StoryEditorOCM
KalelargaNOSITE KACIGE

Biciklistica izgubila nadzor nad upravljačem i pala na kolnik, teško je ozlijeđena, evo što građanima poručuje policija

Piše Zadarski.hr
15. lipnja 2023. - 10:22

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 06.50 sati na području mjesta Vrsi, jedna je osoba teže ozlijeđena.

Nesreća se dogodila kada je 24-godišnjakinja upravljala biciklom te izgubila nadzor nad upravljačem i pala na kolnik.

Ozlijeđenoj biciklistici pružena je pomoć u zadarskoj bolnici gdje su joj utvrđene teže tjelesne ozlijede.

Policija savjetuje građane da budu oprezni prilikom upravljanja biciklima i osobnim prijevoznim sredstvima, da poštuju prometne propise, a ostale sudionike u prometu poziva da uvažavaju bicikliste.

- Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom. Od prvog sumraka do svanuća (noću), ali i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Podsjećamo vozače bicikla da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Također, podsjećamo da vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu - priopćeno je iz PU zadarske.

02. svibanj 2024 22:27