StoryEditorOCM
ForumKAJTAZI USTAO USRED EMISIJE I NAPUSTIO EMISIJU HRT-a

Uzrujao se zbog drugog gosta: "Samo dan nakon prosvjeda koji je suorganizirao napadnuti su Romi"

Piše Jutarnji.hr
3. lipnja 2019. - 20:01
veljko kajtazi studio 4

 

Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina gostovao je u emisiji ‘Studio 4’ na HRT-u, uz načelnicu općine Pribislavec Višnju Ivačić i njezinog zamjenika Željka Baloga. Međutim, rasprava nije predugo trajala jer je Kajtazi, zbog problema sa zamjenikom načelnice, napustio studio, piše HRT, prenosi Jutarnji.hr.

Pod nazivom ‘Želim normalan život’ na čakovečkom središnjem trgu u subotu je održan prosvjed na kojem se okupilo oko 1000 građana. Organizirala ga je skupina građana iz Ulice Ante Starčevića u Pribislavcu, a koja se naslanja na romsko naselje. Mnogi su prosvjed nazvali rasističkim i uperenim protiv cijele romske zajednice o čemu su razgovarali gosti u ‘Studiju 4’.

Kajtazi je odmah rekao da ne želi sudjelovati u emisiji jer je pozvan zamjenik načelnice.

- Pokušavali smo razgovarati, ali s njima je to bilo nemoguće. O ovoj temi već sam iznio svoj stav i iznenađen sam što ste pozvali i zamjenika načelnice koji nije bio u Hrvatskoj, već u Njemačkoj. Načelnica je nekada permanentno bila kod mene da joj pomognem i ja sam joj svaki put pomogao. Govorila mi je protiv svog zamjenika i odjednom ona skupa s njim organizira ovakav prosvjed. Oni dobro znaju kako smo željeli pomoći. U mom je mandatu puno učinjeno u Međimurskoj županiji - rekao je Kajtazi i dodao kako se prosvjed nije trebao održati.

- Zamjenik načelnice činio je sve da se stanje u Međimurskoj županiji ne poboljša, a to su riječi načelnice općine Pribislavec. Dobio sam potporu načelnika općina u Međimurskoj županiji koji nisu sudjelovali u prosvjedu. Sve nevladine organizacije rekle su kako je ovaj prosvjed čisti rasizam i diskriminacija romske zajednice, kao i govor mržnje. Već drugi dan nakon prosvjeda došlo je do problema i situacija je loša zato što su napadnuti Romi - završio je Kajtazi i napustio studio.

Ivačić je tad rekla da je u svoja tri mandata, koliko je načelnica, uvijek ozbiljno rješavala probleme Općine. Naglasila je da su Kajtazijeve konotacije ‘vrlo neodgovorne i ne želim o njima diskutirati’. Potvrdila je da je Kajtaziju govorila o nesuglasicama sa zamjenikom, no isto tako je rekla da su rješavali sve probleme u Pribislavcu zadnjih 20 godina.

- U proračunu općine sudjelujemo s 50 posto u financiranju predškolskog odgoja, sudjelujemo u održavanju infrastrukture i među rijetkima smo koji smo putem FAR programa pokušali riješiti uvođenje kvalitetne komunalne infrastrukture u romskom naselju. U mome mandatu bilo je zaposleno iz redova romske nacionalne manjine više od 500 mještana, na što sam ponosna - rekla je za HRT i dodala da nakon ovog prosvjeda nije bilo nikakvih incidenata.

Balog se pak odbio ispričati zbog izjave u kojoj je Kajtaziju rekao ‘da prvo nauči hrvatski jezik pa neka onda javno istupa’.

- Ne želim se ispričati. Kako je moguće da jedan saborski zastupnik, koji je čuo moje ime kao legitimno izabranog predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji i kao zamjenika općinske načelnice iz reda romske nacionalne manjine, bojkotira gostovanje zato što sam ja ovdje. Ja sam morao bojkotirati njega, zato što me je 2017. godine pokrao na izborima - rekao je Balog.

28. svibanj 2024 04:03