StoryEditorOCM
KalelargaJEDINA PRIJAVA

Za eksperimentalni program cjelodnevne nastave prijavila se najmanja škola u Zadarskoj županiji: "Nikad se nismo bojali promjena"

Piše Ana Vučetić Škrbić
9. svibnja 2023. - 20:55

Najmanja škola u Zadarskoj županiji i jedna od najmanjih u Hrvatskoj, Osnovna škola Novigrad, jedina se prijavila za eksperimentalni program cjelodnevne nastave na zadarskom području. Imaju 27 učenika, što će u ovoj situaciji zasigurno biti olakotna okolnost. 

- Želimo našim učenicima pružiti jednaku priliku da podignu razinu usvojenosti znanja i ishoda sadržaja u programu preko dodatnog učenja. Počevši od problema nepisanja domaćih zadaća jer će ih učenici ovako pisati u školi dok će poslijepodne imati slobodno za razne aktivnosti i provoditi vrijeme s obitelji. Na znam koliko smo svi skupa toga svjesni, ali mi smo na samom dnu europske ljestvice i treba nešto poduzeti što prije kako bi se stvari počele mijenjati - kaže ravnateljica škole u Novigradu Branka Maroja.

Eksperimentalni program cjelodnevne nastave, u koji će se od iduće školske godine uključiti prvih 50 škola, podrazumijeva da učenici na nastavi budu do 14 sati, odnosno 15 sati za starije razrede, nakon čega će im se ponuditi različite izvannastavne aktivnosti.

- Nitko od nas ne zna kakav će biti ishod ovog programa, ali da nešto trebamo poduzeti umjesto da se konstalno žalimo na sustav obrazovanja, to je činjenica. Velika većina učitelja i djelatnika podržala je ovu ideju i mi smo krenuli u ovu pustolovinu. Pogotovo što se nikad nismo bojali promjena. Među prvima smo se počeli služiti e-dnevnikom, bili smo među prve tri e-škole i nikad se nismo pokajali zbog tih odluka jer su nam donijele puno dobrobiti. Evo, u vrijeme kad je počela pandemija i krenula on-line nastava na daljinu, naši učenici i nastavnici nisu trebali prilagodbu - kaže ravnateljica Maroja.

Za eksperimentalni program cjelodnevne nastave prijavile su se ukupno 183 škole, a koje će biti uključene znat će se idući tjedan kada će Ministarstvo obrazovanja objaviti rezultate. Te škole dobit će iznos do 300 tisuća eura kako bi se pripremile i opremile za što kvalitetnije provođenje cjelodnevne nastave.

03. svibanj 2024 05:49