StoryEditorOCM
RegionalMISLILI STE DA JE DANAS HLADNO? NAJGORE TEK STIŽE!

Očekuju se najniže temperature u posljednjih pola stoljeća - evo prognoze za Zadar

Piše Zadarski.hr
6. siječnja 2017. - 18:50
bura_razanac1-060117

Još je prekjučer započela promjena vremena koja nam je donijela kratkotrajne, ali dobrodošle oborine, a od jučer glavno obilježje vremena su bura i pad temperature zraka, piše Crometeo.

Bura je već tijekom četvrtka ponegdje dosezala olujnu brzinu i orkanske udare. Orkanski udari, preko 118 km/h, tako su jučer zabilježeni podno Velebita, u Makarskoj, Brelima, Stobreču, krajnjem jugu Dalmacije… Iako se centar ciklone koju je Crometeo tim nazvao Luce, u ovim trenucima nalazi daleko, nad Egejskim morem, golema razlika u tlaku zraka između spomenute ciklone i anticiklone nad srednjom Europom nad našim područjem uzrokuje izrazito vjetrovito vrijeme. Vrhunac bure dogodit će se danas, kada podno Velebita najjači udari lokalno mogu dosezati, čak i prelaziti 200 km/h, a orkanskih udara neće nedostajati ni u Dalmaciji. Vjetrovito vrijeme bit će praćeno daljnjim zahlađenjem pa će kombinacija temperatura zraka ispod nule i snažnog vjetra davati vrlo izražen osjet hladnoće. Najhladniji dan tjedna bit će subota. Iako će vjetar početi slabiti, ponegdje se mogu izmjeriti najniže vrijednosti temperature zraka posljednjih 50-ak godina, prvenstveno u Dalmaciji! Ni nedjelja neće biti bitno drugačija, osim što će vjetar dodatno oslabiti.

Na Jadranu će subota biti najhladniji dan tjedna. U većini predjela suho i sunčano. Nad otvorenom morem, podno Velebita, te uz granicu s BiH i dalje će biti povremeno povećane naoblake uz prolazne snježne oborine. Još ujutro će biti jake do olujne bure, mjestimice s orkanskim udarim, ali će bura u drugom dijelu dana biti u opadanju. Minimalne jutarnje temperature zraka od -9 do 15°C, uz obalu i na otocima od -1 do -8. Najviše dnevne temperature u zaobalju od -1 ponegdje u Istri do -9°C ponegdje u Zagori, a uz obalu i na otocima od -4°C ponegdje u Dalmaciji do +3°C na zapadnoj obali Istre.

 

05. lipanj 2024 16:23