StoryEditorOCM
Regional#VIRBRINE

Iznad svih očekivanja: Virani se odazvali apelu Crvenog križa i na akciji dobrovoljnog darivanja prikupili 70 doza krvi!

Piše K. Škrbić
23. kolovoza 2022. - 15:01

Red koji se stvorio u dvorištu virske Područne škole u jednom se trenutku vijugavo protegnuo gotovo do obližnjeg Mlinara. Članovi i prijatelji Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir, ali i brojni dobronamjernici, sinoć su ispisali povijest ove virske humanitarne udruge. Čak osamdeset i jedan darivatelj – nikad više u povijesti virskog UDDK-a kada je riječ o kolovozu – pristupio je drugoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi prepoznavši apel upućen iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar. Zbog brojnih prometnih nesreća zalihe krvi u Općoj bolnici Zadar došle su do niske razine, pa je svaka darovana doza krvi, a sinoć ih se prikupilo sedamdeset, bila od velike pomoći.

- Nisam se ovome nadao. Pretpostavio sam kako će akciji pristupiti šezdesetak darivatelja, ali je ispalo iznad svih očekivanja. Zaista možemo biti ponosni. Opet smo se iskazali, najbolji smo - nije skrivao radost zbog uspjeha akcije predsjednik UDDK Vir Goran Vicković. Nije, također, riječ o slučaju. Nakon 12 godina kontinuiranog rada i humanitarnog djelovanja, tijekom kojih se UDDK Vir potvrdio kao najuspješnija udruga na otoku i jedna od najboljih u Zadarskoj županiji, na Svečanoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije virski UDDK je dobio najvažniju županijsku Godišnju nagradu za djelovanje na području humanitarnog rada. U društvu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i brojnih drugih uglednika, uzvanika i gostiju iz Hrvatske, Češke i Bosne i Hercegovine, nagradu je u ime virske udruge bio preuzeo prvi i dugogodišnji predsjednik Vicković. To je bilo u travnju ove godine, a sinoćnja akcija darivanja krvi samo je potvrdila tu lijepu virsku priču. Ono što je možda još važnije: akcije darivanja krvi u Viru uvijek protječu u prijateljskoj atmosferi, strpljivom čekanju reda i ugodnom druženju koje po tradiciji završava pjesmom i večerom u restoranu Kotarina.

- Ugodno sam iznenađena brojkom ljudi koji su pristupili akciji. No Virani i Viranke su poznati kao plemenite osobe, pa se takvo što moglo očekivati - istaknula je volonterka Antea Bratović, koja je s djelatnikom zadarskog Crvenog križa Nikom Vlatkovićem pomogla uspjehu ove akcije u Viru. Svoj su uobičajeni i predani posao odradili još članovi virskog UDDK-a Ljiljana Kapović, Alida Bulić Cvitkušić i Tajana Markić, kao i članovi UDDK Vir koji

redovito pristupaju akcijama. Jedan od njih bio je Zoran Milović, zaštitar iz općinskog poduzeća Vir zaštita, koji je prije koji dan proslavio pedeseti rođendan i sa sinoćnjom akcijom – više od pedeset uspješnih darivanja krvi diljem Hrvatske.

- Akcijama darivanja krvi pristupao sam od Slavonije do Dubrovnika, odnosno gdje god sam bio u Hrvatskoj. Počeo sam s darivanjima krvi u vojsci, i to, iskreno, najviše zbog dva slobodna dana. Potom sam saznao kako je darivanje dobro iz zdravstvenih razloga, a posebno je dobro zbog humanih motiva. Darovana krv nekome može spasiti život - kaže Milović. Druga ovogodišnja akcija darivanja krvi na Viru bila je tako rekordna kada je u pitanju kolovoz, pa je postavila nove standarde za ionako najuspješniju darivateljsku udrugu u Zadarskoj županiji. Akciju darivanja organizirao je UDDK Vir uz glavno sponzorstvo Općine Vir i donacije destinacijske menadžment kompanije Vir turizam te grafičko-dizajnerskog studija Župančić.hr, a proveli su je Gradsko društvo Crvenog križa Zadar i Odjel transfuzije Opće bolnice u Zadru s medicinskim sestrama Sanjom Glavan, Tinom Paleka, Anom Milutin i Željkom Špralja te liječnicom Nikolinom Peri

03. lipanj 2024 14:05