StoryEditorOCM
ForumPOSLJEDNJE PUTOVANJE

Određen je datum kraljičinog pogreba, bit će sahranjena u kripti kapelice, ondje će se premjestiti i posmrtni ostaci njezinog supruga

Piše Marija Čović
11. rujna 2022. - 12:11
Kraljica Elizabeta II. u travnju prošle godine na pogrebu svog supruga, princa Philipa, i kapelici sv. Jurja u Windsoru. U toj će se kapelici održati služba prije nego što kraljičini posmrtni ostaci budu sahranjeni u kripti memorijalne kapelice kralja Georgea VI., njezinog ocaAFP

U subotu je potvrđeno da će pogreb kraljice Elizabete II., prema očekivanjima, biti u ponedjeljak, 19. rujna, a ove nedjelje će njezino tijelo u hrastovom kovčegu biti prevezeno u Edinburgh iz dvorca Balmoral u kojemu je umrla u četvrtak poslijepodne u dobi od 96 godina.

Premda se radi o udaljenosti od 280 kilometara, putovanje će, procjenjuje se, potrajati oko šest sati jer će se vozilo s njezinim lijesom kretati vrlo sporo kako bi se ljudima koji joj žele odati počast na prvoj dionici njezinog posljednjeg putovanja, omogućilo da se okupe uz cestu kojom će prolaziti i oproste se od najdugovječnije britanske vladarice.

U Edinburghu će kraljičin lijes prenoćiti u palači Holyrood, službenoj rezidenciji britanskih monarha u škotskoj prijestolnici, potom će u ponedjeljak poslijepodne biti u procesiji prevezen u katedralu st. Giles, a pratit će ga kralj Charles III. I drugi članovi kraljevske obitelji. Kraljičino tijelo bit će izloženo u katedrali gdje će se, uz 24-satno bdjenje, njezini podanici moći oprostiti od nje i odati joj počast.

image
AFP

Kralj Charles će se vratiti u Holyrood, gdje će primiti škotsku premijerku Nicolu Sturgeon, a potom će s Camillom u škotskom parlamentu primiti sućut. Navečer će s ostalim članovima obitelji biti na bdjenju u katedrali.

U utorak će princeza Anne, jedina kći pokojne kraljice, pratiti njezin lijes od katedrale do edinburškog aerodroma, odakle će posmrtni ostaci Elizabete II. biti prevezeni u zračnu bazu Northolt na rubu Londona, a planirano vrijeme slijetanja je oko 19 sati po lokalnom vremenu.

Odatle će kraljičin lijes biti prevezen u Buckinghamsku palaču, rezidenciju britanskih monarha od 1837. godine. Kralj Charles i kraljica supruga Camilla, koji će prije toga tijekom dana biti u službenom posjetu Belfastu u Sjevernoj Irskoj, dočekat će u palači lijes koji će biti smješten u polukružnu dvoranu koja se nalazi u središtu zapadnog krila palače, s visokim prozorima i mramornim stupovima.

image

Posljednja fotografija snimljena u dvorcu Balmoral dva dana prije kraljičine smrti

AFP

U srijedu će, nedugo nakon 14 sati po lokalnom vremenu, kraljičin lijes biti prevezen iz Buckinghamske palače u Westminster Hall, najstarije zdanje u kompleksu parlamenta, a pratit će ga vojne postrojbe i članovi kraljevske obitelji, što će sve moći pratiti oni koji se okupe uzduž ulica kojima će povorka prolaziti. Trebalo bit to potrajati oko 40 minuta, a bit će postavljeni i veliki ekrani na kojima će se moći pratiti sva događanja.

U Westminster Hallu kraljičin lijes će biti postavljen na povišenu platformu, a na njemu će biti imperijalna državna kruna, koju monarh nosi nakon krunidbe i na otvaranjima parlamenta, ukrašena je sa 2901 dragim kamenom. Na lijesu će također biti žezlo i kugla, a četiri kuta platforme 24 sata dnevno će čuvati pripadnici postrojbi koje služe u okviru kraljevskog domaćinstva.

Nadbiskup od Canterburyja Justin Welby održat će kratku misu kojoj će prisustvovati kralj Charles i drugi članovi kraljevske obitelji, a nakon toga će dvorana biti otvorena za javnost kako bi svi koji to žele mogli odati počast pokojnoj vladarici.

Naknadno će biti objavljeni detalji o tome kako će se moći ući u dvoranu i odati počast Elizabeti II., a to će trajati puna četiri sljedeća dana, od četvrtka do nedjelje, a u ponedjeljak, 19, rujna ujutro, kraljičin lijes će u povorci biti prevezen do Westminsterske opatije gdje će se održati državni pogreb.

Članovima kraljevske obitelji na pogrebu će se pridružiti državni dužnosnici, predsjednici država i vlada širom svijeta, kao i predstavnici kraljevskih obitelji europskih i drugih monarhija.

image
AFP

Nakon pogreba, kraljičin lijes će biti prevezen u Windsor gdje će u kapelici sv. Jurja biti održana služba nakon koje će Elizabeta II. biti sahranjena u kripti memorijalne kapelice kralja Georgea VI., u kojoj su sahranjeni njezini roditelji, te pohranje pepeo njezine sestre Margaret, a u nju će biti premješteni i posmrtni ostaci njezinog supruga, princa Philipa.

23. svibanj 2024 12:24