StoryEditorOCM
ForumŠOK ZA SELF HELP ZVIJEZDU

Splićanka dobila kaznenu prijavu Ministarstva zdravstva zbog navodnog nadriliječništva

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
22. ožujka 2019. - 22:45
Ana Bučević

MInistarstvo zdravlja odlučilo je kazneno prijaviti splitsku motivacijsku govornicu Anu Bučević za nadriliječništvo temeljem pisma koje im je poslao psihijatar Herman Vukušić zatraživši da provjere ima li kaznenih elemenata u njezinom radu.

- Ana Bučević dulje vrijeme u javnosti propagira stil života koji može biti opasan za ljudsko zdravlje, posebno u smislu pogoršanja zdravstvenog statusa oboljelih. Svojim sljedbenicima poručuje da im ne trebaju lijekovi da bi se izvukli iz depresije ili da svoje zdravstvene i ostale probleme, uključujući i depresiju, mogu lako riješiti samo ako to na pravi način žele i - vibriraju (što god da to značilo).

Bilo mi je osobno dovoljno svega sat vremena da na YouTube kanalu Ane Bučević pronađem nemali broj zdravstvenih savjeta potencijalno opasnih po ljudsko zdravlje, kako tjelesno, tako i duševno.

Za sada u Hrvatskoj ne postoje zakonski okviri koji sprječavaju da netko zarađuje na muci  onih koji u trenucima krize misle da su im potrebni 'životni učitelji', ali sam kao liječnik dužan upozoriti na potencijalno opasne savjete i filozofiju tih 'učitelja'. Po stavovima koje propagira Ane Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne 'vibriraju' na dostatnoj energetskoj razini, a pravi lijek za sve je 'vortex', svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević. Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je 'vortex' poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici.

Poštovani gospodine ministre, dosadašnji nedostatak djelovanja nadležnih institucija po ovakvim slučajevima doveo je do toga da su se u Hrvatsku vratile ospice, te da roditelji odbijaju svoju teško oboljelu djecu podvrgnuti kemoterapiji. Kao što ste vjerojatno primijetili, Zagreb je ovih dana oblijepljen plakatima u čast retrospektive jedne mlade umjetnice koja je podlegla karcinomu dojke jer ga je liječila isključivo promjenom životnih navika i makrobiotikom, suprotno savjetima svojih ordinarijusa. Poštujem njezinu odluku, ali sam siguran da je antimedicinska klima koju stvaraju i slučajevi o kojima pišem doprinijela tome da se ona 'liječi' na tako nedostatan način.

Temeljem svega navedenog, ovim putem Vas molim da ispred Ministarstva zdravstva učinite sve kako bi se ispitalo javno djelovanje Ane Bunčić sukladno članku 184. Kaznenog zakona, konkretno u onim dijelovima u kojima ona govori o terapiji, liječenju i ljudskom zdravlju, a za što nema potrebnu stručnu spremu, napisao je psihijatar u pismu koje je objavio Index.

- O predstavci dr. Hermana Vukušića koja se odnosi na kazneno djelo nadriliječništva počinjeno od strane Ane Bučević, prof. kineziologije, odgovaramo da će ista biti dostavljena na nadležno postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova, s obzirom na to da se radi o elementima kaznenog djela sukladno odredbama Kaznenog zakona', poručili su iz Ministarstva zdravstva.

Ana Bučević u javnosti je postala poznata zahvaljujući mnogim poznatim osobama s kojima radi, a među kojima je i Iva Balent, kći Ivice Todorića. Njezini videi na YouTubeu imaju stotine tisuća pregleda.

Index piše kako Bučević, iako nema ni elementarnu profesionalnu stručnost za bavljenje psihologijom ili psihijatrijom (profesorica je kineziologije, što bi u prijevodu značilo tjelesnog odgoja), uzima za pravo dijeliti psihološke savjete koji su vrlo često vrlo sporni pa i protivni pravilima struke.

08. svibanj 2024 04:23