StoryEditorOCM
ForumSAUNA, JACUZZI, BAZEN

Možete li vjerovati da je ova luksuzna kuća na Jadranskoj obali montažna? Vlasnici kažu da je sagrađena u rekordnom roku

Piše Jelena Cvetko/D&D
7. listopada 2023. - 17:23

Ispred naše parcele na čak 10 tisuća kvadrata prostiru se prekrasno polje lavande, livada i šuma, a sve u vlasništvu šire obitelji. Upravo smo ovdje odlučili sagraditi kuću za odmor "po našoj mjeri" kako bismo i mi, kao obitelj, uživali u seoskom miru i prekrasnim vizurama ovog dijela Istre. U trenucima kada je ne bismo koristili, ideja je bila da je iznajmljujemo - govore vlasnici Ville Sonia u Tomažićima kraj Labina.

Budući da je uza samu česticu u njihovu vlasništvu bilo dovoljno prostora, oko 1700 kvadrata, već su mogli zamisliti izgled kuće, njezinu poziciju i orijentaciju uz razne vanjske sadržaje. Jedina je dilema bila način gradnje.

image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR

- Nekoliko mjeseci smo dvojili između montažne i betonske kuće, a odlučili se za montažnu s tvrtkom Partas iz Jastrebarskog. Uz puno razgovora s prijateljima koji su bili u sličnoj dilemi, do odluke smo došli zbog brzine same izgradnje, a ujedno smo htjeli "biti u 21. stoljeću" - kažu vlasnici.

Htjeli su da se kuća uklopi u okoliš, stoga, kako kažu, ona nije futurističkog oblikovanja, ali je suvremena, a veliku su pažnju usmjerili na njezino pozicioniranje. Okrenuvši je na jugozapad, dobili su spektakularne poglede na zalazak sunca, pogotovo ljeti, dok šumarak štiti sjevernu stranu kuće od vjetrova koji pušu s učkarske strane.

- Od prvog sastanka s izvođačem do gotove i potpuno opremljene kuće prošlo je samo 17 mjeseci, što u ovim vremenima smatramo vrstom rekorda - ističu.

Idejne nacrte izradili su sami, a građevinski projekt arhitektica iz tvrtke Partas, koja im je pomogla i s nekim rješenjima, poput spavaćih soba s kupaonicama i walk-in garderobama.

image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR

Površina kuće je 290 četvornih metara, a sastoji se od dvije etaže. Već na samom parkingu ispred kuće može se uočiti jedna zanimljivost: ostakljeni prolaz kroz koji se vide bazen, masline i krajolik na dvorišnoj strani.

Taj ostakljeni prolaz dijeli donju etažu na dva dijela. Ona se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevne zone otvorenog plana te trijema s lounge zonom. U produžetku su dvije spavaće sobe, od kojih je jedna dimenzijama i pristupom prilagođena osobama s invaliditetom, s ugrađenim garderobama i kupaonicama, zatim wellness s tušem, saunom i ergonomskim toplim keramičkim ležaljkama, te mali toalet za goste i praonica rublja. Na katu su dvije sobe s walk-in garderobama te kupaonicama. Obje sobe imaju izlaz na prostranu terasu, s koje je pogled još intenzivniji.

- Terasa je opremljena krevetima za sunčanje, a staklena ograda omogućava potpuni užitak u pogledu, začinjen popodnevnim dolaskom ovaca i janjčića obližnjeg susjeda - opisuju vlasnici.

image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR

Što se tiče interijera, većina namještaja rađena je po nacrtima vlasnika, sami su odabrali i kupaonsku opremu, keramiku, gazišta za stepenice, ogradu stepeništa i rasvjetna tijela. Sjenice na parkingu su sami osmislili i odabrali, kao i vanjske krevete i stoliće za terasu na katu. Izuzetak su blagovaonski stol Pedrali, stolice Caligaris te podne lampe i mramorni stolić Natuzzi.

- Budući da smo već imali naslijeđen priličan broj starinskog namještaja, ubacili smo u interijer starinski kuhinjski stol na kojemu su aparati za kavu i čaj te tri pretapecirane drvene poltrone - stolice, sve staro oko 100-110 godina s opatijskoj područja - kažu vlasnici.

Interijer krase slike opatijske umjetnice Kristine Kinkele Valčič, koja je osobno došla te izradila slike po vlastitom dojmu.

- Ukrasno bilje nalazi se samo u kupaonicama jer je kuća uronjena u zelenilo pa nismo htjeli pretjerivati, kao ni s bojama koje su uglavnom siva, bež i zelenkasto bijela. Njih smo ‘razbili‘ roza detaljima, to su dvije velike poltrone u dnevnoj zoni, te kuhinjom u tamnom drvu - dodaju.

U vanjskom dijelu nalazi se i natkrivena vanjska kuhinja s čije se nadstrešnice, na južnoj strani, vidi vrh Učke Vojak. Vanjska kuhinja sadrži i mali toalet te prostor gdje je smještena bazenska tehnika. U malom zasebnom objektu je teretana, a okućnica je obogaćena i roštiljem Ofyr od čelika i kortena, vanjskim vinskim hladnjakom, velikim šahom, dječjim igralištem, jacuzzijem te grijanim bazenom od 50 kvadrata sa sunčalištem.

image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR

Kuća je okružena prekrasnim vrtom s travnjacima, mladim čempresima, primorskim borom, lovor višnjom, niskim biljem poput lavande, smilja, timijana, kadulje i ružmarina, a u samom podnožju parcele posađene su razne voćke. Vanjska rasvjeta koja se pali sa zalaskom sunca sve ih osvjetljava. U vrtu su i masline, a jedna se nalazi kraj samog staklenog prolaza, čime direktno ulazi u prostor kuće, a vidljiva je s tri strane: iz boravka, staklenog prolaza i saune.

U ranoj fazi je i ružičnjak, za koji se vlasnici nadaju da će prerasti u sjenicu za posebne trenutke.

- Budući da i vlasnici stanuju u betonskoj kući u Opatiji, zanimala su nas i iskustva boravka u montažnoj kući, koje postaju sve traženije u Hrvatskoj.

- Možemo iz prve ruke uočiti razlike, prvenstveno su tu troškovi i kvaliteta grijanja - kažu.

image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
image
MELANI GRABAR
28. svibanj 2024 01:20