StoryEditorOCM
KalelargaJEDNOGLASNA ODLUKA

Dvorana Jazine proglašena kulturnim dobrom! Akcija mladih predložila amandman pa ga povukla...

Piše I.I.
10. svibnja 2022. - 22:41

Prijedlog "Odluke o proglašenju kulturnog dobra od lokalnog značaja - dvorana Jazine" je na Gradskom vijeću jednoglasno prihvaćen.

Ta točka Dnevnog reda uvedena je po žurnom postupku na inicijativu nezavisnih vijećnici Enija Meštrovića. 

- Sukladno želji i potrebi mnogobrojnih građana, kao i našoj, a cilju sprječavanja daljnjih špekulacija o mogućnosti eventualnog rušenja dvorane Jazine, te kako bi dodatno ukazali na njenu enormnu povijesnu i emotivnu vrijednost, stavljamo ovaj Prijedlog Odluke o proglašenju dvorane Jazine kao kulturnog dobra od lokalnog značenja pred Gradsko vijeće, naveli swu nezavisni vijećnici u svom obrazloženju.

- Dužni smo našoj djecu sačuvati dvoranu, istaknula je vijećnica Adela Frank (nezavisna). 

Roko Tadin je u ime Akcije mladih predložio i dodatan amandman. 

- Predlažemo da se zaštite i dodatne čestice koje obuhvaćaju staro Kazalište lutaka i onaj dio zgrade gdje se nalaze noćni klub, a kao razlog tome nabavili smo i konzervatorsko mišljenje. Konzervatori su u svom obrazloženju naveli kako je ta zgrada jedna od prvih s elementima modernog pristupa arhitekturi, kazao je Tadin.

- To treba biti dom kulture, dom mladih i dom sporta. Rušenjem te zgrade bi dali mjesta za manipulacije u prostoru, kazao je Ante Rubeša (Akcija mladih). 

Predlagatelji ove točke su prihvatili amandman Akcije mladih, ali je Ante Babić (HDZ) u ime gradonačelnika kazao kako prijedlog da se dvorana Jazine zaštiti prihvaća, ali ne i amandmane. 

- Što se tiče dvorane, taj prijedlog prihvaćamo, a amandmane ne, jer vam je potrebna suglasnost nadležnog tijela, a vi imate mišljenje, kazao je Babić. Međutim, nije bilo na gradonačelniku hoće li prihvatiti amandman Akcije mladih, već na predlagatelju ove točke, nezavisnima koji su amandman prihvatili.

Rubeša je kazao kako su tražili suglasnost, a da su im konzervatori poslali mišljenje u kojem stoji da predstavničko tijelo Grada treba donijeti odluku o zaštiti. 

Kako kasnije ne bi bilo nikakvih problema, Rubeša je odlučio povući svoje amandmane. 

 

09. svibanj 2024 06:16