StoryEditorOCM
ForumBERNARDICA JURETIĆ

Nekad najpoznatija časna sestra u Hrvatskoj otkrila zašto je napustila samostan: ‘Zlo je iskoristilo moju slabost‘

Piše MOZAIK SD
1. svibnja 2023. - 08:59

Bernardica Juretić Rožman, bivša časna sestra koja je zbog svog rada postala ikona borbe protiv ovisnosti, za Večernji list se otvorila o svom "bijegu" u samostan, radu s ovisnicima o drogi i teškoj odluci o izlasku iz samostana koju je donijela "teže nego onu za ulazak". 

Juretić Rožman  hrvatska je psihologinja i humanitarna djelatnica, osnivačica prve terapijske zajednice u tadašnjoj Jugoslaviji, a bila je i predstojnica Ureda za droge Vlade RH i hrvatska ministrica socijalne politike i mladih. Nosila je nekada titulu najpoznatije časne sestre u Hrvatskoj, a onda je 2001. odlučila izići iz samostana. Evo što je ispričala o svom neobičnom životnom putu.

image
Saša Burić/cropix

"Vjerojatno danas, kada gledam s odmakom, ne bih ni donijela takvu odluku. Vidim sada, s odmakom, puno drugačije neke stvari. Znate kako se kaže, "da mi je ondašnje vrijeme i sadašnja pamet..."... A to je nemoguće! Bilo je to 2001. godine, u to vrijeme bila sam odgovorna u zajednici Susret, a s druge strane bila sam odgovorna i u samostanu. Bila sam generalna savjetnica, znala sam i vidjela probleme cijele družbe. Uvidjela sam neke stvari koje ne funkcioniraju, koje bi trebalo možda drukčije postaviti, osjećala sam da ne mogu imati dvije velike odgovornosti i uzela sam si neko vrijeme da razmislim gdje sam potrebnija.", prisjeća se Bernardica.

image
Tom Dubravec/Cropix

Odluka je, kaže, "pala" na Zajednicu, a njezino se mišljenje o odluci koju je tada donijela uvelike promijenilo.

"Došla sam do zaključka da sam potrebnija u Zajednici Susret, samostan je 150 godina funkcionirao bez mene pa će i dalje, a ako se maknem iz Zajednice ona će se urušiti. Zato sam donijela odluku u korist Zajednice, jednostavno sam bila u fazi da ne mogu voziti na dva kolosijeka, to mi je bilo previše. A zašto sam rekla da mi je sadašnja pamet, a ondašnje vrijeme? Gledajući na to sada, mislim da je očito da je zlo iskoristilo moju slabost da me izvuče iz nečega što je bio moj primarni poziv.", zaključuje.

27. travanj 2024 14:07