StoryEditorOCM

Otvorena retrospektivna izložba radova Nevenke Benini, u Gradskoj loži može se pogledati do 27. travnja

Piše M.K.
18. travnja 2023. - 21:07
Zadar, 180423 Veceras je u prostoru Gradske loze otvorena izlozba slika Nevenke Benini. Na fotografiji: Nevenka Benini.Luka Gerlanc/Cropix

Večeras je u Gradskoj loži otvorena retrospektivna izložba radova Nevenke Benini koju je organizirao zadarski Narodni muzej.

Na izložbi je predstavljeno 40-ak slika autorice Nevenke Benini.

Nevenka Benini rođena je 11.07.1931. u Sisku, gdje je provela veći dio djetinjstva. Srednju je školu pohađala u Zagrebu, Varaždinu i Bjelovaru, a 1955. godine diplomirala je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Kao rukovoditeljica laboratorija radila je u Segestici u Sisku. Od 1964. godine živi u Zadru. Radila je kao rukovoditeljica razvoja proizvodnje u Maraski te je prva u ondašnjoj državi proizvela prve prirodne sirupe, a kao najčuveniji sirup Amarenu iz višnje maraske. Od 1960. slika i od te prve izložbe u Sisku ima osamnaest samostalnih izložbi, kao i nekoliko zajedničkih sa suprugom, slikarom Duškom Beninijem. Za vrijeme Domovinskog rata sa suprugom također organizira književne večeri: Kulturne večeri srijedom u atelijeru Benini, koje traju i danas. Zajedno sa suprugom 2013. godine dobiva Grb Grada Zadra, za izniman doprinos gradu Zadru na području kulture i umjetnosti.

Kako je istaknuto, Nevenka Benini je umjetnica koja je svojim jedinstvenim pristupom izvršila značajan utjecaj na kulturni i umjetnički značaj Zadra, grada u kojem je provela najveći dio života. Njezine radove karakteriziraju hrabre boje, upečatljive kompozicije i osjećaj živosti koji kao da hvata trenutak i život u svakom potezu kista. Njezin pristup procesu stvaranja uključuje korištenje različitih tehnika za realiziranje senzacionalnih svjetlosnih efekata koji potiču emocije i stimuliraju sva osjetila. U svom radu kako umjetničkom, tako i mentorskom slavi život koji je okružuje. Nije samo slikarica, ona je uistinu umjetnica i vizionarka, a njezina posvećenost i ljubav prema umjetnosti te odvažnost vode ju i danas.

Izložba ostaje otvorena do 27. travnja.

28. travanj 2024 00:09