StoryEditorOCM
KalelargaVIKEND U PROMETU

Mlađi Zadranin upravljao vozilom s 2,18 promila alkohola, drugi se oglušio na izdane naredbe i počeo bježati, potom odbio test na prisutnost droge

Piše M. K.
11. ožujka 2024. - 15:06

Jučer, 11. ožujka u 00.10 sati u Zadru u Ulici 4. Gardijske brigade policijski službenici Policijske postaje Zadar su u nadzoru prometa zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 31-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,18 g/kg, dok kod sebe nije posjedovao vozačku dozvolu.

Daljnjom kontrolom kod vozača je pronađena manja količina marihuane.

Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije. S obzirom da se radi o ponavljaču prometnih prekršaja, vozilo kojim je upravljao privremeno mu je oduzeto do okončanja prekršajnog postupka. Uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, 31-godišnji vozač je prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u  Zadru.

U subotu 9. ožujka u 20.15 sati u Zadru u Ulici Nikole Jurišića policijski službenici Policijske postaje Zadar su tijekom nadzora prometa, svjetlosnom i zvučnom naredbom pokušali zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka. Vozač je u jednom trenutku zaustavio vozilo i trčeći se pokušao udaljiti. Policijski službenici su ga ubrzo sustigli te zbog pružanja aktivnog otpora nad njim su uporabljena sredstava prisile.

Daljnjom kontrolom 36-godišnjeg vozača utvrđeno je kako kod sebe ne posjeduje vozačku dozvolu, a ponuđen test na droge je odbio.

Vozač je doveden u prostorije policije, a temeljem zakonskih odredbi vozilo s kojim je upravljao privremeno mu je oduzeto do okončanja prekršajnog postupka. Uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 36-godišnji vozač je jučer prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u  Zadru.

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela i prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 08. do 11. ožujka 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 142 prekršaja od čega izdvajamo: v13 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 38 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja,10 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježena su i 3 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i 3 prekršaja zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Iz prometa je isključeno 19 vozača i 5 vozila. U tom vremenu dogodilo se 11 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

27. travanj 2024 12:24