StoryEditorOCM
ForumNOVE OPTUŽBE

Psihijatar prozvan za seksualno zlostavljanje pacijentica povezuje i s krađom narkotika iz varaždinske bolnice. I dalje redovno prima pacijente...

Piše Višnja Gotal/Jutarnji list
11. rujna 2020. - 14:10

Je li psihijatar prozvan za seksualno zlostavljanje i iskorištavanje svojih pacijentica da za njega svjedoče u sudskim procesima, povezan s krađom narkotika iz Opće bolnice Varaždin? Kaznena prijava je predana, izvidi su u tijeku.

Prijava Županijskom državnom odvjetništvu predana je lani, kao odgovor na kontrolu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje provedenoj u varaždinskoj bolnici, a u kojoj je ustanovljen potpuni kaos koji vlada u evidenciji lijekova, piše Jutarnji list.

Kontrolori HZZO-a u svom su izvješću, između ostaloga, zapisali:

- Zbog netransparentnog načina vođenja očevidnika ne može se utvrditi stvarna količina svakog pojedinog lijeka na zalihi. Tijekom kontrole naloženo je da se uočene nepravilnosti odmah otklone te da se ubuduće ne vrše ispravci korektorom, već kemijskom olovkom uz ovjeru žigom i potpisom osobe koja je to izvršila - oštro je prekoren OB Varaždin.

Manipulacije

Tih je nepravilnosti, navodi se, mnogo.

- Nema punog imena i prezimena liječnika koji je lijek propisao, kao niti kome je taj lijek izdan. Mnoge su rubrike koje se moraju ispuniti pri preuzimanju lijekova ostale prazne. U pojedinim slučajevima lijekovi koji sadrže opojne droge upisuju se retrogradno. Ispravci se ponekad vrše i bez potpisa osobe koja je to učinila - ozbiljne su primjedbe HZZO-a.

Nakon izvješća koje otvoreno sugerira manipulaciju s narkoticima, o slučaju se raspravljalo i na sjednici Županijske skupštine, nakon čega jedan od vijećnika, u lipnju 2019., predaje Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu.

Prvo je prozvana Opća bolnica kao ustanova, ali prijava je nedugo potom nadopunjena imenom kontroverznog psihijatra.

- Postoji opravdana sumnja da je (...) izravno upleten u zlouporabu narkotika nestalih iz Opće bolnice Varaždin - navedeno je. Osim što se spominje da je konzument opojnih sredstava, psihijatra se sumnjiči za distribuciju narkotika trećim osobama.

Zatražena je i toksikološka obrada nad njim.

Kaznena prijava nije prvi put da se ime psihijatra protiv kojega je više kolega podnijelo prijavu Sudu časti Hrvatske liječničke komore povezuje s opijatima.

O tome govore i neke od njegovih žrtava iz ordinacije koje je seksualno iskorištavao, ali i varaždinski narkomilje.

Odbio testiranje

Da psihijatar konzumira opojne droge, spomenuto je i na slovenskom sudu, na kojemu je u tijeku parnica s njegovom bivšom partnericom/pacijenticom. Odvjetnici su zatražili toksikološko vještačenje, što je on decidirano odbio.

- Iako taj put za to nije htio ni čuti, na jednom od sljedećih je ročišta mahao papirom koji je sam donio, a koji je negativni nalaz na droge. Ako ne koristi opojne droge, zašto nije dozvolio da sud naloži vještačenje i vještaka koji će ga obaviti? Ovako preostaje samo sumnja u ispravnost nalaza - rekla je za Jutarnji Petra Milković.

Sugovornice Jutarnjeg, neke od pacijentice koje su sastanke s doktorom doživljavale kao neugodnu traumu, od liječnika su za anksioznost ili panični poremećaj, dobivale teške antipsihotike. Naknadno su od drugih psihijatara doznali da za to nije bilo potrebe.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je poslati inspekciju Ministarstva u Opću bolnicu Varaždin.

Psihijatar redovno prima pacijente. 

10. svibanj 2024 06:12