StoryEditorOCM
ForumPJEVAČICA CRANBERRIESA

Cijeli se život borila s anoreksijom i depresijom, a preminula je od predoziranja tabletama za bolove

Piše 100posto.hr
16. siječnja 2018. - 22:12
1440x620_1516125560profimedia-0360304087

Kad su Cranberries krenuli s tad strašno popularnim Suedeom na turneju po Americi, britanski mediji nisu ih baš doživljavali kao veliki bend. Nitko nije očekivao da će zasjeniti Suede, kojima su bili predgrupa, i da će se njihov album prodati u pet milijuna primjeraka samo na toj turneji.

Cranberries su se probili pjesmom "Linger", koju je pjevačica Dolores O'Riordan napisala o svom prvom poljupcu. Njezin neobičan glas i izgled najzaslužniji su za uspjeh benda u svijetu.

Irkinja je rođena 1971. godine u Limericku kao najmlađa od sedmero djece. Uglavnom se družila sa svojom braćom, koji su je upoznali s rockom i metalom, a istovremeno je svirala orgulje u crkvi.

Kad je imala 18 godina, bila je na audiciji za grupu Cranberry Saw Us, a dobila je angažman jer je otpjevala "Linger". Najveći uspjeh postigli su baš na turneji sa Suedeom, a prvi album, "Everyone Else Is Doing It, Why Can't We?", objavili su 1993. godine. Iduće godine uslijedio je i "No Need To Argue", na kojem je bio hit "Zombie". Dolores ga je napisala nakon oružanog napada IRA-e u Warringtonu. Ukupno su Cranberries snimili pet albuma do konačnog raspada 2013. godine. 

Dolores je teško pao iznenadni uspjeh s grupom. Potpisali su ugovor na dvije godine s izdavačkom kućom i obvezali se na cijelu godinu odrađivanja turneje. Čak i nakon što je slomila nogu, Dolores je morala odraditi koncerte, pa je na nekima nastupila u invalidskim kolicima.

"Da smo barem uzeli pauzu, tko zna, to bi možda pomoglo. Ali, bili smo tako mladi kad smo počinjali. Potpisali smo na te dvije godine, a nismo znali koliko će nam biti teško. Neprestano smo radili i na kraju smo izgorjeli", rekla je pjevačica.

Iako se od glazbenog menadžera Dona Burtona rastala nakon 20 godina braka, ostali su u dobrim odnosima zbog troje zajedničke djece.

"Nije dobro stalno raditi. Svatko treba malo ravnoteže u životu", rekla je svojedobno.

Tek prije nekoliko godina priznala je da ju je obiteljski prijatelj seksualno zlostavljao kad je bila dijete. Zbog svega toga, Dolores je oboljela od anoreksije i depresije, s kojim se dugo borila.

Prije pet godina pokušala se predozirati, a kasnije je rekla kako je to bio znak da mora ostati sa svojom djecom.

Cranberries su se raspali 2003. godine, a ona je krenula u solo karijeru. Ipak, s kolegama iz benda ponovno se našla 2009., kad su bili na svjetskoj turneji. Trajalo je do 2013.
Prije četiri godine uhićena je na aerodromu jer je vrijeđala policajce, a nakon toga dijagnosticirali su joj bipolarni poremećaj. Bila je u prilično lošem stanju, a nakon intervjua s njom, novinar Barry Egan, inače njezin prijatelj, izjavio je kako je bila "iznimno tužna".

"Bojim se da neću dugo živjeti. Moram se podsjećati da usporim. Znam da neću živjeti dugo. Ako doživim 50., bit ću sretna. Stvarno to mislim", rekla je tada. 
Prošle godine najavila je kako želi snimiti album i ponovno ići na turneju.

"U posljednjih pet godina nisam radila puno. Ponekad prolaziš kroz takve periode u kojima ne pišeš glazbu, samo se nosiš sa svojim privatnim životom", rekla je. Odnedavno je sa svojim partnerom Oleom Koretskyim i bivšim basistom Smithsa, Andyjem Rourkeom, pokrenula glazbeni projekt DARK, a u Londonu je bila kako bi s bendom Bad Wolves snimila obradu kultne pjesme "Zombie".

Njezini su prijatelji izjavili kako je u posljednje vrijeme bila strašno depresivna, kao i da je patila od jake boli u leđima. Neslužbene informacije zasad govore kako je O'Riordan u londonskom Hiltonu preminula od predoziranja fentanilom, odnosno tabletama protiv bolova.

28. travanj 2024 20:28