StoryEditorOCM
RegionalLAG BURA

Razmjena iskustava: gosti iz Moldavije obišli nekoliko OPG-ova u zadarskom zaleđu, a impresionirao ih je uzgoj - indijanske banane!

Piše Zadarski.hr
2. kolovoza 2023. - 17:55

Od 27.07 do 31.07. posjet Moldavijskog LAG-a GAL Trei Colline LAG-u „Bura“ u sklopu projekta „EU4Moldova: lokalne zajednice“, kojeg financiraju Europska unija, njemačko savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ), Austrijska razvojna suradnja (ADC) i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Poljske – Poljska; a implementira se od strane GIZ-a, Austrijske razvojne agencije (ADA) i Solidarity Ass PL (SFPL). Ovo je prvi inozemni posjet GAL-a Trei Colline. Svrha projekta je razmjena iskustva i primjera dobre prakse LAG-a „Bura“.

Djelatnicima GAL-a Trei Colline pridružila se članica civilnog sektora Ludmila Condrea i načelnik općine Pecişte, Vasile Bivol. Predstavnici GAL-a Trei Colline htjeli su naučiti o načinima ekološki održivih projekata i manifestacija koje je proveo LAG „Bura“. Djelatnici LAG-a „Bura“ napravili su prezentaciju u prostorijama općine Vrsi. Prikazali su provedene projekte ekološke održivosti, ali i socijalnih usluga kao što su Razvrstaj i Recikliraj, Voćni Trg, Domaće u Vrtiće, Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena, Vrata u Europu, Ražanac-Zaželi, moj dom, Edukacija donositelja odluka i pružatelja socijalnih usluga-kvaliteta usluga.

U sklopu studijskog posjeta posjetili su OPG Petra Rončević, OPG Sandra Šestan-Dalnature, Šinjorinu Smokvu, OPG“ Moji Trudi“, te se tijekom prezentacije LAG-a „Bura“ u općini Vrsi predstavio i OPG I&I sa raznolikom paletom proizvoda kao što su sirupi od borovih vrhova, lovora, ružmarina, raznovrsnih tinktura od gloga, srčanika, likera od maginja, kupine, rogača, nešpule, maslačka i raznovrsnih sirupa te pripremio prigodne poklone za moldavske predstavnike.

Na OPG-u Petra Rončevića u općini Vrsi predstavljen im je uzgoj ovaca i ekološko maslinovo ulje. Prilikom posjeta prodajno izložbenog prostora OPG-a Sandre Šestan, Dalnature u Briševu predstavljen im je uzgoj i prerada tradicionalnog dalmatinskog ljekovitog bilja te postupak izrade hidrolata, sapuna, eteričnih ulja, te smo također imali priliku posjetiti tradicionalna polja lavande, ružmarina, mirte. Sandra Babac, Šinjorina Smokva, dobitnica projekta Zelena medalja za najboljeg eko proizvođača u 2022 godini prezentirala im je svoje imanje u Poljicima i proces prerade ekoloških džemova od maraške, amule, smokve, šljive i mandarine bez upotrebe šećera i konzervansa. U Poličniku, na OPG-u „Moji trudi“ zamjenik Predsjednika LAG-a Dragan Marinović predstavio je uzgoj egzotičnog voća indijanske banane (paw-paw) te nove nasade yuzu naranče i mongolske borovnice. Posjetiteljima su se posebno dojmile indijanske banane s obzirom da postoji mogućnost uzgoja i u Moldaviji jer podnose temperaturu do minus trideset Celzijevih stupnjeva i imaju prirodnu otpornost na insekte.

Zahvaljujemo se OPG-u Sandra Šestan, OPG-u Moji trudi-Dragan Marinović, OPG-u Petra Rončević, Šinjorini Smokvi, OPG-u I&I, općini Vrsi za ustupanje prezentacijske dvorane i U.O. Biser.

Moldavski predstavnici su također posjetili i vaterpolo turnir u Obrovcu u sklopu Zrmanja Adventure Festivala gdje su imali priliku upoznati se s organizacijom sportskog festivala u ruralnoj sredini organizirana od strane Riva Rafting Centar i Turističkom zajednicom grada Obrovca i istovremeno uživali u ljepotama rijeke Zrmanje i okolice.

04. svibanj 2024 00:33