StoryEditorOCM
ForumSTRAVIČNA NESREĆA

Ovo je zvijer od 200 tisuća eura kojom je 23-godišnji vozač pokosio ljude: ‘Pogoni ga 503 konja, a tek ubrzanje...‘

Piše L.G./JL
17. lipnja 2023. - 12:05

Automobil kojim je vozač sinoć izazvao stravičnu prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđeno petero ljudi na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u Buzinu je Mercedes Benz AMG GT S coupe s 503 konjske snage, a koji je prvi put službeno predstavljen 2014. u Stuttgartu. Proizvodio se službeno od 2015. do 2020. godine, piše Jutarnji.hr.

Ovu cestovnu zvijer pogoni 4.0 litreni twin turbo V8 motor. Do stotke stiže za 3.7 sekundi, što je svega 0,1 sekundu sporije od verzije C te 0,2 sekunde brže od standardnog GT Roadstera, a maksimalna brzina mu je ograničena na 304 kilometra na sat. Ima sedamstupanjski automatski mjenjač s dvije spojke.

Prema izvještaju AutoWeeka ovaj automobil mjeri se najjačim Porscheovim ili Jaguarovim jurilicama, riječ je jednom od najjačih cestovnih dvosjeda na tržištu, a recenzenti ga opisuju kao retro futurističku mašinu koja spaja najnovije tehnologije i dizajn iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Unutrašnjost opisuju kao barokno raskošnu.

Cijena mu se kreće oko 200 tisuća eura iako ovisno o godištu i dodatnoj opremi može varirati. Među detaljima koje hvale autonovinari su elektronički nadzirani diferencijal s blokadom proklizavanja otraga, prilagodljivi ovjes, sustav podešenja rada pogonskog sklopa s mogućnošću izbora između pet načina rada, opcijske keramičke kočnice, kao i paketi AMG Dynamic Plus, AMG Chrome…

- Ovo je zvijer zbog koje će vam proključati krv, kaže jedan od recenzenata na You Tubeu.

Potrošnja je za takvu zvijer i primjerena: u gradskoj vožnji benzinac troši 12.2 litre, a na autocesti oko 7.8 litara.

Sportsko podvozje AMG RIDE CONTROL podesivo je u tri stupnja – od komfornog do sportski utegnutog. Dodatna obilježja su program vožnje "RACE" za namještanje sustava vozila za trkaću stazu.

image

Mercedes AMG GT S

Shutterstock
image

Unutrašnjost modela AMG GT S

Shutterstock
10. svibanj 2024 06:13