladena Tarbuka u partituri u izdanju Hrvatskoga glazbenog zavoda, “čovjek koji je bio u stanju napisati ovu glazbu, morao je, makar u jednom trenutku, osjetiti duboku sreću koja ostaje zapamćena cijeli životni vijek i stvara onu prijeko potrebnu opreku svim neizbježnim životnim nedaćama“.

Plesovi pod naslovima Danse sacrée i Danse profane posebno su ostvarenje Claudea Debussyja u kojima skladatelj kroz svoj specifični glazbeni izraz implicira povezanost svetog, duhovnog (sacrée) sa svjetovnim (profane). Potok suvremenoga skladatelja Ivana Končića slušatelja drži u iščekivanju i predstavlja mu krajolik kontrapunkta kojim skladatelj vješto i originalno ovladava, odajući počast najvećem majstoru zanata, Johannu Sebastianu Bachu. Duet concertino je posljednje posve instrumentalno ostvarenje Richarda Straussa u kojem on potvrđuje vlastiti idiom koji je zadržao kroz cjelokupno stvaralaštvo i prema kojem nikad nije eksperimentirao s atonalitetnošću, onovremenom povijesnom imperativu, dok kroz solističke dionice izražava posebnu slikovitost i narativnost glazbenoga zapleta.

Ulaznice se prodaju na dan koncerta u ponedjeljak, 20. 11. od 11 do 13 i od 18 do 19 sati na info pultu Providurove palače. Prodaja ulaznica zatim seli ispred koncertnog prostora.

01. svibanj 2024 01:27