StoryEditorOCM
Regional79. OBLJENTICA

Proslava Dana ustanka naroda Like u Srbu prošla mirno i bez incidenata. Dražen Keleminec poručio Pupovcu da "dogodine neće slaviti"...

Piše AVŠ
26. srpnja 2020. - 15:20

Proslava 79. obljetnice Dana ustanka naroda Like u Srbu, koju je u nedjelju organiziralo Srpsko narodno vijeće u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH, protekla je mirno i bez incidenata. Na proslavi se okupilo 60-ak sudionika, među kojima je bio i bivši predsjednik Stipe Mesić te Milorad Pupovac.  

- Od ratnog raspada bivše države pa do danas vrijednosti antifašizma stalno se osporavaju i uzrokuju daljnje podjele i urušavanja umjesto da upravo one budu osnova za očuvanje demokratskih vrijednosti ovog društva i našeg položaja u zajednici slobodnih država- kazao je Pupovac kojega su novinari pitali hoće li sudjelovati na obilježavanju Oluje ove godine u Kninu.

- Pustite nas da razmislimo o tome što sve ti pozivi znače za nas, što sve ti pozivi znače za naše društvo. Što bi oni donijeli i što bi se trebalo napraviti da donesu nešto što će biti značajno. Ne samo za dan obilježavanja Oluje, nego za odnose između hrvata i Srba i za odnose u Hrvatskoj, odgovorio je Pupovac.
Paralelno sa službenom proslavom kod spomenika u središtu mjesta, gdje su zbog trenutne epidemiološke situacije vijenac položile samo službene delegacija, bez organiziranog dolaska antifašista iz cijele regije kao ranijih godina, održan je i najavljeni kontraprosvjed u organizaciji Dražena Kelemineca, predsjednika Autohtone - Hrvatske stranke prava i dvadesetak njegovih pristaša.

Keleminec, koji je svečanu proslavu ponovno nazvao "četničkim dernekom", kazao je kako je Popovcu ovo "zadnja godina da dolazi slaviti u Srb" te da "hrvatska Vlada plaća sramotno slavljenje četničkih zločina".
Oba skupa, kao i ranijih godina, pratilo je jako policijsko osiguranje pa ja sve prošlo bez većih izgreda, što nam je i potvrđeno u zadarskoj policiji.
 

30. travanj 2024 14:21